12 януари 2011

Тарта с круши и синьо сирене за панаир на душата.....



Тази тарта "преписах" преди много време от  Вкусната Йоли.  Тя  прави малки тарталети. Аз така и не си купих такива формички, затова съм я префасонирала в голяма тарта, но формата е без значение. Колко пъти съм я правила - нямам спомен...И колко гости са били очаровани - също вече е без значение, защото тя присъства постоянно на  нашата трапеза. Просто е нещо невероятно вкусно - благодаря ти, Йоли!


Тарта с круши и синьо сирене
Необходими са ни:
за тестото 
125 гр.масло
1 яйце
4-5 листенца салвия
1/2 ч.л. сол
250 гр.бяло брашно
 или 300 гр.многозърнесто брашно на Техра,
 но става малко по-трудничко с това брашно- тестото става ронливо за обработка, но пък изпечено е хрупкаво и си струва да опитате, ако сте почитатели на здравословните тестени изделия.. Правила съм я и със
 150 гр.бяло и 100 гр.царевично брашно - става също много вкусна. Просто спазете количеството на брашното, а вида му изберете сами.

За пълнежа:
от 2 до 4 круши
200 гр.синьо сирене
1 яйце
1 малка опаковка сметана Prezident - 200 гр.,
150 гр. хубав бекон или шунка, по желание
сол


Разтопявам маслото и го разбивам с яйцето. Прибавям нарязаната на ситничко салвия, солчицата и брашното, замесвам тестото. Оставете да постои и стегне за 30 минути в хладилника. Аз го прехвърлям във форма с падащ борд и там си оформям с ръце тестената формичка, като отстрани с ръце си правя тестен борд. Може да се направи и върху кухненска хартия и после да се прехвърли с нея в обикновена тавичка.Може и да се разточи и да се прехвърли в тавичката. Абе, да се получи нещо като чиния, в която после ще се сложи пълнежа. Надупчвам лекичко с вилица, за да не се надига тестото. Изпичам в предварително загрята фурна - да се позачерви. Изваждам от фурната и сипвам в тартата най-напред разбитото яйце със сметаната. После, ако ви се играе, можете да си наредите в красиви редички сиренето, крушите и бекона.  С практиката преминах към този вариант -  нарязвам си тези продукти в купа и после с шепа ги хвърлям съвсем хаотично и безразборно в тартата - става хем по-лесно, а и по-ефектно. Написала съм, че бекона е по желание, защото дълго време я правех без, като някак не ми се връзваше вкуса му с иначе изтънчения вкус на препечените сирене и круша. Обаче съм се заблуждавала жестоко - с бекончето става по-сочно и неустоимо вкусно...Всъщност количеството на крушите, сиренето и бекона са много относителни- колкото повече сложите, по-вкусно ще стане. Е, изпича се до златисто и воала.....
Страхотно си прави компания и с водка, и с бяло вино, и с шампанско. Преди дни, с мъжа ми си направихме панаир на душата с тази тарта, в компанията на пенливото и много сухо бяло  Италианско PROSECCO - разкошотия ви казвам!


Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Нави ме! По някой повод ще я направя, пък може и без повод :))

    Снимките страхотно се връзват с картините.

    ОтговорИзтриване
  2. Нали знаеш,че те обичам? И веднага си наливам една чаша.Благодаря ти за хубавите думи,Мария.Страхотна вкусотия си спретнала.И ... на пролет искам едно коренче от салвията ти.

    ОтговорИзтриване
  3. И защо не свирна и на нас да пием по едно:)
    И аз я правя, но с козе кашкавал.
    Сега на всяка цена ще опитам и с многозърнестото
    брашно, още повече че си купих малки форми и не съм ги сефтосала!
    И аз искам салвия!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Федора, не чакай повод - тази тарта е за кеф на душата....!
    Йоли,нали знаеш, че нашето цяло семейство те обичаме и теб, и твоите рецепти! Ама нещо защо не се виждаме вече на по чаша? А, салвия - ще имаш, тя е Бургаска, затова е тъй хубава. Имах и една лилава, ама загина. Добре, че преди време ми каза, че това е подправка-аз за декорация го бях развъдила, ама сега що Салтимбока правя, пък тарти, пък на месце го слагам, страхотна подправка се оказа!
    Дани, и за теб ще има Салвия, ако слушкаш и си изяждаш всичко ! Ама на теб ще ми е по-лесно направо тамошна да ти дам, морска.....
    Вкусна вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Какво друго да кажа освен - прелест от любими за мен вкусове!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Ето още един мой голям пропуска,Мария!Извини ме,но чак сега попадам на тези върховни твои публикации,добре че зачетох днес отчетната,че ги съзрях.
    Тартата е великолепна,записвам си я да я опитам и аз,много е красива,а и обещаващо вкусна с тези продукти!
    Абе то от Йоли може ли да излезе лоша рецепта,всичко при нея е на ниво,тази тарта също!
    Добре,че ни я представи,ето аз не я бях виждала и при нея!Благодаря!

    Отново хубав ден!

    ОтговорИзтриване