04 декември 2014

ПЪСТЪРВА на скара с "ДЕВСТВЕН" СОС VIERGE за НИКУЛДЕН


 Модерната класика на френската кухня  sauce vierge  буквално преведено ще рече сос Дева или девствен сос. Той е популяризиран през 1980 година от френският готвач Michel Guerard, един от основателите на  Nouvelle Cuisine.   Сосът е  на основата на домати конкасе, лимон и босилек. Всеки кулинар обаче може да прибави и експериментира с  различни съставки, в зависимост от сезона и вкусовите предпочитания - лук, мащерка, риган, градински чай, семена кориандър....Той е перфектната компания на риба и морски продукти.
У дома този сос е също много употребяван, много импровизиран и разнообразяван, затова дни преди Никулден реших да ви го предложа, като  този път съм го обогатила с повече зелени подправки. Аз съм го  добавила към пъстърва, но чудесно си пасва и с всякакви други риби на скара, на пара, или на фурна. А парче риба на пара с такъв сос е и много лека и полезна храна за всякакви диетични режими и здравословно хранене.  
ПЪСТЪРВА на скара с "ДЕВСТВЕН" СОС VIERGE

Необходими са ни за 2 порции:
2 цели риби пъстърви
2 големи домата конкасе
2 скилидки чесън
1 лимон
2-3 стръка прясна мащерка
4-5  стръка пресен босилек
2-3  стръка пресен магданоз
2 стр. пресен лук
2-3 суп.л. зехтин
сол на вкус
 черен пипер на вкус


Пъстървата почиствам и измивам хубаво - аз винаги й махам гръбнака, без обаче да развалям формата й. Намазвам я със зехтин и я изпичам на скара. Може да се отдели само филето и да се приготви за минутки на пара.
Сосът приготвям, като обелвам и нарязвам на много ситно доматите, без сока и семките им, само месестата част - ей това значи домати конкасе. Към доматите прибавям сокът от лимона, смлените скилидки чесън, всички подправки и лукът, нарязани на ситно, сол и черен пипер, зехтин. Разбърквам и воала - имаме си вече вкусна риба със сос по френски тертип....



  А тази  прекрасна и тематична   картина е на бургаският художник 
Кръстьо Тодоров - Кеца....
С пожелание  за веселяшки НИКУЛДЕН ! 
И не забравяйте да се обичате !
И да ви е сладко!


5 коментара:

  1. Марийче, само да имах куража да готвя риба, със сигурност бих си избрала твоето предложение! Прекрасна рибка и с такъв вкусен сос, много обичам питателна и НЕнатоварваща храна. :)
    Весел Никулден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Сосът е чудесен Марийче, приготвен е от сурови и необработени топлинно домати с много подправки.Чуден е за всякакви риби.Перфектно съчетание между пъстърва на скара и този сос.
    Поздрави и приятни почивни, празнични дни !

    ОтговорИзтриване
  3. Я, какъв интересен сос! Ей, невероятни са ти рецептите на теб! Всичко поднесено, приготвено, измайсторено, както се казва с чалъм. Много красива чиния за риба:) и снимките ти са много красиви, Мария! Прегръдки и веселяшки Никулден и на теб!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Като ценител на морската храна и изискана кухня очаквах твоето тематично предложение, Мария.
    И не съм разочарована - прекрасно предложение и по мой вкус - идеята, съчетанието и представянето - Стилни!
    Комплименти, поздрави за теб и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Сосът е много вкусен и по мой вкус. Чудесно допълнение към рибата.
    Мария, благодаря за предложението и хубав утрешен празник!

    ОтговорИзтриване