10 декември 2020

БЯЛА КОКОСОВА ТОРТА без глутен - като хапка щастие!


Такава невероятно вкусна и прекрасна торта получих за рожденният си ден от голямата ми дъщеря. Случи се по време на пролетната карантина и бях много развълнувана не само от сладката и цветна изненада, а и от това че ще сложа повече от 2 прибора за хранене, макар и на 2 различни маси, разположени на здравословна дистанция в двора.  Тази торта, освен че е здравословна, защото е без глутен, поради липсата на брашно, е и много, много вкусна, сочна, ароматна... и ах, пристрастяваща! А благоверният ми, който е голям почитател на всички сладости на живота, заяви категорично че това е най-вкусната торта, която нявга е опитвал. Че тортата беше адски вкусна, беше.... Но и някак заради изолацията, този празник, тази торта, тези наши гости, изобщо цялото това нещо придоби друг смисъл, вкус и аромат. Тортата, като еманация на радостта от живота, торта като хапка щастие..... 




Бяла Кокосова торта

Ягодово кули:

500 гр. ягоди

30 гр. захар

1-2 суп. л. прясно изцеден лимонов сок

Ягодите се режат на половинки и се смесват със захарта и лим. сок в малка тенджерка. Къкри около 10-15минути. Оставя се да се охлади. 


Крем:

400мл кокосово мляко

200мл пр мляко

130 гр бяла захар /важно е да е бяла!! /

7жълтъка на големи яйца

30гр царевично нишесте

10гр масло

1 пак. желатин 

ванилия

50гр течна сладкарска сметана


7те жълтъка се смесват с нишестето и няколко капки прясно мляко. Разбиват се до получаване на хомагенна смес. 

Желатинът се разтваря в 1 суп л студена вода и се оставя за 1 минута. След това се затопля в микровълнова за 10-15сек или в чаша на водна баня. 

Кокосовото и прясното мляко се смесват със захарта, разбиват се и се оставят на котлона на средна температура. За да се получи варен крем трябва малко преди млякото да заври да се махне от котлона и на тънка струя при непрекъснато бъркане да се прибавя нишестената смес. Бъркайте с тел и обирайте сместа и по ъглите на съда! Връща се на котлона. Когато започне да ври се сгъстява много бързо, затова се бърка непрекъснато! Когато се получи гладка консистенция се маха от котлона и се добавят ванилията и маслото. После се прибавя желатина и се разбърква много добре. Готовият крем се премества в чиста купа, заглажда се отгоре повърхността му и се покрива плътно със стреч фолио, за да не прави коричка крема отгоре. Оставя се в хладилник поне за 2 часа. 


Кокосови блатове

7 белтъка

255 гр едри кокосови стърготини

210гр бяла! захар


Фурната се загрява на 170 градуса. Белъците и захарта се разбиват до получаване на твърди връхчета. С шпатула се добавят стърготините. От тази смес се изпичат 3 блата, които се пекат поотделно. Във форма с диаметър 20-22 см се слага хартия за печене и се сипва ⅓ от сместа. Пекат се в загрятата на 170 градуса фурна за 15-20 минути. Готовите блатове се слагат върху решетка, за да изстинат. 


Конструиране на тортата:

50те гр течна сметата, добре охладена, се разбива с миксер и се добавя с шпатула към крема внимателно. 

Всичко се конструира в ринг за торта с подходящ диаметър. В началото без ринг може да се разтече, после стяга в ринга. Може да се направи и кофраж за тортата с плексигласов лист от магазин Слънчоглед. Така е по-сложно, но ако нямате ринг....

Върху първият блат се полива с течност от ягодовото кули, за да се сиропира. Отгоре се поставят парченца ягоди от кулито. Намазва се с ⅓ или ¼ от крема, който си разделяте на части в зависимост от това дали ще ви трябва 4 част за намазване на тортата отстрани. После отново блат и т. н. Тортата и кофража се прибират в хладилника за през нощта. Ако ще мажете отстрани, 4тата част от крема се покрива с фолио и също в хладилника.

На следващият ден тортата  се намазва отстрани с крема и се декорира с предварително направен хербарий от цветя. Чудех се аз защо по Великден дъщеря ми събираше от двора мънички цветенца - форзиция, иглика, парички..... а то каква била причината.

Тортата е красива и като  naked cake  в бяло и розово. 




1 коментар:

  1. Чак аз се насладих на невероятната торта. Толкова сладкодумно си я описала, че ми се искаше веднага да я направя :)
    Моделът много краси снимките!
    Бъди здрава и все такава чаровница, Мария!

    ОтговорИзтриване