28 февруари 2014

ПУШЕНО ПАТЕШКО МАГРЕ И ХУМУС С ТИКВА


Апетитен и ухаещ хумус с тиква, намазан върху препечена филийка, а отгоре - изкусително патешко магре....ммммм, истинско вълшебство! Перфектна  лека вечеря, или предястие, което да ви настрои  за следващи кулинарни изживявания.....с чаша хубаво вино си е истинско гурме!
Така че, това не е рецепта, а просто подсказка за нещо лесно и много вкусно, особено ако и вие като мен почти винаги имате в хладилника купичка сварен нахут или хумус....



  ПУШЕНО ПАТЕШКО МАГРЕ И 
ХУМУС С ТИКВА

Необходими са ни :
пушено патешко магре
хляб от лимец /или друг някой с по-екзотичен и полезен вкус/
Пушено патешко магре има отскоро в някои деликатесни магазини. Ако ви се ухили от някой щанд - не се колебайте, грабвайте го и се отдайте на кулинарно пиршество!

за хумуса
300 грама сварена и отцедена, или печена тиква
200 грама сварен нахут
сол
4-6 с.л. сусамов тахан от небелен сусам, според вкуса ви
1 до 3  скилидка чесън - смлени
прясно изцеден лим.сок на вкус
зехтин на вкус
зрънца от нар, по желание

Аз винаги предварително си накисвам от вечерта нахута, после го сварявам, махам му люспите и чак тогава го използвам по предназначение. Обичаме много нахут и често имам сварен в хладилника - слагам го в салати, прибавям го в супи, правя хумус, или нахут с къри....многофункционален е в моята кухня!


 Сварявам или изпичам тиква - друг продукт, който в сезона на тиквите /който за радост става все по-дълъг/, винаги присъства на нашата трапеза, обожаваме тиква - варена, печена, солена към различни меса.....унищожаваме доста голяма част от тиквената реколта .....
Правя хумус по познатия начин / подробности - ТУК /, като  прибавям към него и  тиква - става много вкусен ....После просто подреждам в чинията парче препечен хляб, хумус и патешко магре .....


Да ви е сладко!





7 коментара:

  1. Привет, Мария! Снощи гледахме мач с приятели и бях приготвила бонбони, в които имаше сусамен тахан. Стори им се нетрадиционен и екзотичен вкуса им, та ми се наложи да изнеса лекция за него. Аз самата открих сусамовия тахан преди няколко месеца и ми е интересно да пробвам различни рецепти, в които той е съставка. Хумусът също е нов продукт на трапезата ни и непременно ще го приготвя и опитам във вариант с тиква. Готово за консумация патешко магре няма откъде да намеря наоколо, но пък имаме фирмен магазин на Алианс - Агрикол - Алаг - производител на патешко месо и продукти, който работи за износ за Франция - предлагат чудесни патешки филе, бонфиле, магре, дроб и др. Това последното е информация специално за теб, ако те интересува. Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Марийче, да ти имам телефона :)
    Вълшебен е!
    И хумуса го харесвам всякак, но виж патешко нямам откъде да взема.
    Гледам, че Креми пише за Ямбол и трябва да я прослушам!
    Хубав ден с усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ще ми се да ти звънна по телефона и да се самопоканя на таз чудна трапеза. Истинско гурме изживяване поднасяш както винаги! А придружено от сладките ти приказки, прекрасните ти снимки и атрактивните декори и аранжировки, просто си ненадмината! Поздрави, Мария и прекрасни празнични почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Марийче, то при теб всичко е гурме... Ама най-вече желанието, с което твориш! :)
    Идвам с най-голямата препечена филийка, да знаеш, хи-хи.
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз се влюбих в хумуса, имам и тиква, така че ще пробвам варианта!
    Телефонът е уникат!
    Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  6. И между две гурмета, не спираш да говориш по екзотичния си телефон;))
    Страшно предястие, Марийче! И аз готвя нахут относително често, но тоз модел хумус, не бях срещала досега. Обаче и тиква имам, така че решено е!
    Честита Баба Марта! Желая ти бели и червени вина с весела компания!

    ОтговорИзтриване
  7. Да ти призная не съм от особените ценители на хумуса,обаче пък тиквата много я либя и мисля,че ето така вече ще стане работата,страхотно съчетание с месцето и винцЕто!Пак изкусителни,цветни колажи ни поднасяш,Мария.
    С пожелание за успешни и позитивни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване