02 юли 2019

Близо до София, но сменяш пейзажа..... - ПАНЧАРЕВСКО ЕЗЕРО, КОКАЛЯНСКИ МАНАСТИР, ЯЗОВИР ИСКЪР







Билборд по софийските улици гласи - Панчарево ми е Тенерифе!....че и на мен така. Много обичаме да ходим там и на кръчма, на кану или лодка, на разходка около езерото. Обиколката на Панчаревското езеро, която е  някъде към 8 км, е страхотна равна пътека, на места доизкусурена с европейски субсидии. Става и за велосипед.  Много ме кефи жабешкия хор, който оглася в страхотни певчески балади езерото. Аз често спирам и захласнато слушам жабешките трели....И докато си кажеш някоя лакардия с приятели, 2-3 нови вица, докато чуеш квакането на жабите и готово, 8те км са минали ненадейно. А има и една пътечка в гората на по-високото, та от там се открива чудна гледка към цялото езеро.








Това пък е рибарника, на който всеки със собствена въдица или с наета от там срещу 5 лв, може да си опита късмета в улова на риба и да си закупи после уловената рибка. Много приятен начин за развлечение с приятели или семейството. Намира се в края на езерото, където се влива реката. 




А ако продължите още малко по пътя и стигнете до гребната база на язовир Искър, можете да се повозите на яхта по водите на язовира. Яхтата, разбира се, се управлява от опитни хора, наши изявени ветроходци.Може да разгледате тук -  http://sailwithme.bg/











Много приятна лека разходка в Плана планина е тази до Кокалянския манастир "Св.Архангел Михаил". Пътеката тръгва в ляво от шосето, до Дяволския мост на река Ведена /Железнишка река/, почти срещу крепостта Урвич. Манастира е наскоро реновиран и много красив и подреден. Още малко по пътеката нагоре и се стигат манастирските ливади, а една по-сериозна разходка ще ви отведе и до с. Железница.



Софиянци сме благословени - 
на една ръка разстояние имаме чудесни места за разходка, алпинизъм, забавление, риболов, спорт зиме и лете - 
Витоша с лесни маршрути и връхчета, Панчаревско езеро, Плана планина, Верила планина,Люлин планина, язовир Искър, минерални бани в Банкя, Панчарево, Княжево. 
Все балсам за тялото и душата!
Избрахте ли вече вашата дестинация?


Още идеи за разходки около София:





1 коментар: