06 август 2014

СОРЕНТО И ОСТРОВ КАПРИ - ПЪТЕШЕСТВИЕ С ВКУС НА ЛИМОНИ......

някъде из Соренто....
някъде из крайбрежието.....

остров Капри
остров Капри
Ей, голяма скука на това пътуване, голяма скука  ви казвам.....това нито да си изпусна фотоапарата на някой камъняк , нито да наема екзотичен апартамент с миризма Made in China, или пък хотел, кацнал на баир от 35 остри завоя, нищо - никакъв екшън, какъвто ми се случваше при последните пътувания - ТУК , ТУК и ТУК ..... Едно пътешествие  по мед и масло! И с вкус на лимони.....

Соренто


част от пристана на Соренто

Апартамента, който бях наела  в Соренто беше право в десятката...... мансарден, на  3я етаж в една невероятна, средновековна къща и още вратата на този дом ме изпълни с едно чувство за безвремие..
Огромни фоайета, огромно вито и красиво стълбище, всичко е реновирано, но със запазен дух и едно присъствие на нещо достолепно и величествено. Апартамента ни беше приказен - симбиоза между старинни мебели и ултрамодерни постижения на технологиите....И с една толкова прекрасна тераса, на която си правехме такива чудесни закуски и среднощни анализи на преживяното с чаша вино...вълшебно! Беше на крачка от градския площад, със съвършенна локация, за да правим лъчове по цялото изумително красиво Амалфийско крайбрежие.

само италианци могат да използват толкова умело  ярки и смели съчетания на плочки в цялата къща......
...и всичко е подчинено на тези цветове.

Соренто е  град на Неаполитанския залив и Сорентинския полуостров  - около 16-17 хил.жители, в област Кампания . И пътувайки  съвсем малко след Рим  се усеща разликата - и хората, и улиците, и нравите, и атмосферата, всичко е по-различно....Сега установих, че разликата между Северна  и Южна Италия е наистина огромна и всичко е в полза на Северна, разбира се..
От Соренто има изумителен изглед към Неапол и Везувий.От тук започва и живописния път Соренто - Амалфи, който предоставя драматични гледки от скалите над Тиренско море.От Неапол, през Помпей / за него - ТУК /   до Соренто има железница Circumvesuviana, от тук тръгват фериботи за Неапол,  остров Капри и остров Иския. Тук, накацали върху вулканичните скали, са разположени много и луксозни хотели, често убежище на знаменитости. Соренто е едно малко, красиво и спокойно градче, което обаче не блести с нищо особенно, но е чудесен пристан, за да се обиколи целият полуостров и островите.




Това са кедрови дръвчета, те извисяват снаги навсякъде в тази част на Италия - от тях се берат онези малки, кедрови ядки, които са много тачени в италианската кухня. А и са така скъпи на пазара....

Соренто
Соренто, както и целият полуостров и островите,  са известни с производството на уникално вкусни  огромни лимони. Разхождайки се в града, често се срещат обширни лимонови горички, ей така между къщите...



;

Тази област Кампания е родината на най-вкусните домати, растящи върху пепелта от вулкана. Тук е и родното място на моцарелата, на бурата - топка моцарела, пълнена отвътре с рикота. Така че, храната тук е подчинена на 3 основни продукта - лимони, домати и моцарела.. И разбира се, даровете на морето...Тук си отядохме на прясна домашна  биволска моцарела  Буфала, опасно вкусна и пристрастяваща, топяща се в устата, като пухкав облак..... И на бурата....И на едни зелени големи маслини, наричат ги долче - не са точно сладки, но не са натрапчиво солени и с вкус на бадеми и хрупкави...най-вкусните маслини, които съм яла. Има ги из цяла Италия, но  тук се отглеждат и се продават насипни и съвсем пресни, и съблазнителни.  ..
Оох, такива питателни закусчици си правехме на тераската - буфала с кърваво червени домати, и зелени маслини, и кафето ристрето на италианите, дето е една капка, но те удря в петите.....о, забравих...кафето пиех задължително с изкусителните  sfogliatelle napoletane къдрави тестени фунийки, пълнени със смес от рикота, ванилия, захаросани лимони и портокали...божествено вкусни! Има ги из цяла Италия, в Швейцария също, но нали тук им е родното място, тук са хем тематични, хем  най-вкусни......


Голямата ми дъщеря се сети, че са учили за изоставените красиви сгради в света, и тук се намира 3тата в класацията. Та, за пръв път посетихме известна изоставена забележителност, която е всъщност бивша мелница. Абе това Негово Величество Туриста е едно много странно животно......

В един от дните се отправяме към остров Капри. Ферибота е скъпичък - отиване и връщане 34 евра. Така че си струва да се отплава рано, а връщането да е с последния възможен ферибот.

на път за острова

остров Капри - изглед от ферибота

изглед към градчето Капри
Много възхвали съм чела за остров Капри. Тук се крият от шумотевицата десетки звезди, тук акустират яхтите си десетки богаташи, тук имат вили  богатите и известните... Само ще кажа, че някак тръгнах с по-голяма кошница за Капри....... Ако аз имах тези пари, щях да си купя имот на езерото Комо например, или в Тоскана, или най-вече на Чинкуе Терре - там и климата, и природата, и подредбата, и всичкото е по-хубаво....лично мое мнение! Но....нали знаете, като ти излезе име и оттам насетне всичко е снобарлък!
А знаете ли оня виц - Какво е съвременен снобизъм? Да отиде китаеца до Милано на шопинг, за  да си купи от там китайска стока.
 Или  дето си говорят двама московчани...Първият се похвалил
 - Ей, братушка, виж какви дънки си купих ...за 200 долара!
- Леле, как си се прецакал, че там зад ъгъла са по 300!


