09 януари 2023

Планета ИСЛАНДИЯ - in colour!, 2 част



Прочетохте ли част 1 на моя пътепис за Исландия? Ако още не сте - ето го ТУК:
Планета Исландия - in colour! 1част



Национален парк Thingvellir

Остров Исландия е роден от изригването на вулкан, който буквално е изплюл острова между две тектонични плочи - Евразийската и Северноамериканската. С други думи човек може да се разходи по разлома, разделящ две от най- големите земни маси на нашата планета. Двете тектонични плочи бавно, но сигурно се отдалечават една от друга и разцепват земята с по 2.5 см на година. Когато плочите се разпадат, разтопената скала (магма) се издига и изригва като лава, създавайки нова океанска кора. Чудесен пример за това е разлома в национален за парк Thingvellir, намиращ се до най-голямото естествено езеро в Исландия Тингвадлаватън.

Цепнатината Силфра в националния парк Thingvellir  пък е единственото място в света, на което можете да плувате между две тектонски плочи. Това е пукнатина между континентите, образувана поради разкъсването на плочите. Някои от отворите между тях са толкова тесни, че можете да докоснете с ръце Северноамериканския и Евразийския континент едновременно. Не само това - там са и едни от най-чистите води в света. 

Тингвелир е и най- значимото историческо място в страната. Там викингите основават първият парламент в света Alping в 930 година.






Керид /Kerið/ в Thingvellir

Кратерно езеро от вулканично изригване преди 6000 години. Може да се обиколи ръба на кратера по специална пътека. Червените и черните склонове контрастират с поразителната аквамаринова вода. Комбинацията от цветове и повърхности създава един наистина неземен пейзаж.




Geysir и Strokur в Thingvellir

Geysir е оригиналният гейзер, от който произлиза думата за всички гейзери в света. Той е изхвърлял вода на 80 м височина, но през 1950 г е частично запушен от камъни, хвърляни от туристи. А голямо земетресение през 2000 год. го запушва допълнително и сега изригва по 2-3 пъти на ден, и не на такава внушителна височина. За щастие на Н.В.Туриста, съседният гейзер Strokur прави подобаващо водно шоу. Той изригва през 1 до 6 минути на височина от 15-30 метра. А наоколо цялата земя бълбука, вдига пара и си живее своя живот!


Oxararfoss в Thingvellir

Сравнително малък, но красив водопад на река Oxara.


На фотолов за китове

Това си беше чиста проба капан за туристи. И много се забавлявахме от ситуацията и се провъзгласихме за грамадански балъци. Обикаляхме с корабче часове из океана, видяхме прекрасни делфини, които си играеха и правеха лупинги във водата. Но кит - йок....! И чак на финала за малко се мерна само опашката на малък кит, т.нар minke whale. Берекет версин и за това, дет се вика!

Но пък беше приятно да се реем часове из океана с хубави гледки. И десетки накацали туристи, наредени като на пусия, но с фотоапарати в ръка дебнат ли, дебнат....



                                 Полуостров Reykjanes

Това са най-живописните пейзажи на полуостров Reykjanes. Той се намира на Средноатлантическия хребет и маркира краищата на двете разминаващи се и отдалечаващи се тектонични плочи - Северноамериканска и Евразийска. Това е причината целият район да е изключително вулканично активен.

Valahnúkamöl 

Накацали черни скали във водата, катраненочерен пясък и изумрудено син океан - невероятно добра комбинация.







Seltùn

Подобно на всички геотермални зони в Исландия, посещението на Seltùn е като да влезете в друго измерение. В Seltún има бълбукащи кални басейни и димящи горещи извори, които къкрят и кипят, съскайки през отвори в калта. Цветовете в тази област варират от различни нюанси на червено, сиво, кафяво, сребристо, синьо и жълто до бяло - всичко това на едно място! А парата, издигаща се във въздуха, добавя още мистерия към пейзажа.










Разломът на "Мостът на дружбата",
 или "Мостът между континентите"

Намира се също на полуостров Рейкянес, на границите на основните плочи в света - Северноамериканската и Евразийската, които непрекъснато се раздалечават с 2.5 см на година, поради великите сили на природата точно по средата на Исландия. Оттам и името му Мост на дружбата. Затова и под моста се вижда голяма пукнатина с разцепени скални образувания.По средата на този мост на плоча пише „Мостът между континентите: По стъпките на боговете: Средна точка“ и е границата между Европа и Северна Америка. Тук двете страни са маркирани като ″ Добре дошли в Америка ″ и ″ Добре дошли в Европа ″, докато под моста се вижда пукнатината, която е пълна с пясък и камъни. Доста зловещ и неземен пейзаж ...







Още малко интересни факти за Исландия

*И резиденцията на министър-председателя, и парламента, са без никаква охрана, ограждения или бариери. Всеки може спокойно да се разходи, че и да надникне през прозорците. Между другото, дори не съм ги снимала, толкова са безинтересни и скучни тези сгради.  Кметството, което е доста интересна архитектурна бетонна измишльотина на кокили в езеро, също е отворено за всички, които искат да поразгледат.

*Исландия е единствената държава в света без действаща армия. 

*Малко над половината/62%/ от населението ѝ вярва в съществуването на горски духове и елфи, а също и скрити хора, които живеят в паралелни светове. Според тях, тези митични същества живеят в скалисти местности и наказват онези, които ги безпокоят. Може да се открият малки къщички на елфи из цяла Исландия,  така хората показвали своето благоразположение и желание за мирно съвместно същуствуване. Много известна история за исландските скрити хора е построяването на пътя в Южна Исландия между Рейкявик и Акранес. Когато този път е проектиран и започва строителството му, всички машини спрели изненадващо. Нямало никаква видима причина тези машини да не работят. Тогава викнали медиум, който казал, че скритите хора не са събрали реколтата си и няма да допуснат строежа да мине през техните поселища. Въпреки огромната инвестиция, проектът е спрян и изместен, така че да не минава оттам.. Това оскъпило многократно изграждането, но никой от управляващите не протестирал. Изобщо, много често се отменят планирани строежи в части, където се счита, че живеят скрити хора, елфи или тролове.  

*Преди първата човешка експедиция до луната, през 1969година, Нийл Армстронг и група учени от НАСА са направили редица тренировъчни прекосявания на лунната повърхност именно в Исландия, тъй като се счита, че ландшафта там е най-близък до този на Луната.

*Традиционният коледен подарък на острова е книга. Исландците обичат да четат книги, обичат и да пишат книги. А в България половината народ пише книги, а другата половина не чете. В Исландия се издават най-много книги на глава от населението в света. Но и се четат...

*Исландците могат да ядат сладолед по всяко време, независимо от температурата навън. Всъщност, те толкова много обичат сладолед, че в езика им има дума, която по същество означава да шофирате наоколо и да ядете сладолед - ísbíltúr. При това пътешествие дестинацията не е важна, а само да се наслаждавате на сладоледа. Между другото, сладоледа им е наистина много вкусен.

*В Исландия няма ресторанти на McDonald’s.

*В Исландия няма комари, явно заради резките промени на температурата. Иначе в Исландия има приблизително 1300 вида насекоми, но не и комари.

*Родителите в Исландия често оставят бебетата си да спят навън в студа. В Исландия  се смята, че спането на студено повишава имунитета на децата и допринася за по-добрата почивка. 

*Може би има истина в това, защото средната продължителност на живота в Исландия е 82 години, което е с 10 години повече от средната за света.

*Цветовете във флага отразяват трите елемента, които съставляват пейзажа на страната. Червеното е огънят, произведен от вулканите, бялото - ледът и снегът, а синьото е за планините на острова.

*Исландия има около 130 вулкана и приблизително 30 от тях са активни. Почти месец след като се прибрах от Исландия, се активира един вулкан, точно на място, на което и аз бях. Докато бяхме там ни казаха, че земята много се тресе и скоро сигурно някъде ще се цепне. Как пък нямах късмет да го видя това зрелищно природно шоу, язък....

*Исландия няма обществена железопътна система. Основните причини да не се изгради такава в страната са малобройното население и суровата околна среда, както и развитата пътна инфраструктура. Може да имат 1 път, но явно им е достатъчен.

Хората и имената им

Населението на Исландия е около 360000 души и на такъв малък остров с ограничена имиграция има шанс да разполагате с далечни братовчеди, за които дори не подозирате. Защото те на практика нямат фамилни имена и принадлежност. Съществува бащина система, при която бащата дава на децата си първото си име като тяхно фамилно име, добавяйки -son, ако детето е момче, и -dóttir, ако детето е момиче. Второто име в превод означава синът или дъщерята на някой си. Например Stefanson или Stefandottir - синът на Stefan, дъщерята на Stefan. Затова в Исландия си говорят на малки имена, дори към учителя или към президента се обръщат на малко име, второто просто не значи нищо...Също така има шанс да срещнете случайно своите преки роднини, но да не знаете това. Това е такъв проблем, че през 2010 г. се разработва приложение за телефон, което помага на исландците да проверят дали новият им познат не е техен роднина. От 2019 г. на исландците е позволено да да добавят полово неутралния наставка -bur, който означава „дете“, вместо son или dottir.

Исландия има Комитет по именуване, който одобрява или отхвърля имена, които никога не са били използвани преди. Не, това не е шега. Имената, които не са използвани преди това в Исландия, трябва да бъдат одобрени от този комитет , преди да бъдат използвани. Критерият за приемане на имена е дали могат лесно да бъдат включени в исландския език. А иначе си имат списък с разрешените за ползване имена.

Пътя

Околовръстният път на Исландия е 1332 км (828 мили). Ограничението на скоростта на по-голямата част от Околовръстното шосе е 90 км. 98% от Околовръстния път на Исландия е асфалтиран, по-голямата част от него има 2 ленти, но има и някои еднолентови платна.

Храната 

Превъзходна храна. Закуската в хотелите беше "от пиле мляко", както се казва. Като се започне с рибеното масло, през няколко вида риби, сирена и скир, всички видове млека от ядки и млекодайни животни, колбаси, пресни плодове и зеленчуци, чудни плодови салати, веганска храна, яйца, туршии, поне 10 вида хляб....забравила съм ги вече.

Опитах и тяхната много известна супа с омар. Вкусна беше, но нашата рибена чорба с дивесил и саламурийка, е с пъти по- вкусна.

Фантастични риби имат. Дори простичката комбинация фиш енд чипс беше приготвена феноменално. И с ледена бира, разкошотия!






Споменах, че навсякъде пасат свободно агнета. Трева рядко се намира, та затова те пасат мъх и боровинки, и малко тревичка. Септември месец се колят животните със специален ритуал. Няколко пъти ядох агнешко, уникално вкусно и различно от нашето, много сочно и ароматно. То и на вид са по- различни животинките....

Една от вечерите си направих гурме вечеря. Изкефих се на макс, нищо че бях сама - ами и сам гурмана си е гурман😃😃

- предястие с филе от птичката Пъфин. Тя е емблематична за острова и много красива, аз не успях да я видя на живо, но я опитах в чиния. Иначе пъфините са превзели мърчандайзинга на острова и има стотици сувенири с техния образ. Аз купих коледна играчка пъфин, пантофки и чантичка с пъфини за моята малка внучка.

Изкусно съчетани продукти, вкусът на филето е нещо между телешки дроб и птиче месо.

- основното беше стек от кит. Много вкусно, сочно и ароматно месо, нищо общо с рибата.

- десерта, разбира се, сладолед. Исландците ближат неуморно сладолед и има защо - божествено ледено изкушение приготвят.






Kæstur Hákarl или хакарл 

Гнило месо от акула е една от визитните картички на Исландия. Знаменитата полярна акула хаукарл. Малките жълти кубчета, които напомнят сирене, миришат на амоняк и сероводород. Впрочем, по-късно туристите, запушили нос, все пак опитват от деликатеса. На вкус акулата не е така ужасна, прилича на варена бяла риба, но месото й е по-плътно. Вкусът, след като се преодолее ужасния аромат, се оказва напълно приемлив. Но малцина се жертват...Блюдото от акулата се консумира с картофена ракия. Която на практика също е гадна, така че двете си правят компания в кулинарната ужасия. Гнилата акула е в Топ 10 на най-отвратителните храни в света.

Остава въпросът: защо исландците гният ценен продукт и не го ядат пресен? Причината е прагматична. В Исландия се ловят предимно гренландски акули, чието месо съдържа голямо количество токсични вещества. Първо ферментира и гние, после съхне, и след около 9 месеца става за ядене.



Какво да си купим

Най-готиния закачлив подарък купих на съпруга ми, който не пожела да дойде с мен - свеж исландски въздух в консерва. Не се шегувам, ето го:

Иначе задължително си купете рибено масло и омега3, продават се не в аптека, а в хранителните магазини. Аз си купих сериозни количества. Казват че е едно от най- добрите, извлечено от чисти риби. Във всички хотели на закуска имаше шише с рибено масло с малки чашки. 


Купих си и шоколад исландско производство - безобразно вкусен, с хрупкави карамелени ядки и парченца сол. 

Също много качествени са им плетивата от вълната на исландски овце. Много красиви и много скъпи. Аз си купих две шапки от вълна на исландски овце, имам мания по шапки и не можах да се удържа....

За армаган има какво ли не - сапуни облечени във вълна, черна едра сол с активен въглен, кубчета "лед" от лава за уискиловерс...








Blu lagoon

Със сигурност това е най- известното Спа, поне в Европа. Водата е с млечно-син оттенък, което се дължи на високото съдържание на силиций. Той образува бяла кал на дъното на езерото, която е лечебна и се използва за намазване на тялото. Температурата на водата е между 37 и 39 градуса. Получаваш и напитка, докато се киснеш в световноизвестната Синя лагуна. Готино преживяване беше, малко набързичко, но пък прекрасен релакс точно преди 7 ч полет.















3 коментара:

  1. Благодаря за споделеното! Попътувах и аз със вас!

    ОтговорИзтриване
  2. Надя Витанова9 май 2023 г. в 19:32

    Пепеляшке, къде се изгубихте? Липсват ми нови ваши пътеписи и рецепти! Чакам с нетърпение за Патагония да чета. Хайде, грабвайте перото!

    ОтговорИзтриване
  3. Омайна разказвачка сте!

    ОтговорИзтриване