19 юли 2020

Спагети от тиквички със скариди и октопод



Необходими продукти:
5 малки тиквички
300 гр. сурови скариди
300 гр. пипала от октопод
2 с. л. зехтин
50 гр. масло
5 скилидки чесън
1 лимон
1 стрък зелен лук, на ситно нарязан
лют  пипер
1 суп.л. италианска микс подправка на Spizing, която съдържа резене, чесън, черен пипер, риган, мащерка, магданоз, цитрусова кора, босилек, розмарин, салвия и майоран.
100 гр. настърган пармезан
половин суха червена чушка, нарязана на ситно

При сервиране
50 гр. пармезан, който режа на люспи
магданоз пресен
няколко чери доматки


Първо поставям пипалата от октопод да се сварят във вода, с прибавени една коркова тапа, няколко зърна бахар и черен пипер. Купувайте винаги едно цяло парче с много пипала или няколко еднакви парчета, за да могат да се сварят едновременно. Ако са големи пипала, варя 1 час. По-малките, 30 минути. Ако е меко при набождане в най-дебелата част, значи е сварено. Сварените пипала измивам добре със студена вода, нарязвам на парчета и си чакат реда.
А докато се вари октопода, почиствам скаридите.

Как се чистят суровите скариди?
Най-пипкавата работа е обелването и почистване на скаридите. Първо се маха главата, като се извива и се откъсва много лесно. После откъм крачетата се махат люспите една по една, като опашката може да се махне или остави, в зависимост как ще се приготвят. Когато ги пека на грил-тиган, оставям опашката, защото изглеждат по-приятно. Ако задушавам, махам опашките. Такааа, остава най-гадничката част, която обаче изисква прецизност. Хващате скаридата и прорязвате нежно горната част до опашката-около милиметър само е дълбок прореза. Отваряте и издърпвате намиращото се там нещо като черво. То е тънко, като нишка, затова понякога окото го пропуска. Но бъдете осторожни! Не че ще ви стане нещо, ако ядете неизкормена скаридата, но рискувате да се получи леко неприятен или горчив вкус. Скаридите са почистени перфектно и ги подсушавам с кухненска хартия. Овалвам леко в лют пипер, тази пикантност остава само в скаридата и е приятна изненада, докато хапвате пастата.
Оставям скаридите и октопода в хладилника да си почиват.
Сега си правя спагетите от тиквички, като ползвам т. нар. острилка. Вижте тук:
Спагети от тиквички с телешко и манатарки

В голям тиган с капак, сипвам зехтина и маслото. Скилидките чесън, смачкани, слагам в тигана и разбърквам за секунди. Не бива да изгаря чесъна, ще загорчи! Слагам щипка настъргана лимонова кора. Прибавям лука и скаридите. И подправките, сухата чушка. Задушавам само  минута и сипвам спагетите и октопода. Захлупвам само за 1 минута тигана. Тиквичките трябва да останат хрупкави, а не кашнати. След това прибавям настъргания пармезан, разбърквам и махам от котлона. Поливам със сока от половин лимон и разбърквам.
Отгоре поръсвам магданоз, люспи пармезан и чери доматките. Сервирам на масата с тигана и нападаме....

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар