07 март 2013

Пилешки бутчета УЕЛИНГТЪН


Някъде бях чела, че англичаните убивали животното 2 пъти - веднъж,  когато го обстрелват  и втори пък,  когато го готвят........хи-хи! Французите пък, нали се изживяват, като велики шовинисти и гастрономи, имали следния тост - "За Англия и англичаните, стига да пазят храната си за себе си!" Но, и англичаните  си имат  няколко емблематични блюда, известни по цял свят и едното се казва 
Beef Wellington / Говеждо   Уелингтън/,
 Класиката в жанра е  говеждо бон-филе, покрито с гъши пастет, и/или гъбена паста и увито в бутер тесто. Тази рецепта обаче е подходяща за много вариации, както с различни допълнителни продукти, така и с различни меса - телешко,пилешко, пуешко, свинско...Та, така и аз в кюпа на експериментаторите с рецептата  Уелингтън.......Представям ви моите:

Пилешки бутчета УЕЛИНГТЪН


Необходими са ни за 4 порции:
/идеята е от румънския блог Culorile din farfurie/
4 пилешки бутчета
500 гр. гъби печурки
4 резена ементал за тост/от онези квадратните в пликчета/
4 тънки  парчета прошуто, хамон или бекон
4 дълги вързанки от праз
мащерка, чубрица
черен пипер
сол
половин пакет бутер тесто
1-2 с.л брашно
1 с.л.масло



Много е забавно приготвянето.....Най-напред сварявам почти до готовност пилешките бутчета в малко подсолена вода, морковче, парче целина, парче лук и някои треви за аромат. Изваждам бутчетата и ги оставям да изстинат. Бульона прецеждам, и докато е още  горещ, в него потапям за секунди лентите праз - целта е те да омекнат, изваждам ги и  запазвам и тях, и бульона  за по-късна употреба.. Половината от пакета бутер тесто, разделям на 4 равни квадрата - размери около 10 на 10 . Всеки от тях разточвам с точилка, защото е доста дебеличко. В средата на  всяко парче тесто слагам по едно парче ементал,  и отгоре
- или нарязани на филии  гъбки, поръсени с мащерка
-  или   ситно нарязани гъби,задушени  с масло, мащерка, сол и черен пипер
 /аз правя първия вариант, защото е по-здравословен/.Използвам половината гъбки, а другата половина - правя на сосче.
Увивам изстиналото бутче /много е важно да е студено бутчето, иначе ще размекне тестото/ с парче прошуто и го поставям изправено в средата на тестото. После увивам тестото около бутчето, като си правя едно вързопче, което завързвам с омекналите ленти праз. Сега печенето е много важно .... няколко пъти претърпях провал, защото бутчетата, поставени прави в тавата, при изпичане полягваха и се обезформяха. Затова вече пека вързопчетата или в тавичка за мъфини, като във всяко гнездо за мъфини поставям парче кухненска хартия и после бутчето, или пък в купички за крем карамел или брюле, също с хартия. И така  печенето няма как да се провали и стават много ефектни вързопчета Уелингтън



Останалите гъбки пускам да се сварят в пилешкия бульон за около 5 минутки. След това добавям разтворено в студена  вода брашно, около 1-2 суп.л. и малко масълце.Да клокне още 1-2 минути, да стане като гъбена каша. Накрая  подправям с мащерка и/или чубрица. Сервирам по едно бутче Уелингтън и по малко от гъбеното сосче.


 Голяма вкусотия......да ме прощават французите !! 
Да ви е сладко!


И сега едно лирично отклонение..ама няма как да не се фукна!....Вчера на ФБ страницата си получих тази снимка с мил  коментар:
"Познавам тези крака!!! И не казваш, че си на корицата, а?!"
 от  Катето от блога  My candy kitchen :


Всъщност тази моя снимка  от поста ми 

 е била използвана за корицата на този туристически справочник за Родопите. 
Кате, много ти благодаря- за това, че си ме познала, и за това че сподели снимката!
Много се смяхме у дома с твоя коментар.....


16 коментара:

  1. Страхотно,Мария! Браво,много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
  2. Това ще се направи задълже!!!!Остава да видя в какво ще ги пека, защото нямам нито тавичка за мъфини, нито купички за крем карамел:( Но все ще измисля нещо. Страхотна идея! Благодаря!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Красиво и вкусно предложение! Благодаря за рецептата - ще се възползвам! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария да ти нареди масата-е това се казва удоволствие!Много стилно,много фино съчетание на цветове и същевременно уютно си подредила трапезата,Мария!
    Бутчетата пък са разкош отвсякъде!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Едното бутче е за мен!:) Мария, прекрасна си и като домакиня и като туристически гид и на корицата! Този туристически справочник май е трябвало да го нарекат: Пътувай с Пепеляшка!:) Аз пак да се върна към бутчетата - разкошни са и при някой специален повод ще ги направя, или пък ще направя някой ден специален с тях! Масата ти е прелестна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. неочаквано си станала звезда))

    а иначе, тези бутчета мн вкусно изглеждат. И завързано, буквално))

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно изпълнение!
    Да те прощават французите, а за англичаните да не говорим :)
    И май много хора познаваме тези крака!
    Поздрави,Мария и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятно и оригинално предложение! Красиво и с вкус поднесено!
    Сърдечни поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Как само си ги "накиприла" тези бутчета, Мария! Монго елегантно, вкусно и красиво предложение. Сърдечни поздрави и честит празник! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник,мила!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!

    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна публикация на тема крачета(или бутчета)! Много ефектно си ги спретнала (бутчетата), а пък с тия дълги крайници си направо страхотна! Айде, пожелавам ти още повече медийни изяви...и без туй правиш страхотни репортажи (-:
    Хубава събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Да си призная, не съм опитвала досега нищо по "Уелингтън", но твоето предложение много ми харесва, Мария! И стилно поднесено, както винаги! Разкошни снимки пак!
    Не знам обаче изявите ти само с това да се изчерпват, защото напоследък една руса скиорка с твоят екип се показва всеки ден за по няколко секунди по BTV и ни маха отдалече подканящо ;) Ама, пусто много отдалече са я снимали, та не мога да я позная! :)))
    Хубава, усмихната седмица ти желая, Мария!

    ОтговорИзтриване
  13. Дългокраката медийна звезда, която се спуска виртуозно по пистите, както се справя виртуозно и в кухнята! Ето това е нещо, което не се вижда всеки ден!!! Много ефектно поднесено пилешко, в красиви чинии и с много стил в цялостната композиция на масата!

    ОтговорИзтриване
  14. Марийче, и аз я помня дългокраката Пепеляшка, и ако бях видяла това списание, нямаше да я сбъркам;)))
    Иначе, добре че си ти, да придадеш на английската кухня малко чар и да видим после и ние как ще го пресъздадем с пиленце. Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване