22 септември 2016

ПИРИН - ВРЪХ ПОЛЕЖАН /с видео от върха/, хижа БЕЗБОГ и.... други истории




Този пост ще е нещо като фотосесия на хижата и езерото Безбог и малко снимки и видео от връх Полежан. Поради лошото време успяхме да се качим само до връх Полежан, а за плануваните Кременски езера се получи втори неуспешен опит. Е, слава Богу, не беше така драматичен като първият, описан ТУК:
Стягам багажа и ДИМ ДА МЕ НЯМА....и сървайвър перипетии на път към КРЕМЕНСКИТЕ ЕЗЕРА В ПИРИН


Всички заклети планинари, които познаваме, категорично твърдят, че от връх Полежан се открива най-невероятната гледка към почти цял Пирин. Той е ситуиран  точно в средата на планината и при хубаво време дори пътят до там очарова с кадри, които нито могат да се снимат, нито да се опишат. А на върха.....
Тръгваме от хижата Безбог рано, та да имаме време и да стигнем, и да се изкефим максимално, и да се върнем овреме....Пътят до там е около 2-3 часа, през по-голямата част е по камъни, или по-скоро по натрошени камъни. По-лесен е за качване от връх Вихрен. Хижата е на 2236 м надм в, а върха Полежан - на 2850 м надм в, тоест има около 600 м денивелация. Но си заслужава всяка секунда потене.....


Папаз гьол или Попово езеро - любимо ми е, а оттук се вижда страхотно:


На финала пътят минава по билото - хем малко по-равно и удобно /като не се впечатляваме вече от камъните/, хем се любуваме на дивната красота наоколо.



А вече на върха си просто в небесата, а наоколо докъдето поглед стига величествени пирински върхове, езера, камъни, камъни, камъни......и моя милост, като напълно "изпаднал германец":




Ето и видеото, което криво-ляво успях да снимам  - вятъра е ураганен горе, а и е трудно да вървиш по камъняка и да снимаш, така че не съм снимала от всички страни......Но, все пак:


И обещаната фотосесия на хижа Безбог и езерото - на изгрев, на залез, по всяко време....Абе, много любимо място ми е! Може би защото това е и единствената хижа, в която има човешки условия за спане - самостоятелни стаи със санитарен възел, т.е собствен кенеф, душ, че дори и интернет, хаха....













 After - баир партито, както винаги, беше в кръчмата на Бъндерица. А кратката разходка из Банско, което също много обичам, ме сблъска с ей тази витрина на ресторант, изцяло "декорирана" с мои снимки. За справка:
Рибка на скара, облечена в лозов лист
Нагледала съм се на какви ли не "откраднати" мои снимки и рецепти, с използвани изцяло мои снимки в рибното меню на разни ресторанти, особено по морето....Но да изтипосаш крадени снимки по цялата витрина на входа на заведение....е, малко ми дойде в повече, но...карай да върви, това е валс, както се казва!



На път за хижа Безбог  пренощувахме  в Добринище в РУСКОВЕЦ РЕЗОРТ . Впечатлена съм  от архитектурата, интериорния дизайн, ландшафта наоколо, озеленяването, перфектното изпълнение на всеки детайл, невероятната гледка към Пирин дори от банята, храната, обслужването, минералната вода.... Горещо препоръчвам! И аз бих се върнала там отново....




Нооо, засега ...стягам куфарите и потеглям в друга мечтана посока....



1 коментар:

  1. Страхотно! Прекрасно описание и великолепни снимки! Мястото ми е любимо, насладих се на всеки кадър! Благодаря!

    ОтговорИзтриване