28 юни 2011

ПРИКАЗНА ПРАГА - Булеварди и площади с лиричен ритъм......част 1


Признавам си, че тръгнах за Прага с някакъв пресантиман, викам си, абе бивша соц-столица, какво пък толкова ще ни предложи....тръгваме славна компаньола, ще лочим бира от сутрин до здрач като дегенерати  /или аристократи!/  и толкоз! Дори един пътеводител не си купих, нищо предварително не прочетох, както по принцип правя, абе тръгнах си съвсем като на бирен туризъм. В самолета ме хвана гузната съвест, та приватизирах книжката за Прага на една дама от сговорната ни дружина и...не усетих кога сме кацнали, но усетих че май нещо съм се заблудила за Прага......


Защото ПРАГА е наистина  приказна със стоте си кули и чудати постройки .....
И  живописна-  с бавно лъкатушещата  Вълтава.....
И Златна - с огрените от слънчевите лъчи сгради...
И културна - афиши за класически концерти и театрални постановки  има на всяка крачка .....
И бирена ....познайте защо?!
И....просто прекрасна!


 И ако не бяха тълпите туристи, човек би решил, че е  участник в някакъв мизансцен на грандиозна филмова продукция......

Първото впечатление, още от летището - такситата имат твърда тарифа и няма "копърки" и изнудвачи....Я, и пътищата им имат твърда настилка и нямат дупки и кръпки... ....
Настанихме се в хотела и  потеглихме да крачим по Пражките булеварди. Грабнаха ме имидиатли....широки булеварди с невероятно красиви  сгради в различни стилове - барок, готика, ар нуво.....
Започваме разходката от  внушителния  Национален музей :


От тук започва Вацлавски намести /площад/ , който всъщност не е площад, а по-точно  широк булевард с великолепни административни сгради и хотели:


Впечатляващ Ар Нуво (на френски: art nouveau, „ново изкуство“)  шедьовър е хотел Европа  :

По целият булевард се разнася аромат на печени наденички и на прясно наточена бира, не можахме да устоим и ние:

Наблизо е и Еврейският квартал Josefov със старата и новата  синегоги, и старото еврейско гробище:


Прашна брана или Барутната кула,
 
а до нея е  сградата на общината (Obecní dům), открита 1911 г. - най-знаменитата сграда в Прага в стил Ар Нуво. Сградата е център на социалния и културния живот на града:
На нивото на улицата, живописно кацнало между Прашна брана и Общината, има  кафене , което разбира се посетихме:Интериора вътре е пищен, в хармония с екстериорната картинка :


пийнахме кафе и опитахме от емблематичната чешка медена торта Марленка.Внушителната нео-ренесансова сграда на Пражката филхармония - Рудолфиниума, открит 1885 година:Започна да пръска дъждец, но това не пречи на хората с папионките да изглежгдат изискано...:


Улица Парижка, луксозни магазини  и сгради в стил Ар Нуво, които много ме впечатлиха:


И стигаме до сърцето на Прага - площада на Старият град /Staromestske namesti / . Симбиоза от  различни архитектурни стилове, включително готическата църква Св. Дева Мария пред Тин (Chrám Panny Marie před Týnem) и бароковата Св. Николаус, емблематичният Астрономически часовник (Оrloj), както и  и великолепни резиденции, галерии.
Бароковата катедрала Свети Николаус :


В центъра на площада е паметника на религиозен реформатор Ян Хус , който заради своите вярвания е изгорен на клада :


Църквата Тин  е от 14 век - тя  величествено и доминиращо  се извисява на площада и прави пейзажа наистина грандиозен. 2-те кули  на църквата са с  височина  80 м, а всяка от тях има и по   четири малки кули. Много пъти бяхме там и все не се нагледах на общата картина, която наистина спира дъха.


А уникалният Астрономически часовникът е бил инсталиран първоначално през 1410, което го прави третият най-стар астрономически часовник в света и  единственният, който все още работи.


Часовникът онагледява средновековното схващане за движението на Слънцето и Луната - Земята е разположена в центъра на вселената :


На всеки кръгъл час, фигурата на Смъртта започва да дърпа една камбанка, с което известява изтичането на още един час  от живота :


В същото време, през 2-та прозореца започват да се движат фигурите на апостолите, а накрая петела възвестява че настъпва нов час с кукуригане и перчене . А най-горе на кулата, красиво облечен тръбач завършва цялата церемония със своя мотив . Следват екзалтираните аплаузи на многобройната публика, на която й трябват зрелища, за да се радва.....е, и биричка с наденички , разбира се!


