07 януари 2010

БАРСЕЛОНА на ГАУДИ

Хайде, качвайте се на туристическото автобусче и да се поразходим заедно из Барселона....... 
Барселона на Гауди! Едва ли има друг град, като Барселона, който да е белязан така прекрасно от творчеството на един единствен човек! Едва ли има друг архитект,като Гауди, сътворил толкова фантасмагорични и причудливи сгради . А самият Антонио Гауди /1852-1926г./, е бил скромен и саможив, много религиозен човек. И затова, когато едни юнски ден го блъсва трамвай, никой не е познал стареца с оръфан костюм и го помислили за бездомник. И така , по ирония на съдбата, човекът направил толкова за своя град, бил откаран в болница за бедни и там починал, несправедливо самотно и тъжно.
Лутащ се в двете крайности, между готиката и модернизма, Гауди е оставил едно многообразно наследство. САГРАДА ФАМИЛИЯ е най-приказната и невероятна катедрала в света.



Строителството й е започнало през 1882 г.и се очаква да завърши през 2032 г., въпреки, че част от оригиналните скици са изгорели през Гражданската война. Източната фасада е единствената, завършена от Гауди и е посветена на Рождество Христово с 3 порти към Вярата, Надеждата и Милосърдието, 12-те апостола и 4 цветни кули.
Тя има наистина фантасмагоричен дизайн,
наситена е със символизъм и орнаментика.








Аз се влюбих обаче в ПАРКА ГЮЕЛ– едно жизнерадостно и веселяшко кътче, проектирано от Гауди по поръчка на индустриалеца Гюел, който мечтаел да построи природосъобразно и приказно красиво място за живеене от 60 къщи.


Проектът се провалил, къщите са само две, но пък са като излезли от приказките,.... онази за Баба Яга и нейната къща, построена от бисквитки и лакомства.






Гауди и тук се е справил бляскаво!
Като че ли дечица са построили чудати пясъчни замъци......
Колони с формата на палми:







Най-дългата пейка, която е във формата на морска змия.






И изваяни от керамика фигури, някои станали емблематични за града :





Задължителна спирка за всички туристи, са и други творения на Гауди-
CASA BATLLO, чиято фасада е покрита със синьозелена керамика, а прозорците – причудливо извити.




CASA MILA – LA PEDRERA-това е най-известната къща на Гауди, осем етажна без никакви прави линии и с два вътрешни двора. А покривите са изваяни със странно изглеждащи комини.




И отново на тази улица се намират и други два шедьовъра на модернизма, вече на други архитекти –
CASA LLEO MORERA и CASA AMATLLER /която беше в реставрация/



Барселона е забележителна и със своите готически и неоготически сгради в централната част на града. През 1860 г. Илдефонс Серда е направил страхотно далновиден градоустройствен план за разширение на града ,приличен на пчелни клетки от сгради, всяка от които дълга 112 м.
 
-това е копирано от картичка.

Сградите са със скосени ръбове на ъглите, за да се получат функционални и широки кръстовища. Улиците са прави и с по няколко платна във всяка посока, така че практически задръствания не съществуват. И след като няколко дни пътувахме постоянно на зелена вълна, с учудване разбрах, че червено светва само , ако някой се движи с повече от разрешените 50 км в час. Останахме очаровани и ни се прииска и у нас да е така... Точно тук, на тези прави и широки булеварди , всички заможни жители на града са построили своите показни домове.

















И ако Гауди е сътворил фантастичните си сгради, които радват всички, то Серда е проектирал центъра на града, така че след век и половина да облекчава трафика на хора и коли – забележително, нали!
Ето го и ГОТИЧЕСКИЯ КВАРТАЛ - едно очарователно място с тесни, калдъръмени улички , шарени дюкянчета и Средновековни сгради, катедралата Света Еулалия, площад Reial.









ТРИУМФАЛНАТА АРКА, копира тази в Париж и е построена, като вход за Световното изложение през 1888 г.Около нея се намира красив парк и зоологическа градина.




Пред нас е ПАМЕТНИКА НА КОЛУМБ - още един герой на Барселона, който макар и италианец, тръгва и се връща на това пристанище, откривайки новият свят.



Стадиона НОУ КАМП



Кулата ТОРЕ АКБАР / администр.сграда на В и К-то на града/, която е по проект на френският архитект Жан Нувел. И понеже бяхме в града точно на националният празник на Каталуния , 11 септември, я видяхме осветена в целият й блясък .




ПЛОЩАД КАТАЛУНИЯ



ПЛОЩАД ИСПАНИЯ



Тук се намира величественната сграда на НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ НА КАТАЛУНСКОТО ИЗКУСТВО.

А пред него , през 1929 г. е построен МАГИЧЕСКИЯТ ФОНТАН - вечер тук има грандиозно шоу, една феерия от вода, музика, цветове и форми....истинска магия! Невероятно красиво изживяване!





Вече сме на емблематичнана улица ЛА РАМБЛА - кипяща от настроение пешеходна зона, изпълнена с продавачи на птици, цветя, художници, мимове....





Тук е и пазара la Boqueria с многобройни сергии за плодове, зеленчуци, риби, сушен бут хамон, вино сангрия...каквото още може да си помислете- там е!











Навсякъде в Барселона се усеща духа на великите Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Хуан Миро. Може би затова по улици и паркове е осеяно с изкуство.











Стигаме до пристанището - тук се намира АКВАРИУМА , в който се движиш на ескалатор в огромна стъкленица и около теб и над теб си плуват акули и всякаква морска твар...усещането е уникално!


Нещо, което много ми допадна, са тези велосипеди - има ги навсякъде. Срещу карта от общината, вземаш един, ползваш го до някъде, оставаш го, после си вземаш друг...и така цял ден се предвижваш здравословно и екологично чисто.....


А това е Испанското село- комплекс от сгради, представящи архитектурата на цяла Испания,






с дюкянчета на различни занаяти и много кръчмички за паеля и сангрия.


Едва ли за една седмица, може да се опознае многолик град, като Барселона.
Но, със сигурност може да се обикне...
завинаги!



--------------------------------------------------------------------

7 коментара:
Dimitrana S. каза...
Страшно интересно и красиво! Това ще бъде (живот и здраве!) едно бъдещо пътуване :-)))

Благодаря за пълната с настроение разходка, Мария :-)

02 октомври 2009 13:02
пепеляшка каза...
Желая ти тази разходка, Дими - страхотен град е Барселона ! И аз бих се връщала отново и отново....когато след време посетя някакво място отново, приемам го с други очи, откривам още по-хубави моменти, а и старите спомени....много е хубаво човек да се връща, но един живот ще стигне ли....?

02 октомври 2009 13:15
di_ani каза...
Мария,
как съм пропуснала тази разходка!
Приказано...
Имаш страхотен талант за екскурзовод,
моите поздарвления, Диана

05 октомври 2009 19:54
пепеляшка каза...
Ех, Диани, защо за екскурзовод ? Нямам ли талант просто да се разхождам......?
Благодаря ти !

06 октомври 2009 22:02
di_ani каза...
Мария,
да права си,
талант е да умееш да откриваш красотата.
Ти го имаш в изобилие,
много такива разходки ти желая, Диана

07 октомври 2009 12:08
kosio каза...
НеАм думи.....
Обаятелен разказ !

09 октомври 2009 08:59
hel каза...
Твоят фотоапарат ми показа Гауди по по-различен начин, отколкото съм свикнала да го виждам.
Благодаря, Мария!

02 ноември 2009 00:53

6 коментара:

  1. Моите адмирации за чудесната публикация!!!Много хубава екскурзия!!! Обширни коментари като на професионален екскурзовод! Истинска наслада за очите и душата!!! Поздравления за прекрасните снимки!

    Само една малка забележка: може би от разсеяност си написала, че Колумб е италианец, а той е португалец. И тъй като бил малко ексцентричен, когато пискал финансиране от португалското правителство, за да открие по-кратък път към Индия, не получил такова, тъй като го смятали за ненормален. Испанският крал, обаче му осигурил финансиране, но той както обикновено сгрешил и открил Америка.
    На 12 октомври се чества националния празник на Испания, деня на откриването на Америка. Много от испанците смятат, че Колумб е испанец, както и че Испания е родината на футбола. Явна националистическа черта, характерна за всяка нация.
    Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
  2. Иване, такива мили думи от човек, който живее там, в Барселона...направо се възгордях и ми стана много, много драго на душата- благодаря ти! Наистина много ми легна на сърцето този град и съм писала явно с любов за него. А за Колумб - не е неволна грешка, наистина си мислех, че е италианец, роден в Генуа...може би има някаква неточност в моите знания ...
    Желая ти хубави и спорни дни в този прекрасен град!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен разказ за Барса! Благодаря и за снимките.

    ОтговорИзтриване
  4. Mnogo mi haresa razkaza ti, Pepelia6ka!
    Ima ne6to, koeto mai ekskurzovodite ne sa vi kazali.Stava duma za Casa Batllo.Predi 2 godini biah na edin kurs v Barcelona s kolejkata mi razgovariahme s edin vazrasten catalinec.Toi ni kaza da se vgledame vnimatelno v izobtajenieto na ka6tata i ni pomogna da otkriem siujeta i.Da, pravilno kazvam siujet, tazi ka6ta e edna prikazka.Sinio-zelenia pokriv e garba na drakona, prozorcite sa o4ite, nai-dolu zavar6va s osvodojdavaneto na princesata ot lapite na drakona.Nujno e dosta vaobrajenie, no na men prikazkata mi dopadna mnogo.I nai-ve4e s tova, kolko pove4e vaobrajenie y talant e vlojil Gaudi v satvoriavaneto na sgradata.A, i drugo v edna ot ka6tite v parka Güell e jivia samiat Gaudi v poslednite godini ot jivota si.
    Obi4am Barcelona, kakto ia obi4a vseki, koito ia pose6tava.Prepora4vam ako moje da razgleda6 y moiat Madrid, toi naistina mi e otkradnal sarceto.
    Dano ne sam bila dosadna.
    Pozdrav

    ОтговорИзтриване
  5. Пепа, благодаря ти много за тези интересни уточнения- дано посетя Барселона отново някой ден, та да погледна на нещата с друго око. Дъщеря ми учи архитектура в Лондон и в момента някои от нейните състуденти са там, за да пишат точно за Батло тема по история на архитектурата, та тя ще ми изпрати и техни снимки, и техни обяснения, за един друг поглед към изкуството на Гауди.Тя например не го харесва, докато аз се влюбих в парка Гюел и в къщите му- тази приказност ме омагьосва!
    В Мадрид не съм била, дай боже някой ден да го посетя и него....то толкова места по света искам да видя, че един живот не стига!
    Весели Коледни празници!
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  6. Мария, като в приказка е, особено когато ти разказваш и през твоя поглед! Прекрасна е Барселона и огромна, запечатала си страхотни кадри! Поздрави!

    ОтговорИзтриване