28 май 2011

С ДЪХ НА МОРЕ..... ПЪРЖЕН КАЛКАН и ЧОРБИЦА от КАЛКАН


Знаете ли какво казват  Созополските рибари :
" Ако ще е пържена рибата, трябва да е калкан.
  Ако ще е на скара - да е лефер.
  Ако е за осоляване, трябва да е паламуд."
В частта с калкана съм напълно съгласна с тях,
макар че и   Пърженият Ватос /рецепта/   ми е много голям фаворит.
Първа точка в плана - отправям се на пристанището, своеобразна борсичка за прясна рибка.

 Улов има всякакъв.....както казват Бургазлии - кеф ти риба, кеф ти паламуд.....В мрежите са се оплели попчета, сафрид, хамсийка, ватос, калканчето е по 25 лв килцето, кво му плащаш.....Добрите рибари /все пак  само от мен изкараха повече от 1 минимална работна заплата.../ ми почистват и разфасоват калканите. Една торбичка глави, перки и коремче - за чорбица. А другото - за тигана. Взех си също   калкан и ватос - за фризера в София.

ПЪРЖЕН КАЛКАН със сос СКОРДАЛЯ


Необходими са ни:
парчета калкан, колкото повече - толкова повече
царевично брашно
олио от гроздови семки
здрав стомах

За ледените бироци и изпотените бутилки вино, мисля че сме се разбрали отдавна,
няма да повтарям.....!!

А за соса Скордаля ви трябва само кисело мляко, орехи, чесън и копър - рецептата е    ТУК  


Иначе технологията е простичка...Овалват се рибните парчета в царевичното брашно и се пускат в силно нагорещеното орио от гроздови семки. Като се позачервят хубаво се изваждат и поставят върху кухнунска хартия, за да попие олиото. Ако е повечко калкана, сменете олиото, за да   си нямате след калканояденето стомашни проблеми..


А ето как приготвих
РИБЕНА ЧОРБА  от КАЛКАН


Освен разните там
-отпадъчни продукти от калкана
са ви нужни и:
-1 морков
-2 стръка пресен лук
-2 стръка пресен чесън или левурда
-1 червена чушка
-2 картофа
1 стрък целина
-няколко стръка магданоз,  копър-може с корените и стъблата
-пресен дивесил
-щипка лют червен пипер
-щипка джинджифил
-щипка кориандър
-сол
-черен пипер
-сока от половин лимон
-1 яйце

Сега ще ви открехна и на една моя гяволийка при приготвянето на супата. Слагам всички рибешки продукти в кошничка за варене на пара, сварявам с малко водичка на дъното на тенджерката, за около 15 минути. После изваждам кошничката - така бульона остава чист, а от кошничката си изваждам само парченцата месце. Ако се варят рибите направо във водата става една каша-маша от месо и кости,и  не става ясно кой кум, кой сват, кой на булката брат..... Докато почиствам костите, съм поставила зеленчуците да поврат в бульона и после прибавям и месцето от калканче. Като поври 15 минутки, застройвам с разбитото яйце в лимоновия сок. На финала поръсвам обилно с много, ама много дивесил- рибената чорба  дължи изкусителният си аромат точно на него.
Ето ви и   рецептата за една друга Рибена чорбица.

Да ви е сладко!

Не мога да устоя да не сложа още макове    
   /тук- още повече макове, гарнирани с море и поезия /,
 просто тази година душата ми се насити на тази прелест в огнено червено:




Да ви е сладко!


17 коментара:

  1. Рибният пазар на Созопол зад Автогарата е страхотен. А за лефера нямам думи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Леле каква страхотна публикация, много вкусотии и чудно красиви снимки, Пепеляшка, благодаря за този пир за сетивата ми :) Обожавам маковете, морето, пържения калкан с това сосче ... направо ме изстреля на морето!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, Мария, толкова вкусотии на едно място. Обожавам рибка, а за калкан..... да не говорим. Права си, вече е време за моренце. Благодаря ти за прекрасната публикация, с която ме потопи в тази прекрасна атмосфера, от която нямам търпение да стана част и аз след някой и друг месец.:-))

    ОтговорИзтриване
  4. пепеляшке, преди при теб звучеше страхотна музика! защо сега я няма? липсва ми!

    ОтговорИзтриване
  5. Valkocompany, чудно е рибното пазарче на Сз,прав си. Но..калканите купувам от Несебър, в Сз нямаше.
    Мони, Ева, днес е такава жега, че наистина е само за море и мързелуване....
    Анонимен, спрях музиката,уж временно, скоро пак ще я пусна!

