14 септември 2011

MENTA E ROZMARINO, или моите впечатления от ИТАЛИАНСКАТА КУХНЯ


"Италианската жълтеникаво-мазна,
подправена със страст,
 гарнирана с хумор
и все пак идеална до изнемогване кухня,
 има характера на италианските красавици.
 Всичко плува в масло,
 лениво и нежно си тананика сладките мелодии на Росини
и плаче от аромат на лук и копнеж."
Хайнрих Хайне



Но освен че е  чувствена, италианската кухня е едновремено и изтънчена, и съвсем простичка, и много здравословна, и диетична.  А е и една от най-разнообразните в Европа - с пикантните вкусове на Неапол и Калабрия, с ястията с песто на Лигурия, със  сиренето и ризотото на Италианските Алпи... Италианците тачат своите кулинарни традиции и имат своево рода гастрономическа гордост и  страст, която граничи с фанатизъм. Мисля, че само цар Футбол може да съперничи на тази страст...  Италианците прилагат присъщата си артистичност  и усет към красивото дори в храненето. И французите се славят с кулинарни шедьоври, но тяхната кухня според мен    доста страда от маниерничене. Италианците някак естествено приемат насладата от храната и виното, не усложняват нещата прекомерно и може би това е и разковничето за световната им кулинарна слава. И за това, че вече на всеки ъгъл по света има италиански ресторанти.
И макар че бях запозната с  разнообразието на тази кухня, през априлското ни пътуване в Италия, останах силно впечатлена и напълно възхитена от нея. Писала съм с много любов и за кухните на други народи :

ЛОКУМЕНАТА УСМИВКА на ОРИЕНТА

ПРАГА - особености на чешката бира, чешката кухня и чешкия език

но се завърнах от това пътуване, завинаги  и безвъзвратно влюбена в италианската .
Нашето пътуване беше  все в област Ломбардия - ски курорта Ливиньо, езерото Комо..... Прочетете моите пътеписи тук:

BUON GIORNO, ITALIA !
Италианският курорт ЛИВИНЬО /LIVIGNO/ - Алпийска снежна приказка през април
 ВИЛА КАРЛОТА на езерото КОМО в Италия - ако има рай.......
БЕЛАДЖО / Bellagio / - перлата на езерото КОМО в ИТАЛИЯ
 СЕЙНТ МОРИЦ /St. Moritz/ - шлифованият диамант на Швейцарските Алпи

 Знаете, че всяка област в Италия си има своя уникална кухня. Тази на Ломбардия също има своите специфики, свързани главно с разположението - половината от областта  е високо, високо в Алпите. Затова общият знаменател на тукашните храни е  производството на висококачествено месо и мляко. И за разлика от другите области, където се готви главно със зехтин, в Ломбардия се използва повече маслото. Тук се произвеждат световноизвестните сирена Provolone, Taledjo,  Gorgonzola, Parmigiano-Reggiano, Bitto, Valtellina Casera  :


 Долината  Valtellina, където всъщност карахме ски е емблематична със сушеното говеждо месо  Вresaola.





Брезаолата се приготвя от месо от говежди бутове, сушено от 1 до 3 месеца, и подправено със сол, плодове от хвойна, канела и индийско орехче. Има много богат вкус - без убийственият опушен аромат на нашите подобни меса, в които няма всъщност аромат на месо, а само на пушек. И без толкова много сол...У нас, в италианските магазини за деликатеси има Брезаола връз 70-80 лв.килото. Когато говеждото месо се суши на по-малки парчета, аромата е още по-силно изразен, а деликатеса се нарича  Slinzega. Едно време се е използвало конско месо, но сега се прави главно от говеждо, по-рядко от свинско и еленско.


 В този регион се готви много дивеч, все пак планината е рай за ловците.
Както навсякъде в Италия, и тук царицата на трапезата е Пастата - в една публикация аз я наричам
Най-вкусната ИТАЛИАНКА   
/вижте рецепта за тази  РИГАТОНИ ТОРТА - тук/


Ломбардия  е известна и с използването на много елда, която е калорична и подходяща храна за студените зими. Само тук се произвежда :
- Pizzoccheri  -вид  талятели, изработени с 80 % елда брашно и 20% пшенично брашно. При класическата рецепта пизочерите се готвят със зеле, парченца  картофи, сирене Casera, чесън и градински чай Салвия.Рецептата вижте ТУК:
РIZZOCCHERI DELLA VALTELLINA - или елда-паста със савойско зеле, картофи и сирена

 - Полента-тараньа, която също е смес от царевично и брашно от елда и е шарена, заради по-тъмният цвят на елдата. Готви се с много масло и някой от видовете твърдо италианско сирене. Сервира се, като предястие с няколко резена Брезаола или като гарнитура на риба и различни меса.Рецептата ТУК:
ПОЛЕНТА-ТАРАНЬА /Polenta taragna/



Но, тази област е и   родината на всеизвестното и  обичано  Оssobuco, на Ризото по Милански и на Коледният  panettonе -  със захаросани цитрусови плодове и стафиди. Ние опитахме нещо подобно, но много по-вкусно -  сладък хляб  със сушени плодове, смокини и ядки :

В района на езерото Комо се готвят различни риби, като традиционното блюдо е
 missoltini . Това е риба карагьоз, изсушена на слънце и  съхранявана по няколко месеца в дървени бъчви, като между всеки слой риба се слагат дафинови листа.После се приготвя на скара, напръскана с оцет, зехтин и червено вино. Сервира се задължително с полента-тарагна. Много е вкусна, но доста солена и изпива каса бира или вино ...

 А за вкуса на вездесъщото Италианско Gelato се разказват легенди:

В ски-курорта  Ливиньо, който е на границата със Швейцария, кухнята беше силно повлияна и от   алпийската кухня. Навсякъде по заведенията се сервираха Фондю и Раклет, за които съм писала -ТУК:

РАКЛЕТ по Швейцарски и броенето на овце....
Да се омажем с шоколад или Шоколадово фондю по швейцарски
ФОНДЮ с различни сирена

 Но..истинският кулинарен пир за нас се случи в хотела ни в Ливиньо.


 Първо да уточня, че всеки си имаше отредена маса за цялото време от ваканцията, с картонче с името на някой от групата. В нашият случай се мъдреше моето име, защото аз бях направила резервацията за  групичката ни. Масата ни беше с уникален изглед към Алпите през огромни френски прозорци.


 Всяка сутрин на масата ни очакваше впечатляващо меню от което трябваше да избираме, между гурме-меню и   по-традиционно италианско меню, което също не беше за изпускане, просто не беше така тематично издържано като гурмето....Аз, като виден чревоугодник и любител на кулинарните предизвикателства, избирах винаги гурме-менюто. На 1-ва стр. на менюто винаги имаше афоризъм за деня и малко поезия. Следва гурме-менюто, което беше винаги тематично и съставено по италианския тертип от антипаста, примо, секондо и долче. И с дълги истории за всяко от тях.  После следваха предложенията за популярни италиански гозби, за хората които са по-консервативни. И това не беше всичко....Всяка вечер имаше и  отрупани бюфет-маси с антипасти - с десетки салати,  плата с брезаола, прошуто и шунки, плата със сирена, с рибни ордьоври, миди, октоподи.... :




Е, беше ми невъзможно да опитам от всичко от бюфета ...обичайно си слагах само малка салатка, за да остане място за гурме-угощението:


Абе, жалко че  нямахме 7 стомаха, както казва Алф...не за друго, а просто за да опитам от всичко...
Та ще ви разкажа по-обстойно за впечатляващото тематично меню .....
Първата вечер имахме  Welcome drink     с много просеко и предястия. После  рибно меню - още не бях схванала системата и така и не запомних имената, после разбрах, че красиво оформените  дневни менюта си остават за нас, за спомен...:



На сутринта- на масата се мъдри каталогчето с менюто. За този ден беше
Сицилианско меню, като на цяла страница бе разказано за особеностите на сицилианската кухня . Ордьовърът
Карпачо от риба меч, с описание на продуктите, използвани в него, калориите и историята на създаването. Признавам си, че останах зашеметена от вкуса - деликатен и ненатрапчиво рибен, но с наситен аромат от различните треви и рукола ...просто прекрасен! Това е едно от най-вкусните неща, които хапнах през тази ваканция.

Примото беше Пресни спагети с путанеска сос - произлизащи от средата на 20 век и с типичните продукти на южна Италия, това са спагетите в /буквално преведено/ курвенски стил, гласеше обяснението към тях. Всъщност по-вкусна паста не бях яла до тоз момент - в пармезанова хрупкава кошничка....пастата се топеше в устата, беше една истинска експлозия от простички, но перфектно съчетани вкусове и аромати...Рецепта може да видите - ТУК:
СПАГЕТИ СЪС СОС АЛА ПУТАНЕСКА ...... Spaghetti alla puttanesca


Секондото, или основното беше Рибена супа, да, и аз в първият момент се изненадах, но като ми я донесоха разбрах за какво става въпрос..това е едно огромно  блюдо от различни риби, миди, скариди, октопод, калмари, с малко бульон и зеленчуци, и препечена филийка. Голяма вкусотия, но..огромно нещо, не можах цялото  да си го изям:



Долчето беше умопомрачително вкусно Тирамису :

 Да ви кажа, че късно вечер, имаше отново различни партита- пица парти, after sky партита, среднощни похапвания, вечери на коктейлите,....до тях ние никога не стигахме, защото след вечеря се разхождахме малко и лягахме да отмаряме, за да можем сабале да сме първи по пистите, а и нямахме сили и място за нови кулинарни издевателства....
Закуската - от богата пре-богата...сирена, колбаси, топли-топли кроасани, сладкиши, мюслита и ядки, и семена - имаше дори и любимото ми ленено семе...

А на мен най -много ми допадаше  страхотната плодова салата, с пресни горски плодове посред зима, високо в Алпите - страхотно свежа, истински еликсир....
Следващата ни гурме-вечер беше посветена на долината  Валтелина, където всъщност се намирахме - Валтелина меню. Отново дълго експозе за исторически и географски особености, които са се отразили и върху кулинарията.
Примото - Хрупкава полента-тарагна  със сирене Casera, типични за този регион - много апетитно и вкусно:

Примото е  Ечемичена супа, хранителна, но много здравословна и диетична   супа от ечемик, боб, зеленчуци   - нищо особено, бих казала! Направо не си я изядох...

Секондото -  Buckwheat Fritters with local cheese, или Пържени топчета от елда в неправилна форма, със сърцевина от  сирене, поднесено върху Брезаола   и цикория....цял роман това заглавие, бе!  На диалекта на долината Валтелина, наричали  това блюдо с името на малко животинче - някакво жабче...много непривлекателно име за иначе така прималива храна! Изобщо, отядохме си на вкусна Брезаола......


И десерта -  кексче SFORZATO , пак от долината Валтелина  :

А вечерта, истинско  пиршество за душата и небцето, беше   Шоколадовото меню....една страхотна кулинарна провокация!
Кратка история - пътя на шоколада от маите, в Америка, Азия и Африка. Пишеше също, че хората които обичат шоколад, са хора, които обичат живота изобщо.Пак роман на тема шоколад.....
Предястието - много специална  комбинация от Панирано сирене с  шоколад, своеобразен букет от вкусове и аромати :



Примото - изумителни Шоколадови талиатели с  рагу от заек, в пармезаново-шоколадова кошничка...една феерия за небцето и  душата, която ти се иска да не свършва никога....абе направо си беше нещо като  кулинарен оргазъм...!


Основното е още по-невероятно на вкус и  аромат
 Панирани агнешки котлети с  шоколад...леко пикантни, а на всяка хапка аромата на агнешкото се слива с шоколадово-пикантен вкус, направо шеметна комбинация. За пръв път ацтеките започнали да готвят месото с шоколад, но днес се предлага в много изискани ресторанти, като Blue Hill в Ню Йорк. Готвача препоръчваше, че макар да звучи странно, поне веднъж човек трябва да опита това блюдо:

И както можете да предположите, вечерта завърши с едно размазващо на вкус
Шоколадово суфле. Малката ми дъщеря прави задълбочено проучване на тази суфле-тема, и каза че е най-доброто, което е опитвала - хрупкава коричка отвън, а вътре истинска шоколадова лава....:

Имахме и Меню на ловеца - все пак сме в Алпите, и тук, както и в цяла Италия, чест гост на трапезата е дивеча.
Предястието е Slinzega, в компанията на  ръжен тост с маслинова паста. За този месен деликатес писах по-горе....

