07 април 2014

ПЪДПЪДЪЦИ.......


Не знам дали вие обичате да хапвате тези малки птички, някои го намират за досадно и не особено питателно ....У дома обаче ги харесваме  и често приготвям, дори смятам че е забавно и занимателно, пък и доста диетично...щото докато глозгаш кокалчетата губиш повече енергия, отколкото получаваш, хихи....това е майтап, разбира се!

ПЕЧЕНИ ПЪДПЪДЪЦИ  в бекон, 
с гарнитура от тиква

Необходими продукти за двама:
2 пъдпъдъка
2-4 слайса бекон
1 парче качествена кълцана наденица
1 каф.ч бяло вино

за маринатата:
1 суп.л. мед
1/2 с.л.балсамов оцет
черен пипер
сол
мащерка
зехтин
смлени 4 скилидки чесън

за гарнитурата от тиква:
2 ч.ч. тиква на кубчета
2 суп.л. зехтин
2 люспи пресен  джинджифил
2 скил. чесън
1 каф.ч. дом.пил.бульон
куркума
сол
2 суп.л. балс.оцет



От продуктите за маринатата си правя  гъста кашичка, с която  намазвам хубавичко птиците и ги оставям да престоят няколко часа или цяла нощ в хладилника. Сутринта ги изваждам, и в коремчето на всяка от тях поставям парче наденица, колкото да се напълни малката коремна кухина. После увивам всяка птица в 1-2 слайса бекон. Слагам в тавичка,  сипвам   виното и муш..във фурната. Пека до готовност и докато придобият хубав загар, все едно са плажували без UV защита.....
През това време си приготвям гарнитурата от тиква. Задушавам кубчетата тиква в зехтина, в който първо съм изпържила джинджифила и чесъна, доливам малко домашен пилешки бульон или гореща вода, ако нямате. Оставям така да къкри и  поомекне / да не се разкашква/ около 10 минути и подправям с куркумата и солта, като на финала сипвам балсамовия оцет за обогатяване на вкуса.И свалям от огъня.....
На мен ми остана сосче от печенето на пъдпъдъците - той е с много богат и ароматен  вкус, затова към него прибавих няколко парченца от готовата вече тиква, и с пасатора направих чудесен сос, който страхотно си кореспондираше с месото.
За червеното вино си знаете.....
И да ви е сладко!

Ето и други рецепти на тема ПЪДПЪДЪЦИ и техните яйца:

ПЪДПЪДЪЦИ В ГНЕЗДО а ла Пепеляшка - кулинарна импровизация за 4 пъдпъдъка, манатарки и гнездо...с лек френски нюанс в нашенски 7/8 такт...

Любовна закуска или просто ЯЙЦЕ НА ОКО "ОТ СЪРЦЕ"..........

ПЪДПЪДЪЧИ ЯЙЦА НА ОЧИ В ЦВЕТЯ ОТ ШАРЕНИ ЧУШКИ

9 коментара:

  1. Пъдпъдъци не съм яла, ама като гледам твоите
    с това препечено беконче и разляло се вино
    все едно ми казваш : ела да ме изядеш :)
    Чудесни си ги спретнала!

    Марийче, все се каня да ти пише, че малиновото мерло е чудесно!
    Зарибих сума ти народ.
    Купуваме го по 9.90 от сайта на МЕЙК -98
    Това 20 лв от "Елата" си е кожодерство!
    Поздрави с усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, ние що бутилки изпразнихме....страхотно е! И това, което е чисто малиново, и купажното с малини и арония....страхотни! Ще видя това за което ми пишеш, сигурно е от друг производител и не е същото.
      поздрави от мен!

      Изтриване
  2. Не съм яла пъдпъдъци до сега и аз, Мария, но само защото ми е било жално за птичките - толкова са малки... Но знам ли, човек си мени и вкусовете и вижданията с времето, та колко му е да се окаже някой ден, че съм закоравяла и мога да оглозгам и аз кокалчетата на едно такова сладурче. ;) Порциите обаче ти изглеждат много, много примамливо. Ето, вече слюноотделям :)
    Хубава, уютна вечер от мен, мила! С прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Яйца похапваме често, но самите пъдпъдци май не сме, ще трябва да пробваме, при рекламата за дългото глозгане на кокал четата. .белким се радвам е на слаб апетит!

    ОтговорИзтриване
  4. Смени заглавието и предупреждавай гладни да не влизаме:))))Мария, не съм си мислила, че пъдпъдъците биха могли да предизвикат такива усещания в мен:). Много вкусно приготвени, апетитна визия и прекрасно поднесени. Прегръдки и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Марийче, не си падам по кокалите, ама с диетична цел, винаги си струва опита. Пък и тенът им е страхотен. Сигурна ли си, че не са ползвали UV- крем?;)
    Поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Само веднъж съм хапвала тези птичета,на гости и ме очароваха,така че нямам съмнение защо често ви гостуват на трапезата-размазващо вкусни са!Харесва ми и гарнитурата им!Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна рецепта си предложила! Преди две-три години уж на майтап бяхме взели пъдпъдъчи яйца, от които се излюпиха 5 мъжки и 5 женски пилета и цяло лято всеки ден имахме по 5 яйца, а в края на есента им видяхме сметката и станаха пъдпъдъци на фурна (-: Може и да изглеждат малки пилетата, обаче според мен едно пъдпъдъче е напълно нормална порция за един човек - много са вкусни!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване