23 септември 2010

ПЪДПЪДЪЦИ В ГНЕЗДО а ла Пепеляшка - кулинарна импровизация за 4 пъдпъдъка, манатарки и гнездо...с лек френски нюанс в нашенски 7/8 такт...


Преди няколко дни, отново /след доста години/, гледах забележителния датски филм
Угощението на Бабет /Babettes gaestebud / (1987) - филм за трудния избор на съдба, за изумителната жажда за живот, филм-  своеобразен апотеоз на великата радост от творчеството, радост от изкуството,  та дори то и кулинарно....Филм, заслужено грабнал и Оскар за чуждоезичен филм  в далечната 1987 година, а  киноманите имахме удоволсвието да го видим веднага след това на Кино-панорамата в НДК.......
Та в този филм, на гурме-вечерята на Бабет, основното ястие беше Пъдпъдъци в саркофаг .   Разбира се, че намерих в нета оригиналната рецепта - пъдпъдъците се  пълнят с гъши дроб и коняк, и се серират в саркофаг от бутер-тесто, поляти със  сос от черен трюфел ...... демек, френска, засукана висша кулинария! Както се казва по нашенски - Много им е мазен курбана на тия франсета, ей!!


И понеже си нямам у дома авджия, никога не съм си и помисляла аджеба да опитам и аз нявга пъдпъдък, та дори да не е нито в саркофаг, нито с гъши дроб...Не щеш ли обаче, както си крача бодро из Карфур, моето набито око мерва във фризера, какво?!... пъдпъдъци....ох, на кака , си викам аз,  и облизвайки  се, имидиатли  /както казват някои наши братски народи/  закупувам кутия с 4 екземпляра  вътре. По принцип не купувам замразени меса и риби, ама ......хайде холан, замразени били, питомни били, немски били,.....с друго такова хвъркато нямам шанс да се сдобия, нъл тъй!?
Да не си помислихте обаче, че ще се захвана с оригиналната засукана рецепта  за ястието от филма, която разбира се, намерих при чичко Гугъл...? Е, веднъж се пробвах с една френска рецепта за    Бриош-ролките  PAIN AUX RAISINS  - моята голяма луда английска  любов,   и се справих чудесно.  Но....нали ви казах, че туй с пъдпъдъците си е висша кулинария....пък аз съм си едно най-обикновено селско дИвойче, та си направих импровизацийка по нашенски в такт 7/8 ....Вместо да ги кисна в коняк, аз накиснах пернатите в марината от аромати по мой вкус. Вместо с гъши дроб, ги напълних с лозова сармичка / замразила съм си лозови листа заради  вкусните Облечени рибки  / , вътре с парче манатарка и френско сирене Бри  с орехи /комай това ще е единственната френска препратка в моите пъдпъдъци..../. А соса, вместо с трюфели, приготвих със сушени манатарки. А тъй като не съм любител на бутер-тестото, сервирах в гнездо от фини кори за баница. И така се получиха моите невероятно вкусни:
                    
 ПЪДПЪДЪЦИ В ГНЕЗДО
   а ла Пепеляшка
  кулинарна импровизация за 4 пъдпъдъка, манатарки и гнездо...с лек френски нюанс в нашенски 7/8 такт...
                   


4 пъдпъдъка,
4 фини кори за баница,
масло за намазване,
4 лозови листа,
малко парченце Бри с орехи /просто такова ми се намираше в хладилника/
парче сушена манатарка



за маринатата
4 скилидки чесън,
2 суп.л. балсамов оцет,
3 суп.л. зехтин,
1 суп.л. суха мащерка,
2 суп.л. хубаво червено вино,
щипка канела,
червен пипер-леко лют,
смлян черен пипер,
сол 


за соса от манатарки -
1 шепа сушени манатарки,
1 глава лук,
1 суп.л. царевично нишесте или овесено брашно
сол,
черен пипер

Най-напред разбърквам всички продукти за маринатата и хубаво натривам птиците отвътре  и отвън. Забравям ги в хладилника .....за няколко часа.