Следват Домашни биголи със сос от  диво прасе /глиган/. Биголите са дълга паста от района на Венеция, използвана много и в Ломбардия.  Уникалният  вкус идва от рагуто с месо от глиган, той напомня на топла камина в планинска хижа.....

И основното блюдо Котлети от елен с ароматни планински билки и картофи - идеална храна за зимна вечер. Еленското месо е с отлични протеини, относително бедно на мазнини ....А вкуса - изненадващо за мен, беше много  сочно и ароматно това  еленско месо!

Следва   Средиземноморско меню :
Предястие - Рибни топчета с пармезан и аншоа, семпла рецепта на това задължително за стартер блюдо, което харесвали дори децата, които  не искат да ядат риба.

Примо - Домашна паста от Лигурия, със зелено песто, картофи и зелен фасул. Толкова простичка  откъм продукти, но забележително вкусна паста:


Секондото -  Морски костур в доматен сос и кралски скариди в конячен сос. Костура живеел в умерено топлите води на Средиземно море,  Това е рецепта с много специално приготовление, заради деликатното  и нежно месо на костура. Абе, висша кулинария, какво да кажа!


И за десерт - Панирани ябълки с ванилов сос:


Имахме също
Китайско фондю - купа с бульон от вино и билки, различни тънки филийки от месо, което се пуска в соса да клокне, и после се хапва с разнообразни гъсти сосове в китайски  красиви купички:

Свински ребърца в сос с червено вино:

Печено пуешко с аспержи:

Ньоки с пресни домати и босилек :

И още доста неснимани вкусотии.......
Имахме си и грандиозен парад на италианските десерти:



Тези плодчета в желе по чашите бяха невероятно вкусни:


Забелязвате ли чепките френско грозде - напълно пресни посред зима, на 2500 м.надм.в.:







И да уточня, че към всяко блюдо се препоръчваше и точно с какво вино да се консумира то. Мисля, че виното е най-популярната алкохолна напитка в Италия . Аз  обожавам пенливото вино  Prosecco - според мен,  италианците затварят южното слънце, изкусителните аромати и своята страст  в тези  бутилки вино:


На пистите се предлагаше невероятно разнообразие от храна и напитки, като всичко се сервираше много красиво ,на дървени плата, или в порцелан и изящно стъкло.

Тук се пийва едно греяно вино, напълно подобно на нашенското,  със захар и подправки, което наричат vin brulé :

Bombardino е напитка популярна в Италия   през зимата, особено в ски курортите. Тя е направена чрез смесване на 1 / 2  Advocaat / вид италиански  яйчен ликьор/ и 1 / 2 бренди. Сервира се топла и с разбита сметана отгоре. И си е истинска бомба, коята те изстрелва директно на черната писта.... мен направо ме взриви!

В Северна Италия е много популярен виненият коктейл Spritz. Той е приготвен на базата на Италианското пенливо вино Просеко с добавен горчив ликьор Aperol и газирана вода. Пие се повсеместно, като обичайно се сервира с купичка чипс и мини-пици.


Limoncello - популярен в цял свят лимонов ликьор, използващ се и като диджестив.

 Но моя фаворит от  диджестивите  е Fernet Branca .

