08 декември 2011

ПАТИЦА ПО ПЕКИНСКИ /PEKING DUCK/ с КИТАЙСКИ ПАЛАЧИНКИ - в БГ домашни условия...


Наскоро си купих от Карфур една патица и веднага в главата ми се завъртяха едни  йероглифи,
които ясно ми дадоха да разбера,
че тази птица е перфектна за  китайската класика в жанра -

ПАТИЦА по ПЕКИНСКИ /PEKING DUCK/


Необходими са ви:
На първо място- огромно търпение
патица- 2-3 кг
1.5 л вода
3 с.л.мед
2 с.л. оризово вино или сухо шери
1 с.л.оризов оцет
3 суп.л.царевично нишесте


Най-напред патицата се измива обилно с хладка вода и после се подсушава с кухненска хартия. В много голям тиган или друг подходящ съд се завира водата, и след това се прибавят меда, оризовия оцет и оризовото вино /аз нямах такова и сложих португалско десертно вино, вместо шери/. И постепенно се прибавя и разбитото в половин кафена чашка вода, царевично нишесте. След това буквално "удавям" патицата в получената смес. Въртях я, поливах я, давих я, абе хубавичко я окъпах цялата....

Следва забавната част...Необходимо беше да намеря начин да я окача на прохладно и ветровито място. След няколко проби и грешки, намерих точният вариант - нанизах я странично на един метален шиш за барбекю, а на него завързах едно здраво кабелче, учтиво предоставено ми от благоверният. Той  също реши, че шоуто не е за изпускане и лично закова пиронче високо-високо на тавана на верандата ни, за да закачим там горката патица. Домъкна и един вентилатор, който поне през деня да прави вятър  наоколо и да суши допълнително пернатото.



След това,  на спешна конференция се събраха всички комшийски котки, во главе с нашата Мишел - умуваха, оглеждаха, душеха наоколо, кроиха планове без кръчмар, но..накрая пораженчески си подвиха опашките и напуснаха полесражението засрамени. Мъжът ми пък доволно и победоносно потри ръце заради хитро и безопасно окачената патица....Нищо че участието му свърши до тук,  благоверният се наежи и  все още се изживява, като главен майстор-готвач и заслужил виновник за вкуса на птицата.....няма лошо, все някой трябва да обере овациите!

Патицата вися на пирона цели 24 часа.Почти както го правят и в Китай - целта е да се изсуши кожата на птицата и при печенето да стане хрупкава. В Китай, където приготвянето на такава патица е своеобразно изкуство,  вкарват и въздух между месото и кожата, за да се отдели напълно кожата и да се изпече наистина неустоимо хрупкава и медено кафява. Някъде бях чела, че преди много години тези патици са били кулинарен приоритет само на богатите прослойки, като  те ядяли само вкусната кожичка, без месото...   


След голямото висене, започва голямото печене. Най- отдолу във фурната се поставя тава с водичка, така  парата от тази вода също допринася за перфектното изпичане. А и да не капе, защото самата птица се поставя върху решетка без съд, за да може от всички страни да се запича едновременно.
Най-напред се пече 35 минути с гърдите нагоре. После внимателно се обръща на другата страна и така се пече 45 минути. Пак се обръща с гърдите нагоре и се пече още 35 минути. В началото си мислех, че нищо няма да стане, ще остане сурова и жилава, а пък за хрупкавост не съм и мечтала....Обаче всичко се получи като по учебник !
Изпечената  патица се изважда от фурната и се оставя около 15 минути да си почине и да си "поеме въздух" ..... После се нарязва на тънки парчета и се сервира задължително върху китайски палачинки, с нарязани зелен лук и праз и сос Хойсин. Той се купува готов в бурканче.