Накисвам манатарките в купа с вода.
През това време мога да си приготвя гнездата. Всяка кора разделям на 4 равни парчета, като отрязвам острите връхчета, да се получат по-закръглени форми. Всяка кора намазвам с масло и ги поставям една върху друга, но с разминати краища. Т.е. от една кора правя 4 по-малки парчета за едно гнездо. Намазвам формичка за крем-карамел с масло и постявам във всяка формичка по една четворка от корите, изпичам до златисто в предварително загрята фурна. Изваждам и оставям да си чакат реда. Не ги оставяйте да си чакат реда сурови, защото крайчетата на корите веднага изсъхват и се чупят.
Сега вече изваждам пъдпъдъците от хладилника и в коремчето на всеки поставям по една  лозова сармичка, с увити в нея парче от накиснатите манатарки и парченце сиренце. Сармичката е малка, за да може да влезе в пъдпъдъчето коремче.


 Лек стайлинг на пилетата - бутчетата кръстосвам и леко прикрепям, за да имат по-хубав вид и да не стърчат хаотично. Би могло да се овържат с кухненски канап, но аз нямах....И запържвам съвсем леко птиците от всички страни в зехтин. Изваждам в иенска тенджера, заливам с останалата марината и малко от водата на накиснатите манатарки.Похлупвам с иенския капак и оставям във фурната за около час и половина да се пекат, до златисто - понеже ми е за сефте да боравя с тез пернати, доста се чудех колко ще им е нужно, но всъщност уцелих  точното време . Изваждам готовите птици в чиния, а останалия в иената сос  ще използвам за

   СОС от МАНТАРКИ



Задушавам нарязания на много ситно лук в съвсем малко зехтинче. Сипвам водата от накиснатите гъби и оставям да поври, докато омекне лука..- около 15 минути. Прибавям и останалият от печенето на птиците сос и накъсаните омекнали манатарки, оставям да къкри за 3-4 минути. Посолявам. И сгъстявам с чаена лъжичка овесено брашно - аз проста нямах царевично нишесте.Може да се остави да поври соса повечко и сам да се редуцира и сгъсти, но..той е толкова вкусен, че реших  да го не хабя  по този начин с извиране.


Във всяко гнездо поставям по един пъдпъдък и сосче в отделна купичка. Всеки сам си полива пилето със сос по време на хапването, иначе, ако се полее при сервирането рискувате гнездото да се размекне и разпадне.
 Но...следващия път ще свия гнездо за двойка хвъркати -  много голяма вкусотия се получи, макар и импровизирана. А за да е по   френски тертип, защо да не са тримца в гнездото, нали знаете, че здравия френски брак се крепял на внимателно подбраната любовница......
Ами, да ви е сладко!




25 коментара:

  1. E, то на това чудо и франсетата биха завидели, а любовницата директно ще да е отсвирена :)))

    Прекрасно поднасяне на невероятно вкусно изглеждащо ястие "от едно най-обикновено селско дИвойче"! Възхитена съм!

    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ауууу, идвам у вас! Много обичам пъдпъдъци! Баща ми е ловец и преди години майка ми правеше пъдпъдъци в патладжан - жестоко трудоемко за приготвяне, но невероятно вкусно! А с тези манатарки...мммм! Което ме подсеща, че имам много манатарки, трябва да ги внедря в някаква рецепта:-) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. И рецептата, и снимките, и заглавието :) са страхотни!
    Много, много ми харесва, ще е невероятно вкусно като съдя по снимките и продуктите.
    Хубави, весели, цветни есенни дни от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  4. федора, трогна ме с твоите похвали.....и усмихна, заради любовницата...
    Мария, идвай, но от пъдпъдъците няма и помен...всмукнахме ги като прахосмукачки, дори и костите котаче Мишел излапа до шушка...Но щом баща ти е ловец, няма да те мисля!
    Лети, благодаря ти, наистина е голяма вкусотия....
    Честита есен и дано да имаме много слънце в сърцата!

    ОтговорИзтриване
  5. Оооооооо,прекрасно е! Така да обичам такива неща .... ммммм! А ти къде се загуби Марийче?Домъчня ни за теб вече.Хайде,идвай си,че да се видим.

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно изглежда!
    Така съблазнително вкусно, ах как ми се иска да се протегна и да си взема ... :-)
    Много слънце и настроение и все така да ни поднасяш интересни предложения.
    Лати

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда невероятно вкусно! Такива птички само в зологическата градина съм виждала, но ще потърся по магазините :) Поздрави в 7/8 такт :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Мария,
    впечатляващо предложение в идея, вкусове и аромати. Изглежда неустоимо - страхотни снимки.
    Поздрав и още много есенни кулинарни вдъхновения, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Може ли да се поканя и аз /поне виртуално/ на това пиршество на перфектния вкус, защото не знам кога и дали ще попадна на пъдпъдъци, освен ако не издадете тайната на доставката :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, Лати, Катя, Диани,
    благодаря ви, че сте се отбили тук.
    DSdiva, не си внимавала достатъчно, хи-хи,- купих ги от Карфур, но ми писаха ,че имало и в Пикадили.