Иначе е много красиво, как да не е...
Много чисто, синьозелено и изумрудено море:





Много зелено, много цветя, много бугенвелии, много колорит:













моите момичета на алеята от бугенвелии


И лимони, лимони, много лимони, много лимоново сорбе, много лимончело, много лимонов сладолед.....


Сигурно  знаете, че когато сте в Италия трябва да си купувате не от промишления, а от домашния сладолед - пише Gelato artigianale. Е, тук ядохме някаква ледена прелест - от лимони, ванилия, млечни бадеми....абе няма как да го опиша. Изобщо, на това пътуване открих джелатото, на което иначе не съм голям фен.... такива сладоледи опитах тук и в Рим, че дори на летището хапнах едно лимоново сладоледено сорбе  за сбогуване...


Както писах и по-горе тук храната се подчинява на пресни, простички, но  невероятно вкусни продукти - домати, лимони, моцарела, морски обитатели, маслини.....
Тематичният специалитет на острова и на целия район е Печена моцарела в лимонови листа.  Остров Капри е дал името си  и на всичко с името Капрезе - комбинации от вкусни домати, моцарела и босилек. Тук е родена  и пицата Маргарита -  с огромни топки прясна моцарела и вкусни домати.Обаче неаполитанските пици от тази област са с дебело тесто, за разлика от римските, които са тънки като вестник и които аз харесвам. Забелязах че в цяла Кампания хората наистина са пристрастени към моцералата, защото наблюдавах италианите как винаги, към всяко ядене си поръчват и една буца Буфала, ей така за разкош.... Че и ние като тях....Тук ризотото и пастата са с лимон, или с лимончело. Морските деликатеси са удавени в лимони. А лимончелото е запазена марка на Неаполитанското крайбрежие и островите.....


Плажовете обаче са с камъни, няма го нашия златен пясък.




И разбира се, много луксозни хотели:




Толкоз за Капри......следват Амалфи и Позитано.

остров Капри





16 коментара:

  1. страшно ми хареса този апартамент в който сте били - простичко, изчистено, стилно. от снимките дори лъха прохлада:)

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко е прекрасно!Благодаря ,Марийче за тази красота,с която погали очите ми!Приказно красиво е....

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво описано през твоят обектив. Чудесно поднесено, Мария!
    Зеленото ми е любим цвят, а с това зелено в тази кухня ме накара да се размечтая за нови зелени придобивки.
    Благодаря за разходката и слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. На мен всичко ми хареса :)
    Но сякаш съм "разглезена" от твоите емоционални преживявания,
    които много често ви съпровождат.
    Не че ви ги пожелавам...
    Поне си хапнала повечко gelato :)
    Усмивки от мен, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко там е било прекрасно, Марийче! Бих преглътнала с лекота скалистите плажове, ако всичката друга красота от снимките мога да я видя и запечатам в спомени. Апартаментчето е просто идилично!!

    ОтговорИзтриване
  6. Какви красиви снимки си направила, Мария, какви моменти си запечатала - останах без дъх, докато четях и разглеждах...Толкова цвят, толкова слънце, прекрасно е всичко по тези места. А пък снимката на павилиончето с лимони / след като описваш джелатото/ тя е като старинна картичка - невероятна е! Изобщо цялата ти публикация е наситена с прекрасни емоции! Прегръщам те и ти благодаря за тази красота!

    ОтговорИзтриване
  7. Влизаш ми под кожата всеки път с твоите миткания, Мария! А след всяка твоя публикация за Италия у нас имаме кандърми с милото. И още се мотаем. :( Поне докато се решим, ще събера сериозен материал и планът ще е точен ;) Благодаря ти, мила за поредното удоволствие да я погледна през твоя обектив! Разкошни снимки, завладяващи и предизвикващи всеки с душа на скитник! Ще следя и за другата част от разходката.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария,благодаря ти!Такъв невероятен релакс си направих и толкова да ми хареса всичко....голям кеф!
    Италия е необятно съкровище както се оказва при всеки твой разказ!Очаквам следващия с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  9. Насладих се на чудесни снимки и невероятен разказ за Соренто, Мария.Братовчед ми има фирма за производство на сладолед с името на този град и ми беше много интересно да науча нещо повече за него.Когато трябваше да разкрива фирмата си той ходи в този град, за да проучи как точно правят сладоледа.Италия е необятна и красива с всичко, което предлага на туриста, а кухнята и е наглед простичка, но изискана и красива.
    Поздрави и благодаря за приятната емоция !

    ОтговорИзтриване
  10. Много много красиво, очаквам следваща омагьосваща порция ...
    прекрасни места, разкошни снимки и моменти, /стрелицията ти е уникална/.
    Благодаря за удоволствието и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасен разказ и невероятни снимки! Благодаря! През кой месец уловихте тази красота? Искам да отида и да видя този рай! Септември дали е толкова цветно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние бяхме там в началото на юни.Със сигурност септември е чудесен за пътуване по тези иначе горещи места в най-летните месеци.
      Благодаря ви и аз, за добрата оценка.

      Изтриване
  12. Бях преди години по тези места и останах очарована :) много ти благодаря за виртуалното връщане :) а снимките.... те са невероятни. Би ли споделила малко повечко информация за мансардата, къде я намери и как я букна. Благодаря още веднъж за чудестните емоции:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги ползвам сайта airbnb.com, там има предложения за всеки вкус и джоб. Блогодаря ви за милите думи!

      Изтриване
  13. Снимките са чудесни. Областта не е Катания, а Кампания

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Имам няколко пътеписа за тази област и навсякъде съм писала Кампания, но докато съм писала този явно вече съм била обсебена от Сицилия и някак съвсем незабелязано съм написала Катания. Благодаря ви за забележката - поправено!

      Изтриване