Но се наложи да си приготвя палачинките сама, а ако сте забелязали нито умея, нито пък си падам много по тестените...Но, неволята  учи / в моя случай главно лакомията върши тая черна работа!/. Та ето как изпекох и  първите си

КИТАЙСКИ ПАЛАЧИНКИ



То било доста проста работа! А ми изглеждаше сложнотия...
Необходими са ви само:
250 гр.брашно
100 мл вряла вода
1 с.л. студена вода
2-3 с.л.сусамово олио / може и някое друго, ако не ви се намира/
щипка сол
Изсипвам брашното в купа, поръсвам солта и в кладенче изсипвам горещата вода, като едновременно бъркам с ръце. Получава се едно мазало като начало, но точно след секунди и като се сипе и студената вода, се оформя меко и еластично тесто. Оставям го да престои 30 минути, завито с кърпа. След това тестената топка отрязвам на кръст и така се получават 4 парчета тесто. Омесвам всяко едно, да стане на топка и отново 4-те топки нарязвам на 4. Така се получават 16 малки топчици. Вземам 2 от тях, сплесквам  ги с ръце, да станат като питчици и ги намазвам със сусамовото олио. После ги слепвам една в друга откъм намазаните им страни.

Чак сега разточвам 2-те питчици, както са една върху друга. Да станат тънички. Изпичам в много горещ грил-тиган. Стават готови за секунди.Изваждам върху памучна кърпа и отлепвам отново на две изпечената палачинка. Незнам каква е целта, китайска му работа...Но стават тънки, като хартия, много  вкусни и ароматни палачинки. Необходимо е да се изпекат непосредствено преди сервиране, за да са топлички и свежи. Аз ги увих в кърпата за всеки случай. Изстинали, или по-скоро престояли,  са като подметка, но лесно се притоплят на пара. При нас не артисаха за притопляне....

Златно-медена,
хрупкаво-апетитна,
изкусителна и направо неприлично вкусна
патица!
Почти съм сигурна, че в Китай с една  патица от калибъра на нашата,  се храни цяло едно Китайско  село. Но...срам-несрам ще си призная нещо, все пак сме си свои хора...ние, 3-мцата, си я излапахме цялата на обяд и я оглозгахме до кости чак! Това е грозната истина....и срамния финал!  Ще правя пак, то се е видяло...... Е, другото ми момиченце в Лондон и то беше посветено в нашата кулинарно-чревоугодническа занимавка, това скайпа е голям клюкар ще знаете!, та сега като се върне за Коледа още една патица ще изпека - ами прияде му се на детето....То, аз ако бях, каквото съм пощеливо магаре, направо яхвам метлата и....добре, че мойта метла за чуждестранни полети е вече в зимна ваканция!
Ами това е -
можете да се опитате да си направите и вие
истинска Патица по Пекински
в Бг домашни условия..
И ДА ВИ Е СЛАДКО И НА ВАС!



 Всички снимки  от Китай, които съм ползвала в този пост, са ми любезно предоставени от братовчедка ми. Тя наскоро се завърна удивена и впечатлена от  тази необятна и контрастна страна , в която  едни непретенциозни хора са творили от векове и продължават да творят чудеса:

Това са рецептите, които ползвах като сламки:

How To Make Peking Duck Recipe (Chinese)


Mandarin Pancakes

--------------------------------------------------------------------

Вижте също моите празничните рецепти за :


-   ПЪЛНЕНА ПУЙКА С КЕСТЕНИ, или празнична компилация между пернатото, кестени, боровинков сос, печени ябълки...и много настроение

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

38 коментара:

  1. Как можа да ни причиниш това нечовешко изкушение, толкова е златиста и неустоима тази патица- просто си страхотна! Отново забавно четиво, но пък много слюнкоотделящо!Добре че имаме наблизо китайски ресторант и на обяд целият офис ще идем там, поне малко да успокоим емоциите от твоя разказ!Е, няма да е с такава патица...
    Весели празници, Пепеляшка, и все така ни радвай!
    Надежда и офис

    ОтговорИзтриване
  2. Пепеляшка, миналата година по празниците правих пъдпъдъците, станаха чудни. Наскоро за репетиция правих пуйката с кестени, облизахме си пръстите и ще я приготвя отново за Коледната трапеза. Сега ще трябва и патица да търся и нея да приготвя.Сигурно се сещаш, че и за Никулден правих риба с твоя рецепта - лаврака като пеперуда.Благодаря ти от сърце!А и пътеписите са ми любимо четиво!
    Вяра

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, невероятна патица си спретнала!За всички положени усилия, крайният резултат е зашеметяващ. С удоволствие четох поста ти! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. МАРИЯ,оправи ми настроението чак до коледа:)))
    Неустоима патица, страхотен разказ,невероятни снимки, така обичам да влизам и да чета при тебе увлекателните ти разкази.
    Благодаря ти за суперската рецепта.
    Весели празници и силни прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  5. Мария,голяма си ми сладурана!
    За каквото и да пишеш все зяпнала те чета!
    Пощеливо магаре.....ама от къде ти хрумват изобщо,ужасно много ме кефиш/отбягвам по принцип тази дума от благоприличие,но тук ми пасва идеално,сори/!
    Патицата ти е невероятна,а усилията ти в тази насока заслужават бурни аплодисменти,най-вече търпението ти да й слугуваш на пустата патица,ама си е струвало щом сте я оглозгали от раз!
    Благоверният ти е съвсем за похвала на фона на моя,който така провеси надениците на верандата,че котките ги размазаха навред.
    Хайде,със здраве,мила! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятен загар се е получил... изключително апетитно изглежда тая патица.Както се вижда от поста заслужавало си е положените усилия.На нас нищо не ни остава освен да се облизваме пред екрана.:)
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Искрено се забавлявах докато четох поста ти :)) Патицата изглежда много апетитно, не се учудвам, че сте си я хапнали цялата :))

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, патица по пекински не знам дали ще направя, но изключително много се забавлявах с този пост, та чак два пъти си го препрочетох:)
    Благодаря ти за интересната рецепта и увлекателния разказ!

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, да знаеш изгубих и ума и дума!
    Рецепта - невероятна,
    майсторлък - безспорен,
    разказ - чудесен, забавен и интересен,
    снимки на патица - убийствени,
    снимки на Китай - много любопитни и изобщо този пост беше истинско удоволствие и напълно в твой стил :))
    Голяма прегръдка от мен и пожелание за много хубави предколедни емоции!

    ОтговорИзтриване
  10. Един от любимите ми блогове. Много се забавлявах, четейки описаното. Била съм в Шанхай и съм опитвала Патицата по пекински, с един милион чинийчици наоколо, но имам чувството, че палачинките бяха от оризово брашно. Няма значение. Няма как да изпратя снимка от трапезата. А от снимката с телевизионната кула се натъжих. Пожелавам на всички да отидят и видят. Страхотен изглед се отваря, а в подножието - по-точно под кулата има Стрехатен музей на восъчни кукли, който пресъздава историята на Китай и Шанхай. Мога много да разказвам, но тук важна е патицата, а тя е приготвена великолепно. Браво Пепеляшка!

    ОтговорИзтриване
  11. Еха, много интересна рецепта! Патицата изглежда невероятно вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепеляшка, фен съм ти и на рецептите, и на пътеписите! И най-вече на умението, с което разказваш и на настроението, което създаваш.

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, Мария,
    макар и да се повтарям,не зная вече как да го определя - СТРАХОТНА си!
    Имаш удивително умение, или талант за писане по този начин - не само са прекрасни новите ти рецепти, но приготвени и представени впечатляващо.
    Голяма прегръдка за теб и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Хахаха, Мария, тази патица остави трайна следа в съзнанието, ми да знаеш! Много готин начин за приготвяне :) А колко вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  15. Възхитена, удивена,... (тук седват все подобни прилагателни)...нямам думи направо!

    ОтговорИзтриване
  16. Марийче, трудно е да се пише при теб коментар след толкова много момичета, защото все, без да искаш, ще повториш нещичко, написано от тях.:-))
    Обичам да те посещавам и да те чета, стилът ти и чувството ти за хумор са впечатляващи, рецептите уникално вкусни, а и снимките - великолепни.:-)))
    Благодаря за удоволствието!!!
    Когато имаш време, надникни при мен, там имам една коледна изненада!
    Приятни почви дни и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Такава забавна рецепта не бях чела. А снимките с вентилатора ме довършиха ....

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря за рецептите! Обичам китайската кухня :)

    ОтговорИзтриване
  19. Невероятни снимки си показала, Мария! Такава златиста коричка не се вижда всеки ден, а толкова увлекателно само ти можеш да пишеш. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Мария,
    голямо забавление е паднало с тази патица и нанизването й на шиш. А ми кажи, не я ли мисли цяла нощ там като вися, че може да изчезне :)
    А коричката направо ми грибва очите...невероятно.

    ОтговорИзтриване
  21. Наистина бих искала да пробвам тази рецепта. Имам един въпрос: На колко градуса се пече патицата? - Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  22. Аз пека на 200 градуса, без да загрявам предварително. Трябва да стане златисто-кафява. В големите вериги продават Пекински патици, те са явно по-крехки и специално отглеждани за целта.Правих отново около Коледа - стана чудна.... Успех и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрено благодаря :)

      Изтриване
    2. Извинявам се късния отзив от рецептата, но се получа наистина прекрасно. Направих я точно както е обяснено. Адмирации от мен. Страхотна рецепта.

      Изтриване
    3. Радвам се, че се е получило....надявам се, че ви е било сладко!

      Изтриване
    4. предстои ми днес да пека патицата по твоята рецепта,но имам въпрос сол не виждам никъде,ако стане безсолна ще е много жалко,уникално си представила рецептата.

      Изтриване
    5. В оригиналната рецепта няма сол и така съм правила патицата вече няколко пъти, първият път и аз се очудих, че е без сол.....може би солта придава други качества на месото, които в случая са ненужни. Като покисне хубаво във водата, тя по някакъв начин се маринова, и придобива достатъчно аромати и вкус, без да е необходима сол.Дано ви хареса и весела Коледа!

      Изтриване
    6. благодаря,ВЕСЕЛА КОЛЕДА

      Изтриване
  23. Само едно уточнение - Beijing, не Peking

    ОтговорИзтриване
  24. Попаднах на рецептата миналата година-спешно ми трябваше.Резултатът беше отличен. Месенето и точенето не са ми си силната страна,но палачинките са толкова лесни и ефектни.Току що унищожихме третия ми опит.Благодаря Ви за рецептата.Сосът хойсин си го направих от vkusi.me .Обирам овациите на семейството.Тъй като сега е много топло,суша патката в хладилника,нанизана на бутилка.Този път се наложи да стои повече от 24 часа-много добре се получи.Желая Ви здраве и хубаво настроение, каквото буди Вашата рецепта !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Олга, изключително съм благодарна, че сте пробвали, хапнали и споделихте. Точно така, лятото и аз в хладилник я държа да виси над тенджера. Вашият метод с бутилка е хитър, ще пробвам
      Желая ви все да ви е вкусна трапезата и споделена с любими хора!

      Изтриване
  25. Здравейте, рецептата Ви ме заинтригува. Сравнително по-лесна е за изпълнение от други, които гледах, а и е описана с прекрасно чувство за хумор. Резултата изглежда разкошен, така че мисля да се опитам да я приготвя. И имам един въпрос: колко време трябва да го къпеме патето в маринатата от вода, мед, вино и т.н?
    Поздрави за прекрасният блог!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте и мерси за милите думи!
    Патицата давя около час в сместа, а после от една нощ до 24 ч виси да се суши. Последните пъти я овесвам в хладилник, нанизана на шиш над голяма тенджера. Импровизации всякакви са добре дошли.....
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  27. www.topnuts.bg
    Уникално
    Препоръчвам тази рецепта

    ОтговорИзтриване
  28. Няколко пъти правя патицата по тази рецепта и винаги се получава страхотно. Признавам, че не се и опитвам да меся палачинки, заменям ги с тортили от магазина. Веднъж имах повод и я занесох в службата да почерпя колегите с нещо по-интересно. Всички бяха възхитени, но това не е нищо. Скоро след дегустацията бяхме с един от колегите в Пекин в командировка. Домакините ни поканиха на вечеря в много изискан ресторант, където естествено гвоздеят на програмата беше патица по пекински. Тогава получих най-големия комплимент, който никога не съм си представила, че мога да получа: "Твоята патица беше по-хубава". Поздравления за прекрасната рецепта, Пепеляшке, и благодаря, че я сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, направо се разтопих от кеф от този коментар. Значи хич да не бия път до Пекин за печена патица, хаха....Благодаря ви!

      Изтриване