26 април 2012

Пролетна симфония от зелении - спанак, коприва, киселец, левурда....


Обожавам всякакви зелении, а като се появи и левурдата, моето чревоугодническо сърчице запява от кеф! Всяка пролет унищожаваме промишлени количества и още толкова замразявам. Посадила съм си и в двора, но..добива ми все още е твърде ограничен и е твърде незначителен за нашите семейни потребности....
Хи-хи, сетих се един виц:
Какво значи комунизъм в Евросъюза? От германците според възможностите, а на гърците според потребностите.....

Но...да си дойда на темата:
Пролетна симфония от зелении със сирене и орехи


Необходими са ни за 4 порции:
0.500 кг спанак
2 торбички коприва
2 връзки киселец
2 големи връзки левурда
1 връзка пресен лук
пресен джоджен
2 яйца
бяло саламурено сирене-около 150-200 гр.
1 ч.ч.натрошени орехи
прясно смляна морска сол
прясно смлян черен пипер
щипка червен пипер
люспи чили

Задушавам ситно нарязаният лук в зехтинче за минутка. Другите зелении/от  левурдата само едната връзка/ прибавям към лука, като аз не ги режа на ситно, а само ги накъсвам, а понякога ги слагам цели- не обичам да ми станат на каша, обичам да са едрички, да се усеща вкуса им....Ако имате центрофуга- изсушете ги, не трябва да има НИКАКВА ВОДА! Нека поврат най-много 4-5 минутки, да са по-свежички....Поръсвам със сол, пипер, люспи чили/ако обичате люто/ и чуквам вътре двете яйчица. Тяхната цел е да сгъсти консистенцията на гозбата. Ароматизирам с джоджен и свалям от котлона.Вземам си една подходяща съдинка и си нареждам в нея един ред от зелената смес, после поръсвам с нарязана на ситно левурда, настъргано сирене и натрошени орехчета. После отново зелена смес, левурда, сирене, орехи...и така си разпределяте сместа. При мен се получават 3 пласта, но си зависи и от съдинката, и от количеството.Отгоре завършвам със сирене и орехи.

Поднасям  с богата зелена салата, като тази:

По същият начин, но с прибавена водичка, може да се приготви вкусна супичка, отново гарнирана при сервирането със сиренце, левурда и орехчета. Става чудесна!
Ако вместо нашето саламурено сиренце наръсете с пармезан и пекорино напрамер, симфонийката от зелении  ще получи Италиански привкус.
Ястието може да се приготви и само с една от зелениите, само с коприва е също страхотно! Но пък в комбинация се получава по-богат вкус и аромат! А и много повече и разнообразни  витамини ще ви щъкат в чинията.....
ДА СЕ ХВАНЕМ ЗА ЗЕЛЕНО.....
И да ви е сладко!


А това са  моите прекрасни Фритиларии - най-сетне надникна пролетта и в моята градина!




13 коментара:

  1. Прекрасна симфония си ни направила, Мария!
    А Хейли просто обожавам:)

    ОтговорИзтриване
  2. Много цветно настроение както винаги! А последните снимки-разкош!

    ОтговорИзтриване
  3. Веднага и аз се намествам да си гребна от тази вкусотия.
    Прекрасно предложение Пепеляшка.
    Прегръдки и хубав топъл ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много свежо и пролетно....
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Както винаги страхотна!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам всякакви ястия от зеленийки, а тези рецепти са невероятно добро попадение, благодаря за споделянето им! Напълно бях забравила тази рецепта - баба ми някога приготвяше нещо подобно и е свързано с толкова мили спомени от детството....А цветята са прелестни, поздравления от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария, страхотна "Симфония в зелено"!
    Обичам всякакви зелении :)
    Цветята ти са чудесни, както и съдинките!
    Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  8. Охх , още не съм вечеряла и надникнах тук ....страхотия тази симфония ,Мари ! Още утре ще видя какви зелении мога да комбинирам и я правя :) ! Благодаря за рецептата !
    Поздрав най -сърдечен и хубава вечер :) !

    ОтговорИзтриване
  9. Пепеляшке,
    чудна пролетна зеления- и аз ги обичам и нямам нищо против една голяма част от времето между април и август да изкарам само така;)))) Много ми хареса предложението ти и ще си набавя тези дни зеленила;)
    А тези Фритиларии- я кажи сега откъде и как ги завъди, че съм силно впечатлена и искам и в моята градинка;)) Прекрасни са!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, купувам си ги на семенца от Флората, и от години садя почти всяка есен. Имам най-различни видове, но тези цъфнаха за пръв път....Има една голяма Фритилария-империалис, която имаше едно време по дворовете на нашите баби-висока с огромни оранжеви камбанки, е, баш нея не мога за я завъдя, не цъфти..ама при мен почвата е много кофти, макар че подозирам че и при теб е такава...Успех!

      Изтриване
  10. Мнооого свежа идейка и вкусна комбинация! Цветята са просто прекрасни, а тези фритиларии ги виждам за първи път - много красив цвят!
    И хубав виц си пуснала - ние май дори не сме и по средата, защото нито имаме възможности, нито някой ни дава според потребностите, та в този смисъл наистина да се хванем за зеленото. Весели и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Мария, наистина си сътворила една симфония - и ястието ти и колажите с цветята- невероятна красота! Имаш страхотно естетическо чувство!Виждала съм само на рисунка тези фритиларии...Дори мислех, че са някакви фантазни цветя!
    Благодаря ти за хубавите снимки и вкусно ястие!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз, и аз! Да на всички зелении, които показват напорист нрав и просто ти се тикат да ги набереш и приготвиш по това време. Симфонията ти ми прозвуча толкова близко, все едно - на ушенце! :) За това, което взех за лале пък просто не се сдържах да се развикам - какво лале, какво лале!;)

    От месец бера всичко, което никне по дворовете и става за салата, за супа, за ядене - това лапад, глухарчета, лозови листа, коприва - вчера и днес приготвях по един голям лозов венец, в класическа форма за кекс с плънка за лозови сарми първия и плънка за пататник втория. Получиха ми се! Днес и супа от копривка си направих.
    Твоята зелена симфония така изкусително ми изглежда, че трябва и нея да опитам:)

    ОтговорИзтриване