Италианският журналист Бепе Севернини пише:
"Английско проучване показва, че 90 на 100 от италианците предпочитат националната ни кухня пред всички останали - никой друг стомах в Европа не е толкова патриотичен. Италианската кухня е предпочитана и от чужденците - 42 %  от анкетираните я поставят на първо място, следвана от китайската и френската.Третото място може и да не е приятно за съседите ни оттатък Алпите, но би трябвало да го приемат спортсменски - да загубиш от най-добрите не е унизително.
В Италия имаме същата вътрешна  връзка с храната в чинията, както някои амазонски племена с облаците в небето - един поглед, и сме наясно какво да очакваме.
Хапването в Италия става по правила, които за нас са съвсем ясни. Храната и напитките са чудесна метафора за страната ни - море от навици и странности, в което чужденецът може да се удави.
Поръчвате си капучино: след 10 сутринта е нередно /сигурно даже незаконно/.
Пица за обяд е ученическо хапване. Ризото с месо е идеален избор.
Пармезан върху мидите е богохулство, но ако готвача е млад, изразете възхищение.
Бутилките вино са за туристите, ако е в дамаджанки, окачени по стените, е за екскурзионни групи.
И накрая чесънът - подобно на изтънчеността, трябва да го има, но да не се усеща.
 А брускетите, които предлагат в някои ресторанти в чужбина, в Италия биха коствали отлъчване от църквата.
 Веднъж една приятелка англичанка нарече всичко това "хранителен фашизъм". Отговорих й : "Преувеличаваш. Поръча си капучино  след вечеря и дори не те интернирахме...."


----------------------------------------------------
Можете да разгледате 




И да си припомним разкошната песен на Зукеро, от която съм заимствала заглавието на тази публикация:

37 коментара:

  1. Пепеляшка, сигурно ти e писнало да го "чуваш", но блогът ти е страхотен, снимките също. За сега ще прескоча частта с кулинарията (трябва да пазя талия, а много лесно се паля ) и ще чета пътеписите ти .

    ОтговорИзтриване
  2. Е, откога го чакам този пир за окото! Страхотно си разказала всичко, както винаги!Чета и чета, и не мога да спра!
    Поздрави
    надежда

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, благодаря за удоволствието :)
    Прекрасен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепеляшка, този абзац от 1-вата част /Hit the road, друже! или С РАНИЦА на ГЪРБА из РИЛА и ПИРИН - част 1, от ЯСТРЕБЕЦ - връх МУСАЛА - до хижа ГРЪНЧАР/
    на твоя поетичен и невероятен пътепис :

    "Но душата, душата е най-изтормозената и уморената,
    тя има нужда да я поглезиш, да я погалиш, да я обгрижиш....
    а тук, в планината,
    душата на човека танцува и ликува ...!
    Когато е на път, душата ми е облечена само във ветровита коса и облачни очи.....
    И пее ли, пее....."

    съм си закачила на хладилника, чета си го и много ме зарежда-като музика ми звучи, поетична музика.А имам твоя снимка от Рила на десктопа.Живея с твоите пътеписи. Искам да ти пожелая още много пърувания, за да разказваш и разказваш на такива като мен, дето обичат, но нямат тази възможност. И днес съм очарована от написаното-браво!Наистина ме пренасяш в различен свят и правиш ежедневието ми цветно и красиво.Благодаря ти!
    Роза Пеева

    ОтговорИзтриване
  5. Размечтах се за Италия!
    Изключително разнообразие от, гледки, вкусове и глътки ни ни поднесе, Мария!
    Очарована съм!

    ОтговорИзтриване
  6. Това беше някакво мъчително издевателстване над сетивата ми:-)Попивах всяка дума преглъщайки.
    Чудесно! Може и да ида чак дотам, за да си доставя това удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни снимки, невероятни вкусотии! Чудя се да преглъщам ли, монитора ли да изяждам:)

    ОтговорИзтриване
  8. Маргарита Божанова14 септември 2011 г. в 16:14

    Беше удоволствие!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Боже, това всичкото си го опитала ли- завиждам, благородно! И за мен беше огромно удоволствие, както винаги.
    Вера

    ОтговорИзтриване
  10. Направо съм потресена /в добрия смисъл, де/- как е възможно - то има от пиле мляко - Мария, та това си е рога на изибилието - гледам го уж, а дори не мога и да си го представя...Явно си се омъжила ти за някой арабски шейх...:) - няма друго обяснение...Благодаря ти, че споделяш с нас - къде ли иначе да ги видим тез работи.
    Снимките ти са чудесни!
    Весела