    ОтговорИзтриване
  11. Всяка сутрин в офиса, с кафето, отварям тук и чета - много ми харесва всичко, толкова интересно пишеш, направо книга можеш да публикуваш- благодаря за което. Обаче днес този пъдпъдък, и снимките, и заглавието-така остроумно измислено, просто ми напълниха душата и очите!Как ти тече мисълта само....възхитена съм!
    Специални поздрави от мен и целият ни офис!
    Светлана

    ОтговорИзтриване
  12. Ахахах, ами то такива красиви снимки, явно съм била достатъчно вглъбена в тях :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Светлана,малко си попресилила нещата, чак се притесних от такива похвали! Но, ти благодаря за тях.....
    Поздрави и от мен за вашия офис!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепеляшка, поздравления за подбора, умелата импровизация и интересното представяне на тази засукана рецепта. Доста трудна за реализация, предвид какво се предлага по магазините ни. Ако си издирвала и евентуално намерила гъши дроб, моля те кажи къде?

    ОтговорИзтриване
  15. Кали,благодаря ти, че си се отбила при мен! И за одобрението- значи много за мен,от естет кулинар като теб.
    А гъши дроб този път не съм търсила, но съм купувала патешки дроб, цената му е също висока, като на гъшия, вкуса също, и го има по големите вериги. А гъши май не съм срещала. А голяма ферма, където се отглеждат гъски за тази цел има в Пазарджишко, но се изнася- ако имаш връзки...
    Успех в дебрите на пазаруването ти желая!

    ОтговорИзтриване
  16. Абсолютен кулинарен спектакъл и публикация а ла висш пилотаж!

    Благодарности за удоволствието и поздрави!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  17. What a fantastic dish!

    I love "Babette's Feast", both the book and the movie!
    (I find it so amazing that the book was written by the same author who wrote "Out of Africa".)

    ОтговорИзтриване
  18. Аууу разби ме! Жива да не бях:))) Хлъц, въх, шах и мат! Страшна си!
    Не знам дали някога ще направя подобно кулинарно произведение, но с огромно удоволствие се насладих визуално на твоето и с още по- голям кеф изчетах постинга!

    ОтговорИзтриване
  19. Мария, как съм пропуснала тази публикация, не знам! От доста време гледам патладжанено моцарелените кулички и даже мислех, че съм ги изкоментирала, но явно с гледането съм останала. Та, Угощението на Бабет - любим филм! Колко хубаво, че ми припомни. Иначе, много хубав и весел постинг (както казват по нашенски :). Поздрави и хубави дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  20. Искам да те поздравя за публикацията на тази рецепта в сп."Български Ловець"!
    Аз понеже само тази страничка разглеждам от това мъжко списание и много се зарадвах, когато видях твоя рецепта там!
    Браво на теб!

    Иначе тез пъдпъдъчета са много вкусни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. О, благодаря ти - не съм го видяла още.....Ще го търся днес.А пъдпъдъчетата са вкусни много, но трудно ги откривам.....нямам като теб съпруг-ловец!
    Поздрави!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  22. Мога да ти го снимам, имам го в къщи...
    В блога си имам линк към сайта им, там има подраздел списание, но няма снимки на рецептите...

    ПП: Сменила съм адресите на блоговете си, ако имаш желание можеш да актуализираш инфото...
    Благодаря ти предварително!
    Поздрави
    Кемерова

    ОтговорИзтриване
  23. Ще съм ти благодарна, ако ми ги снимаш и изпратиш. Аз днес забравих да проверя, утре ще го търся.
    Ще сменя адресите, аз го прочетох като се прибрах, но още не съм ги променила.
    Благодаря ти за отзивчивостта!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  24. Да доложа само, изпратила съм ти снимки на адреса, който си дала в тукашния профил за контакт с теб. Ако не го ползваш или има проблем, дай друг адрес. В моя профил имам имейл, който е активен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. Останах без думи- от невероятното представяне с хумор, от снимките и от ястието! Както е писал някой по-горе - ВИСШ ПИЛОТАЖ! Страхотна си!
    Поздрав
    Вили

    ОтговорИзтриване