Площада е оазис за Негово величество туриста  с десетките кафенета, бистра и ресторанти, вярно че  кафето и бирата  в тях  са към 100 крони /иначе са по 20-30-до 60 крони/, но си струва заради гледката и невероятната атмосфера....
 Сещам се за стихчето на Миряна Башева, но не визирам Софийският булевард Руски:
Булеварда с лиричния ритъм
аз не сменям за Шанз Елизе,
тук възкръсват след дългото скитане
уморените ми нозе.А можете да опитате и от вкусотиите, които се въртят направо на площада  /и ние не  пропуснахме!/  -  печена Пражка шунка и  Картофи с бекон, и да ги полеете обилно с бира Бутвайзер:Близо до площада е първата сграда в Прага  в стил кубизъм, днес в нея се помещава Музея на Чешкия кубизъм, както и култово кафене :Та, ситемата в Прага е много лесна за ориентация, до тук бяхме в Нове место и Старе место. А Карловият мост свързва Старе место с Мала страна.
Но... за всичко това -  СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

---------------------------
Прочете още:

ПРИКАЗНА ПРАГА - Булеварди и площади с лиричен ритъм......част 2

ПРАГА - особености на чешката бира, чешката кухня и чешкия език

14 коментара:

 1. O, Прага е просто приказна и всеки трябва да я види:–) Точно тези дни се бях сетила, че ми е домъчняло за там:-)
  Поздрави!
  Мария/LaMartinia

  ОтговорИзтриване
 2. Страхотни снимки и разказ. Била съм в Прага много, много отдавна- виждам че е станала още по-красива, или просто е реновирана и поддържана. Чакам още.
  Поздрави и благодаря за спомените
  надежда

  ОтговорИзтриване
 3. Живях там няколко годин!И откакто се върнах не минава ден в който да не мисля за там.За мен Прага е град на любовта във всичките и форми.Радвам се ,че ще има част 2 на този материал ,който споделяш с нас!
  Ча-ка-мееееееее:)!

  ОтговорИзтриване
 4. Цяла Чехия е приказна със замъците си и невероятния вълшебен дух, който носи...
  Прекрасен пътепис.

  ОтговорИзтриване
 5. Прага, златна Прага. Само да имаше по-малко туристи и наистина е като декор от филм. И лекият дъждец, който превалява и разходката по Карлови мост и толкова много места където да хапнеш и да пиеш бира и просто да гледаш.Това, което помня за Прага, че ако нещо не го казва историята се измислят легенди, много красиви легенди.

  ОтговорИзтриване
 6. Мария,беше ми много интересно!Ще чакам да прочета и разгледам снимките от продължението с голямо удоволствие!

  Поздрави от мен!

  ОтговорИзтриване
 7. Мери, как ме върна отново в този приказен град :)
  Благодаря ти :)
  Някои от снимките ти са истинско фотографско попадение :)

  Прегръдки :)

  ОтговорИзтриване
 8. Направо си се объркАла за Прага,
  но няма начин да не се коригираш :)
  Не напразно я наричат "златна" Прага!!!!
  И пълна завист за биратаааа!!!!!
  Чакам продължение.

  ОтговорИзтриване
 9. Прилича на Краков :)
  Толкова ме яд че нямах време да я видя в детайли тъй като бързах за чартър към Братислава :)А там няма какво да се види .
  Благодаря за ревюто . Перфектно е :)

  ОтговорИзтриване
 10. Нямаш равна в телепортацията, Джена ( *така де, пепеляшка ) -такава носталгия ме хвана! не мога да си обясня, била съм веднъж в Прага, от пръв поглед я познах(?) не знам точно, но на втория ден се оправях пеша до хотела и всичко ми беше някак близко, едно щастие, една свобода...е това ми е ясно - все пак далече от къщи и драконовските мерки на татко; оттогава вече 20 години, животът ми се промени коренно,а все така си мечтая пак да отида

  ОтговорИзтриване
 11. Мария,
  Прекрасен разказ! Изхплуваха толкова спомени в главата ми... Невероятен град - вълшебна, романтична приказка, чак ти се струва нереален на моменти.
  Знаеш ли, че имам снимки на повечето от същите сгради :)), тъй като не всичко е в гидовете, явно ни впечатлява едно и също.
  Ще чакам с нетърпение част 2-ра.

  ОтговорИзтриване
 12. Много се радвам за тази твоя разходка, Мария!
  Прекрасни снимки и наистина, Прага ми се стори още по-красива, ако е възможно това.
  Благодаря ти, беше ми много приятно и очаквам продължението, Диана

  ОтговорИзтриване
 13. Мария, прекрасен разказ, великолепни снимки. Не съм била още в Прага, имам голямо желание да я посетя, сега от снимките и написаното се убеждавам, че трябва да го направя в най-скоро време. Благодаря за удоволствието!
  Чакам част втора.
  PP. Когато имаш малко временце,заповядай при мен, там чака една награда за теб.
  Сърдечни поздрави и пожелания за усмихната седмица!

  ОтговорИзтриване
 14. Носталгично ме настрои пътеписът ти, Мария! Надявам се един ден отново да имам удоволствието да се потопя в неповторимата атмосфера на Прага...
  Сърдечни поздрави с пожелания за хубава нова седмица! :)

  ОтговорИзтриване