09 юли 2010

ОКТОПОД /но не оракула Паул !..../ НА СКАРА


Октоподът Паул със сигурност може да е вгорчил настроението на милиони фенове на Цар Футбол със своите предзнаменования, но един друг октопод, обикновен негов събрат, който нито е Паул, още по-малко пък е екстрасенс, внесе  прекрасен морски привкус на нашата трапеза.
От месец, в моя любим рибен магазин "Созопол" на Красноселския пазар, се продават пресни по-малки октоподи, по около килограм парчето, на скромната за този деликатес цена от 16.80 лв за кило / до скоро цената беше над 28 лв за по-едрички екземпляри/. Дали кризата удари гръцкия рибар и той понамали цената, или е сезонна и конюнктурна политика -  туй не знам, но знам че сега му е времето да си отядем на  октоподи.....И затова ви предлагам моя начин за приготвянето му на скара.

                                                      ОКТОПОД НА СКАРА


Необходими са ви
един октопод, около 1 кг
чаена чашка хубаво червено вино
риган, сух или пресен
1 с.л.балсамов оцет
лимони
зехтин


Продаваният в магазините октопод е предварително почистен от мастилото- може би сте виждали честата гледка по гръцкото крайбрежие и главно по островите, гръцки рибар да нанася побой в скалите на някой октопод , за да му изтече мастилото..... Честа гледка е и сушенето на октоподите пред таверните- октопода намалява наполовина обема си след изсушаване или варене, а така изсушен от морската вода е особено подходящ за скара.
Е, моят октопод не е изсушен, затова го сварявам. Поставям почистения октопод / помолете продавача да свърши вместо вас тази дейност.../ в загрятата тенджера и до 5-8 минути той си пуска цялата течност, една кафеникава-червеникава, която често е достатъчна за сваряването му. Сега е времето да поставите в тенджерата и корковата тапа, гвърди се,че  ензимите в нея оптимизират варенето. Ако прецените, че е малко собствения сос, добавете водичка. Ако октопода е много голям, варенето е до час, но на моя екземпляр му трябваха 30 минути. Все пак проверявайте с виличка за готовността му, а и за достатъчно течност. Ако пък го сложите в тенджера под налягане- става по-бързо, не му трябва допълнителна вода, а и си спестявате непрекъснатото надничане в тенджерата.... Изваждам сварения октопод, заедно с останалата течност, нарязвам на порционни парчета / за някои индивиди цял малък октопод е разумната порцийка!...../  и прибавям виното, балсамовия оцет и ригана, и оставям за няколко часа в хладилник, най-добре за цяла нощ. Преди печене, поръсвам със зехтин, прясно смлян черен пипер и отново със сушен риган. Хвърлям на скара, барбекю , предварително загряти, за около 2 минутки от всяка страна. Октопода все пак е предварително сварен, така че е необходимо  чрез скарата само да стане позачервен и хрупкав отвън, но сочен и морско-солен отвътре. Ако сте чели внимателно, сол не слагам при приготвянето му, той си е поел сол от морската вода.
Сервирам обилно поръсен с пресен лимонов сок, и чак сега, ако обичате по-соленичко, може да посолите със смляна морска сол. Често сервирам и със сос  Latholemono (λαδολέμονο) , но приготвен само с риган.
И както се досещате, гръцкото вино Рецина не е задължително, но е абсолютно препоръчително....

Може да си приготвите и едни Овесени питчици към октопода....
Сварения октопод е подходящ и за приговяне на  различни салати,  към много ледено узо....А може и да се замрази известно количество,както направих аз,  размразен и после запечен, става още по-сочен. И е някак приятно стимулиращо , ако точно когато ви е кеф , си извадите вече сварения октопод, само го хвърлите на скарата, и си направите подобаващ кулинарен пир за душата и небцето.........



                                                                            Да ви е сладко !






14 коментара:

  1. Сладко ми е :) Благодаря за идеята :)
    И ние пазаруваме от същото място :)
    Хубав уикенд, Мария :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мария,
    чудесно е ...
    разказано и показано.
    Поздрав и сладко да ти е, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна идея, Мария! Непременно ще пробвам! Аз май пазарувам в същия магазин на Красно село, само дето не знаех, че се казвам "Созопол" ;-)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз го сварявам в тенджерата под налягане с една чаша кока-кола за по ефективно почистване, а после на тигана :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хаймана,пак изчезна и сега ще те видим чак на есен,нали?Октоподи,а?Знаеш как да ме дразниш!!! Но ... въпреки това те обичам!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Еос,Диани,Магдалена, благодаря ви! Може и да сме се засичали в рибното магазинче, то аз съм там през ден за рибоци....
    Емо, това е интересно, но колата не придава ли сладост, а и не убива ли и аромата на море...?
    Йоли, тук съм си, ама ти нали вече си телевизионна звезда, нямаш време за нас простосмъртните, хи-хи.....!
    Да ви е сладко и незабравимо и лятото!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз искам един такъв ....може и целия само за мен:))
    Чудесно и много сладко представено!

    ОтговорИзтриване
  8. Ами не съм забелязъл да липсва аромат, но придава сладост, за това добавям повечко лимон :)

    ОтговорИзтриване
  9. Браво!!!
    Много хубава и семпла рецепра, точно по вкуса ми...
    ааа...само как апетитно изглежда...
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  10. С Паул ни надуха главите, но октопод на скара ми е една от най-най-най- любимите храни! Предимно на Юг и предимно с бяло вино:-) Вкъщи не съм се осмелявала още да приготвям, но твоят постинг ме окуражи:-) Поздрави и благодаря за обясненията и рецептата!:–)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, за по-лесното омекотяване се добавя една супена лъжица захар.... в тенджерата под налягане(или скороварката както казва баба ми) с вода и една лъжица захар за 30 мин и след това е уникално мек. Тази хитрост я знам от грък, който живее на о. Закинтос.
    Да ви е сладко :)
    П.С. Благодаря за рецептите, ще изпробвам Лаврак по марокански

    ОтговорИзтриване
  12. Само да попитам балсамовия оцет и виното при останалата течност ли прибавяте или нея я изхвърляте и заливате само октопода?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Течността от варенето изхвърлям, а си правя марината от виното и балс оцет и слагам да се маринова. Може и направо след сваряването и на скарата, после заливате с лимон, зехтин и риган.Да ви е сладко!

      Изтриване
  13. Правих го. Стана супер. Благодаря Ви, че ме научихте. Винаги съм мислила, че е голяма философия :)

    ОтговорИзтриване