28 ноември 2014

ГЪСТА МАРОКАНСКА СУПА ХАРИРА - марокански вкусове и аромати в шарена паница


Harira – най-популярната супа, а също и особено важна, защото с нея се прекъсва поста по време на Рамадан. Тя се приготвя и за сватби,  и  обикновено се състои от телешко или агнешко месо, с добавени нахут, леща и домати. И разбира се, подправки в завидни количества. Може да се приготви и постна, разбира се....


ГЪСТА МАРОКАНСКА СУПА ХАРИРA

Необходимо ви е на първо място голямо търпение - бавно и дълго се готви тази супа. Затова тя е  само за  ценители....А иначе са ви нужни и ей тези продукти:
·      1 кг телешко месо с кост – например телешки джолан
·      3 суп.л. олио
·      1 глава лук
·      1 морков
·      1 стрък селъри
·      1 ч.ч. сварен и обелен от люспите нахут
·      2-3 суп.л. орзо /или фиде/
·      1 ч.л. канела
·      1/2  ч.л.прясно смлян черен пипер
·      1 суп.л. джинджифил
·      сол на вкус
·      1/2 ч.л. куркума
·      1 ч.л. кимион смлян
·      1 ч.л. червен пипер + щипка лют пипер
·      1 малка консерва пасирани домати
·      3 суп.л. кафява леща
·      3 суп.л. дом.пюре
·      1 вр.пресен кориандър
·      1 връзка пресен магданоз
·      няколко стръка  прясна целина
·      1 лимон - за сервиране



Месото отделям от костта и нарязвам на кубчета. Оглозганите от месото кокали потапям в 3 л вода и варя , варя, варя...поне 2-3 часа без сол и подправки, за да се получи богат домашен бульон. Месото запържвам хубавичко в олиото, докато получи златист загар, все едно се е въргаляло на някой средиземноморски плаж без крем с UV - фактор. Накрая  прибавям сухите подправки - червен и лют пипер, канелата, джинджифила, кимиона, черен пипер, и при непрекъснато бъркане месото се запържва още минута. И точно в тази минута, аромата от тенджерата така ме зашеметява и омайва, че вече съм сигурна, че си е струвало всяка секунда усилие.....
Моркова,  лука и селърито / стъблото почиствам от ликото/ смилам в блендер и се прибавят към уханното, запържено месо.Изливам вътре бульона /кой бульон ли? - онзи дето  приготвих предварително от костите/, посолявам  на вкус и  оставям да къкри на котлона, докато се свари хубаво месото. Всъщност всичко зависи от ЕГН-то на добичето. Ако купувате от проверено място и сте сигурни в месото, може да му трябва и по-малко от час, за да се свари.
Сега е ред да прибавя в супата пасираните домати и лещата. В процеса на варене може да се наложи да се долее още течност, и ако нямате повече бульон, нека бъде гореща вода. Опитвам  на сол и добавям още, ако се налага. Малко преди да е сварена лещата / кафявата увира бързо/, прибавям сварения и почистен от люспите нахут и орзото. Когато  всичко е сварено /на орзото му трябват около 5 минутки/ , пак преценявам  достатъчна ли е течността. 




Спокойнооо....вече сме на финалната права!
Прибавям, вече на изключен котлон, доматеното пюре /имайте пред вид, че то още ще сгъсти супата/, куркумата и ситно нарязаните пресни зелени подправки - кориандър, магданоз и целина. 
Супата се сервира  гореща, с хрупкави питки и парче лимон, чийто сок освежава и дава още едно допълнително ухание на тази заслужено празнична  супа....НАЙ-ТИПИЧНИТЕ АРОМАТИ И ВКУСОВЕ НА МАРОКО ВЕЧЕ СА ВЪВ ВАШАТА ШАРЕНА ПАНИЦА! ДА ВИ Е СЛАДКО!



АКО МАРОКАНСКАТА КУХНЯ ВИ ЗАИНТРИГУВА, ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НЕЯ :

ПИЩНАТА МАРОКАНСКА КУХНЯ и рецепта за Марокански КУСКУС с ароматно ПУЕШКО МЕСО










9 коментара:

  1. Ох, това Мароко!
    Супата е съвсем по вкуса ми :)
    И няма начин да не се заредя с търпение!
    Усмивки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Уникално изглежда, Мария!
    Те хубавите неща бавно се случват. Много ми харесва рецептата. Може да потърся и постен вариант. Но със сигурност с месо ще бъде по-хубава :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много добра рецепта! Много, много, много!

    ОтговорИзтриване
  4. Ама че питателна и богата супа!

    ОтговорИзтриване
  5. Мария, изглежда много апетитно твоята Харира! Имам рецептата от дъщеря ми (тя доста залита по арабската кухня), но аз още не съм я пробвала. От всички източни рецепти тази и още една-две съм набелязала за проба, но не знам защо се мотая още. Някой ден и нейният ред ще дойде, а след твоята провокация, може да е и скоро. ;) Направо ми замириса и запреглъщах по нощите. :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. О, ще я чакам търпеливо, като знам какво ще си похапна:))) Красота са снимките ти Мария, пълни с цвят, аромат и настроение. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз се изкуших от тази бавно приготвена разкошна, богата супа, обожавам вкусовете и продуктите използвани за приготвянето и!
    Прекрасно предложение!
    Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
  8. МММ, Марийче! Превъзходно ухае с всичките тези подправки, а и времето предразполага. Поздравления от мен!

    ОтговорИзтриване