15 юни 2015

Сладкиш с РЕВЕН / RHUBARB/



Ревенът, познат по света като RHUBARB е  зеленчук от сем. Лападови. Има листа подобни на тези на лапада, но те са  токсични и не се използват за храна. Затова пък стъблото, което е дебело и дълго,  е високо ценено в  кулинарията. У нас ревенът не е много популярен и аз не съм го срещала никъде по пазарите. Тези екземпляри прелетяха с мен от Лондон, където е залято от червените стъбла, защото точно сега е сезона на пролетния ревен, отглеждан на открито. В страните на запад от нас го ползват много усилено за сладкиши, за сладка и комфитюри, за компот, за супи, баници, гарнитури, за сокове и смутита, и дори суров в салати. Особено популярен е Паят с ягоди и ревен. А, забравих - използва се и за десертни вина....
Има много свеж, кисел и леко тръпчив вкус. Суров в салата е  хрупкав и освежаващ, на мен ми  прилича по вкус на зелена джанка, и това много ми допада.
Експертите предричат, че в скоро време ревенът ще се превърне в новата супер храна, заради многото си ценни качества. Той бъка от витамини и минерали - вит. С, вит.В- комплекс, вит.К, магнезий, калций и калий/, съдържа мощния антиоксидант ликопен, няма холестерол и има съвсем малко калории, помага за здрави очи, кости и зъби,  спомага за понижаване на кръвното налягане, повишава имунитета, бори се за здраво сърце и храносмилателен тракт, мори запека, има антираково действие. Китайците от векове го употребяват за очистително средство.
Не на последно място - ревенът е много евтин и достъпен за всеки почти целогодишно, защото се отглежда както в оранжерии, така и на открито!


Аз приготвих  с ревен този прекрасен сладкиш - 
с леко киселичък вкус и топящ се в устата горен слой с ревен, 
сочен и ароматен блат с масло и сметана в средата,
и хрупкави трохи-изненада с ядки отдолу за основа. 
Универсално е съчетанието на ревен с ягоди и джинджифил за сладкиши, 
но аз само декорирах с малки  дъхави горски ягодки при сервирането...
Неустоима вкусотия се получи!
И с малко по-необичаен  вкус от традиционните плодови сладкиши...



ОБЪРНАТ СЛАДКИШ С РЕВЕН

Необходими продукти:

500 гр. стъбла от ревен / при мен  2 стъбла/
1 каф.ч. кафява захар

за трохите:
3 равни суп.л разтопено масло
1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. каф.захар
щипка сол
1 каф.ч. орехи или бадеми 
/ може и без тях, но те обогатяват вкуса и трохите стават още по-неустоимо хрупкави/

за кексовата смес:
3 равни суп.л. масло разтопено
1/2 ч.ч. каф.захар /ако обичате по-сладко, може и до цяла чаша/
1 1/2 ч.ч. брашно пресято
1 1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1/2 ч.л. прясно настъргана лимонова кора
1 суп.л. прясно изцеден лим.сок
2 яйца
200 гр.заквасена сметана

Като начало включвам фурната да се загрява на 200 градуса.
Измивам стъблата ревен и ги нарязвам на възможно най-дългите диагонални парчета с еднаква дебелина. Поръсвам ги със захарта и ги оставям да си чакат реда.
После правя трохите, като разбърквам всички продукти за тях с вилица или с пръсти, за да се получат ронливи трохи и оставям в хладилник.


В купа смесвам брашното, бакпулвера и солта.
В друга купа разбивам маслото и захарта докато стане пухкава смес. Прибавям лимоновите настъргани корички и сока. После яйцата. Прибавям тези течни съставки  към сухите в купата с брашното. Накрая прибавям и сметаната.


Във форма за печене поставям на дъното кухненска хартия, която намазвам с масло. Отгоре нареждам диагоналите ревен, а сока който са пуснали изливам отгоре. Добавям кексовата смес, а най-отгоре слагам трохите от хладилника.
Пека около 45 мин. в нагорещената фурна, като пробвам с клечка за зъби за готовност.
Изваждам и оставям сладкиша да си почине 10 минути. После обръщам внимателно сладкиша в подносна чиния. Така красивите парчета ревен излизат отгоре, а  топинга остава отдолу за основа и изненадва при всяка хапка със своята неустоима хрупкавост.
Спокойно може да се направи с двойна доза трохи, така ще сторя аз следващия път.
Още по- вкусен е на следващия ден, студен от хладилника!
А всъщност този сладкиш би бил прекрасен с всички видове плодове, особено тези с по-киселичък вкус.
Да ви е сладко!


8 коментара:

  1. Никога не съм опитвала ревен, но ми е страшно любопитно. Пък и след този сладкиш... Наистина апетитен резултат, Марийче! :)
    "и потящ се в устата горен слой с ревен" - може би запотен след фурната... ;)
    А за сервиране - е каква по-голяма наслада от горски ягодки. Чудесно е всичко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И в България има, диворастящ най-вече, но аз съм си купувала от Лидл например :) Когато за пръв път направих такъв сладкиш Половинът го гледа и се чуди и ме пита с праз лук ли е сладкишчето :)

    ОтговорИзтриване
  3. Сред немските рецепти често срещам ревена,но тук никога не ми е попадал,дори и в Лидъл.Страхотен сладкиш,Мария!Харесва ми така с хрупкавия слой,гледах веднъж такава версия на обърнатия кейк по Фиеста,обаче го сложиха по средата.Поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен сладкиш, Мария, а тази комбинация с горските ягодки го прави неустоим!
    В момента мъдря подобен с ревен, закупен от Метро снощи, а преди около две седмици имаше в Хит. За съжаление не е от вида, който съм срещала в Германия - като се обели, да остане наситено червен, но и така става за консумация.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен сладкиш с ревен Марийче.Знам, че ревенът е широко употребяван в други страни, но в България не съм срещала да се продава култивиран.Макар, че в различни кулинарни предавания съм срещала различни резепти с него, най - вече приготвяне на сладкиши.Прекрасна публикация както винаги Марийче.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Интересна работа е това чудо и ако попадна на ревен непременно първо ще опитам този сладкиш:). Великолепни снимки, Мария! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Това веднъж го срещнах, не си купих и повее не видях. А наистина ми е интересен вкусът. Изглежда фантазе, Марийче! Другият път тури двойна доза да лети и сподели 50% с мен;) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз много харесвам вкуса на ревен, но за съжаление все още не се среща по нашите магазини и ферми. Или поне аз не съм виждала. Ако се обяви за супер храна вярвам, че ще започнат да отглеждат и зареждат магазините. Аз си нося от Германия. И тази година успях да си направя мармалад с ревен и ягоди-любимата ми комбинация. Но не съм пробвала в салата.Опитах веднъж суров , но реших, че трябва да е много свеж за да ми допадне без термична обработка.
    Направила си чудесен сладкиш, Мария.
    А аз ще трябва да си засадя, ако искам да му се наслаждавам и да не разчитам на доставки от Германия :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване