24 юни 2024

Критски чийзкейк - съвършенство в чиния!

 


Смлян критски сухар от рожков.

Козе катък от козеферма в Сакар.

Червено цвекло с неизвестен бг произход.

Балсамов оцет от Модена.

Девствен зехтин от Крит.

Черна сол от Исландия.

Млечна перла от същата козеферма.

Меласа от рожков от Крит.

Солено от катъка, хрупкаво от сухарите, сладко от меласата от рожков! 

Съвършенство във всяка хапка!

Светът, като едно голямо село...в чиния!


Наскоро бяхме на остров Крит. Кулинарната им палитра е неустоима и вълнуваща. но вкусът, който ме порази беше на този Критски чийзкейк, както го бяха нарекли в едно от любимите ни заведения в Агиос Николаос - Maistrali.
Та ето ви нещо като рецепта...
Единствената предварителна подготовка е за цвеклото, което  сварявам, обелвам и нарязвам на тънки, почти прозрачни шайби с ренде. После овкусявам със сол, балсамико и меласа от рожков. В оригиналната рецепта медът е от рожков, но аз имам само меласа. И дресингът е от сол, балсамико и мед от рожков.
Меласата от рожков може да се замести с нашенски мед, или меласа от фурми.
Козия катък би могъл да се замести с някакво много хубаво крем сирене.
Е, сухарите от рожков не ми се ще да ги замествате, те са основата на вкуса. Аз си ги донесох от Крит, купувам си ги и от Солун, а вече се намират и в София.
И така - продуктите са на око, зависи какви количества ще приготвяте. 
Но принципа е следния... В ринг с диаметър 10см най-напред поставям смлените сухари, да стане около2 см основа. След това сипвам около 4 супени лъжици катък. И отгоре нареждам 2-3 реда с шайби овкусено  цвекло. Задължително отгоре ефирно капвам меласа от рожков, много е важно за солено-сладкия вкус.
В ресторанта отгоре бяха сложили малко рукола - хем за цвят, хем дава и свежест. Аз рукола нямах в момента, та сложих една млечна перла и стрък магданоз. Следващият път ще е с рукола....
Ами това е ...
Да ви е сладко!Няма коментари:

Публикуване на коментар