    ОтговорИзтриване
  11. Мария,
    страхотен пост!
    Трябваше да имаш милост и да го представиш в две части!
    Сега ще трябва да чета отново, за да "смеля" инфо-то!
    Сърдечни поздрави,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  12. Великолепна кухня ! Тя ми припомни Нино Манфреди в ролята на италиански готвач в Швейцария . А филмът беше Хляб и шоколад :)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pane_e_cioccolata

    ОтговорИзтриване
  13. Весела, разсмя ме с твоя коментар. Съпруга ми е обикновен Бг инженер, а този хотел беше един от скромните в курорта. Не си представям какво сервират в по-луксозните. Просто италианците уважават туриста и се стремят да му вземат акъла, за да дойде пак и пак....
    Valkocompany, винаги ми даваш страхотно инфо- ще търся да си изтегля филма, чувала съм го, но не съм гледала.
    Дани, Вера, Траяна, Маргарита, Еос,Вера, Надежда,DSdiva, Роза, Мъх, red shoe,анонимни - всичко, което сте написали ме радва и съм ви благодарна за добрите думи.

    ОтговорИзтриване
  14. ПЕПЕЛЯШКА,НАПРАВО СТАНАХ РАЗНОГЛЕДА:)))
    Чудех се кое по напред да гледам и чета връщах се няколко пъти да преглеждам.
    Благодаря ти ,че ни пренесе в света на италианската кухня.Те са страхотни кулинари и това се вижда от показаното.
    Пожелавам на теб и семейството ти още такива невероятни преживявания.
    СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  15. Беше ми забавно и интересно да прочета твоите наблюдения върху италианската кухня - наблюдателно око имаш. За италианците храненето е ритуал, основна мисъл и начин на живот. На мен, като кулинар, това отношение много ми харесва. Изпитах носталгия по Италия и си припомних страхотни моменти. Благодаря ти за това! Поздрави и хубав септември!

    ОтговорИзтриване
  16. Пепеляшка, тази вечер допуснах голяма грешка, като влязох в твоя блог гладна ... сега се чудя какво да си приготвя да затоли малко това желание за нещо вкусно и красиво :) Аз съм страстен любител на италианската кухня, да не кажа че почти само нея обичам :)) Благодаря ти Мария за този пир от красиви и вкусни ястия и чудни снимки!
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  17. Еееех Мария, знаеш как да ме уцелиш право в сърцето :) Не мога да коментирам публикацията ти с друго освен с : "Италия, ti amo!"
    Голяма прегръдка!

    P.S. Ломбардската кухня се оказа невероятно вкусна, но здраво ме изприщи откъм интерпретация на родна почва, в рецептите все има по някой продукт, който в България липсва или ужасно трудно се намира.

    ОтговорИзтриване
  18. Naslada e vinagi..blagodarnostiii...!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Мария,беше изключително удоволствие да прочета публикацията ти!Докоснала си се до италианската философия и начин на живот и най-важното успяла си да предадеш със снимки и думи цялото приключение.Вече мечтая за Италия!Досега имах откъслечни познания.Ти ми показа по -пълна картина и сега ше продължавам да редя огромния интересен пъзел ИТАЛИЯ.Пожелавам ти здраве и още много пътешествия!

    ОтговорИзтриване
  20. Пепеляшка, благодаря ти за емоциите,които ни предаде чрез разкази и снимки!Заредих се за дни наред.

    ОтговорИзтриване
  21. Винаги е прекрасно да се докоснеш до някой жив и искрящ дух - а ти си точно това /не е комплимент, за мен е факт/. Затова доста често ти идвам на гости в Блогче. Но този път ме довърши - това си е кулинарна вакханалия. Никога не съм си падала по кулинарни предавания, но заради теб изгледах няколко по нашите телевизии. Мисля, че трябва да ги вземеш на обучение. Поздрави и прегръдки. И дружно чакаме още!
    Цвети

    ОтговорИзтриване
  22. Да,съгласна съм с Мъхчето-беше си истинско издевателство над сетивата ми и лакомията,която се пробуди като триглава ламя в мен:).
    Добре,че се наложи служебно да прекъсна този пир,и да се върна днес да го доразгледам!
    Че всичко е безумно впечатляващо-спор няма!
    Само се опитах да си представя как щракаш всяка чинийка и блок масата на всяко хранене-много си смела,браво!Аз,като Стоева в разказа й за язовир Доспад,,щях да съм по-засрамена!:))

    Благодаря,за труда,който си положила да опишеш всичко така подробно,Миме,за да се насладим и ние!