    ОтговорИзтриване
  6. Ммммммммм,дали завидях,а? При това много люто!!! Ама нали си те обичам ... Да те светна сега за нещо като истинска бургазлийка - като купуваш калкан винаги искай да ти дават мъжки. Да не се правят на ударени,много добре знаят коя риба каква е.Ако не,то ти сама ще разбереш - мъжкият е доста по-голям и дебел и има в пъти по-малко копчета. Да не говорим,че женската риба има огромна коремна кухина и ако се случи и с хайвер, то ... нали се сещаш всъщност колко месо ще има? Не,че хайвера на калкана е лош,аз много го обичам,но все пак,имайки предвид ценита на рибата някак си не си заслужава да я дадеш за една тънка риба с прекомерно много копчета и малко месо. Дано съм ти била полезна.

    А,и още нещо в този ред на мисли - ако пък обичаш павури винаги гледай да са женски.По-дребни са,крехки и има какво да им се яде освен щипките,за разлика от мъжките.Ще ги познаеш по коревчето - на женските е кръгло и голямо,а на мъжките остро и малко.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, знам мила тая работа, та затова и само 3 калкана купих, другите всичките бяха женски и подути от хайвер, то нали сега е и сезон точно....най-напред го написах в поста, та после го изтрих, и аз не знам защо....Но ето, че и копчетата са в повече при женските - не знаех!А за пръв път попадам и на много готин продавач, преди още да кажа и сам ми избра мъжките.
    А виж, павури имаше много, тях не ги разбирам и затова и не купих....другият път, вече като знам как да избирам....
    Благодаря ти, Йоли, знам че си цяла енциклопедия!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепеляшка, незнам дали съзнаваш, но в твоя блог има най-страхотните рецепти за всякакви риби, което е супер, защото аз хич не ги умея и тук научих много неща, а и разнообразих рибното меню в къщи.Благодаря ти!
    Катя Ценова

    ОтговорИзтриване
  9. Пепеляшче,много ми допадна цялата публикация-то фотоси,то макове,то море лазурно,пък риби,пък цвърнати и поднесени със сосче,а чорбицата-и тя подканяща,еми какво повече му трябва на човек!И за бирата и виното си напомнила,екстра :).
    Харесва ми стилът ти !Забавно е и интересно до последната буква.Че и от Йоли понаучих това онова!
    Благодаря ви,дами!
    Уютна и вкусна вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Отново ще ме изкушиш да пробвам и аз да приготвя тази рецепта. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Извинявам се, ако повторя някой коментар, но пържения калкан, може да бъде заместен от маринован ватос :)

    ОтговорИзтриване
  12. Леле, майчице!
    Мария, невероятно изкушение! Сега ще ме караш да хукна и да търся калкан :) Ама като нямам време да ходя до Несебър, ще се чудя какъв друг рибок да сложа на трапезата, че съм двойно съблазнена от твоята публикация - един път заради чорбицата и втори път заради пържения калкан.
    А маковете са много красиви!
    Поздрав и чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Сладко ни е,
    красиво и много уютно при теб, Мария!
    Страхотно съчетание на рецепти и снимки.
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Честно казано нямах и на представа какво казват Созополските рибари :" Ако ще е пържена рибата, трябва да е калкан.Ако ще е на скара - да е лефер.Ако е за осоляване, трябва да е паламуд."Аз също в частта с калкана съм напълно съгласна с тях. Много красиви и вкусни снимки сте ни предоставили в статията благодаря за които!Всичко изглежда токова вкусно и свежо и прясно приготвено че ми идва да си ги хапна от монитора на компютъра хахах и това..."Една торбичка глави, перки и коремче - за чорбица. А другото - за тигана. Взех си също калкан и ватос - за фризера в София." много мило звучи вижда се че често пазарувате и знаете какво искате.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей,

    Благодаря за рецептата за рибена чорба от калкан.
    За първи път я приготвих и стана чудесна :)

    Поздрави и усмивки от София
    Албена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря за доверието, Аблена, и да ви е сладко!

      Изтриване
  16. Не се правя на много разбираш, но искам да ви кажа, че нито един рибар не яде ватос - мирише на амоняк. Едно време (преди 30 години) го изхвърляха, сега го продават на заведенията и на софиянци! Колкото до рибената чорба - в тая рецепта сте събрали всичко - май няма само фиде и картофи, я по-леко с подправките и зеленчуците ! Трябва да мирише на риба, особено ако това е калкан!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване