01 октомври 2021

Салата с печени патладжани, карнъ салата

 


Това е моята вариация на арменската Карнъ салата. Там патладжаните са пържени. Аз ги изпичам във фурната. Добавям орехи и тахан към дресинга. Салатата е с богати вкусове и аромати! И много вкусна! 

Необходими са ви:
4 големи патладжана
100 грама сирене
1 каф. чашка печени орехи
1 домат
Магданоз и босилек, пресни

За дресинга:
1 ч. лъжица горчица
1 супена лъжица сусамов тахан
1 супена лъжица мед
1 счукана скилидка чесън
1 супена лъжица балсамико, или на вкус
Зехтин, колкото ви харесва
Сол, колкото ви харесва. Не забравяйте, че отгоре има поръсено сирене. Аз винаги го обезсолявам във вода, но леко соленият вкус се запазва. 



Нацепвам патладжаните от всички страни надлъжно и дълбоко. С дръжките ги оставям. Подреждам в тава върху кухненска хартия и пека на 200 градуса на програма грил с вентилатор за около 30-45 минути. Трябва да станат мекички патладжаните. Прехвърлям в голямо плато и ги отварям по средата като лодки.
Всички продукти за дресинга смесвам и разбърквам в хомогенна смес. Поливам вътрешността на патладжаните с дресинга. Поръсвам отгоре с натрошено сиренце. Обелвам домата и използвам само външната месеста част, нарязана на кубчета. Големите шефове го наричат домат конкасе. Поръсвам значи и конкасето отгоре. После поръсвам с начупените на ситно печени орехи. И последен щрих - ситно нарязан магданоз и босилек. И воала.... Нашата Карнъ салата за чудо и приказ е готова. Подходяща е за предястие, а и за лека вечеря или обяд. 
Да ви е сладко! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар