25 октомври 2017

Лимонена супа с трахана, халуми и мента за здраве и дълголетие ....и малко гръцки пейзажи





Първо - що е то ТРАХАНА?
Траханата представлява малки зърнени "камъчета" и се използва в цялото Източно Средиземноморие и Балканите. Тя е една от най-древните зърнени и много здравословни храни. Счита се, че произхожда от Персия и е персийската версия на овесената каша.





И аз, и съпругът ми, си спомняме вкусът на детството със закуска от кавардисана трахана със сирене. Баба ми я правеше всяко лято и я сушеше на покрива на къщата, редом до   юфка и пестил. Нямам обяснение защо днес тя не присъства на нашата трапеза, в нашите магазини....В Гърция обаче е залято с трахана и във всеки дом се тачат тези гозби. Интересно ми е, че в трационните гръцки таверни не се предлага ястие с трахана, но в гръцките гурме ресторанти тази древна храна е реабилитирана и е обект на множество експерименти и импровизации. 
Та, траханата се приготвя от натрошена пшеница, булгур, пшеничен грис или брашно. Тя всъщност е гениален начин за съхранение на млякото за студените зимни месеци. Пшеницата се смесва с млякото и като се "напие" добре се изсушава на топло и ветровито място. Така млякото се запазва като сушена субстанция в траханата. След това се натрошава на малки камъчета. Млечната трахана бива два вида в Гърция - сладка, която е киснала в прясно козе мляко и кисела, накисната в кисело мляко или мътеница. 




Разнообразието на трахана в Гърция е впечатляващо - освен традиционните кисела и сладка, има със сусамово семе, с люта чушка, във форма на купички от остров Лесбос. С трахана се приготвя цяла гама от ястия - с различни зеленчуци, с козе месо, с домати, с лимони, с миди, с охлюви на остров Крит. Траханата с халуми е емблематично ястие за Кипър. Съчетанието на халумито, което традиционно се произвежда като млякото се смесва с мента, с тази супа подправена с мента, на мен лично ми допада страшно много. 
Аз днес ви предлагам една рецепта, адаптирана от готварската книга на Diane Kochilas "Икария - уроци за храната, живота и дълголетието от гръцкият остров, където хората забравят да умрат"




ЛИМОНЕНА СУПА ОТ ТРАХАНА, ХАЛУМИ И МЕНТА

Необходими продукти за 2 порции
2 пълни кафени чашки кисела трахана 
около 1 л вода, домашен зеленчуков или месен бульон
/аз използвах равни части домашно приготвени телешки и зеленчуков бульони/
225 гр халуми /едно пакетче/
сокът на 1 лимон
мента
сол
черен пипер
зехтин


В тенджерка загрявам около 4 суп.л. зехтин и сипвам траханата. НЕ се мие траханата!!! Бъркам, докато траханата попие зехтина и сипвам бульона. В зависимост от вида на траханата е възможно да попие различно количество бульон, сипете половината от бульона и наблюдавайте тенджерата, и при необходимост сипете още, все пак е супа ...... Подправям със сол, колкото е необходимо и с прясно смлян черен пипер. Ври на бавен огън около 20 минути - докато камъчетата се надуят и станат напълно меки. По принцип на пакетите си пише колко да се вари, защото в зависимост от какво е произведена траханата/булгур, брашно,..../ е и различното време за варене. Докато се вари траханата си запичам халумито на горещ тиган.
Готовата супа е еднакво вкусна и студена и топла за сгряване в студени дни.
Вече готова, супата овкусявам с лимоновия сок на вкус.
Сервирам супата от трахана, отгоре запеченото халуми и най-отгоре обилно количество накъсана мента. 
Да ви е сладко! 
Наистина е лесно, простичко и ужасно вкусно, а и дълголетието ни е гарантирано! 
Като на 100-годишните старци от остров Икария, които забравят да умрат!


И малко снимки от Музаки, Каламбака и Метеора в Гърция :
























3 коментара:

  1. Мария,
    старите хора по селата навремето правеха трахана, триенца и домашна юфка.В Гърция все още са запазени старите традиции и те се предават от поколение на поколение.Посещавала съм Метеора, но пак ми се иска да отида.Много е красива Гърция и е наистина разкошна храната.Благодаря за чудесната супа с мента и халуми.
    Поздрави и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги се доверявам на споделеното от Пепеляшка! Правя го и днес с този нов за мен продукт. БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, аз пък никога не съм опитвала трахана, само съм чувала. Да си призная, и в Гърция не съм виждала, всъщност и не съм знаела как изглежда и в пакетите. Ще имам предвид следващия път, най вероятно догодина.
    Горките, сега ги удавиха тези наводнения. Много любими места показваш!

    ОтговорИзтриване