    Спорен и весел!

    ОтговорИзтриване
  23. Елексирче, от блог-масата почти нямам снимки - иначе трябваше да пусна още една публикация. А хората така ми се радваха, че си снимам чинията....а също и тази, и публикацията ми за Ливиньо си качиха с линкове към сайта на хотелите. Благодарни са - това си е реклама за тях, заслужена при това.И ми пожелаха дори до нови срещи - дай боже!Само тук гледат на туриста, като натрапник и човек, който разваля спокойствието на персонала.Дано се оправи това някой ден!
    Цвети, която и да си ти, засрамваш ме с похвалите си, но пък не крия, че ми става много, много приятно!
    Зиче, Гуинет, Вера, Ева,Ikafeto, Лети, Бети - радвам се, че сте се забавлявали и съм сигурна, че ще приготвите някакви чудни италиански гозби тия дни- значи е бил поста ми полезен!
    Спорен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Уцели в десятката, Мария ...
    Прекрасен поглед, избор и структура,
    вече ми е неудобно да ти пиша, че си страхотна.
    Поздрави и още много нови впечатления, Диана

    ОтговорИзтриване
  25. Мария, не мога да се нагледам и преглъщам! Да ти призная на бързо прегледах всичко, просто не издържах! Когато съм преяла, ще си разгледам на спокойствие цялата статия!
    Поздрави Марияна!

    ОтговорИзтриване
  26. Останах без думи и мисли дори... Прекрасно кулинарно пътешествие, Мария - цветно, ароматно и неустоимо вкусно, точно в твой стил! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Приплака ми се от умиление:) Ох, шегата настрана, но наистина много добре си го пресъздала! Аз наистина изпадам в умиление при мисълта за Италия, италианците и невероятната им кухня! Много, много ти благодаря за този разказ и това пътешествие!

    ОтговорИзтриване
  28. Мария, страхотен репортаж! Направо ми се прииска и аз да ида там и аз! Ястията са невероятни. Много изискани, като доминира натуралния вкус. Всъщност това е тайната на истинската средиземноморска кухня и затова всички обичат италианската кухня.
    Вероятно си им омръзнала на всички да се въртиш с фотоапарата (за наше щастие)!
    За мен е удоволствие да чета блога ти!
    Трудно е да се опростява.

    ОтговорИзтриване
  29. Страхотни презентации! Всички ястия изглеждат невероятно вкусни! А аз вече направих пиле с аспержи:), моля те ако знаеш точната рецепта да споделиш:)! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, нямам точна рецепта, но съм решила да правя нещо подобно и аз, като го направя и стане успешно, ще споделя.Всъщност сосчето е много важно и незнам какво е, другото е лесно.

      Изтриване
    2. Ще чакам с нетърпение твоята версия на това ястие! Със сигурност ще е великолепно!

      Изтриване
  30. Истински, вълнуващ разказ! И аз наскоро написах един пост за Рим и впечатленията ми за италианската кухня, но твоите снимки са превъзходни!

    ОтговорИзтриване
  31. Пепеляшка, кой е този хотел, моля, сподели?!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hotel Pare - има го на една от снимкител хоте.а с името му!

      Изтриване
  32. Пепеляшке, не мога да се спра .. да пътувам виртуално :) Аз обожавам Италия и любовта ми се засилва още повече като чета блога ти. Пожелавам ти много много здраве и приключенски емоции, за да споделяш с нас преживяното! А от тази статия направо да се окапе човек .. облизах си пръстите :) :)

    ОтговорИзтриване
  33. Обожавам италианска кухня. За мен тя е съвършенство и простота съчетани по един изключителен начин, а резултата е винаги мнооогооо вкусен!

    ОтговорИзтриване