11 януари 2013

Младо петле върху хумус и рукола


Такова ястие ядохме преди известно време в любимия ни италиански ресторант в София - La Piccola Casa . А такива печени петлета на грил сме яли и в Италия по снежните писти на Ливиньо / за Ливиньо прочетете  ТУК  и ТУК /. Така че, в момента в който зърнах охладени  млади френски петлета в Метро, не се двоумих нито миг и веднага закупих няколко - те се продават по две в опаковка. Опитах се да пресъздам вкуса на онази гозба в ресторанта, макар че сигурно има някакви тънкости в рецептата, незнайни за мен, но резултата и така ни хареса много. Хумуса, изненадващо, се явява една наистина много подходяща гарнитура за петлето, а руколата освежава и обогатява с аромата си това блюдо, което би било чудесен избор за всяка празнична трапеза.



МЛАДО ПЕТЛЕ ВЪРХУ ХУМУС И РУКОЛА
Необходими са ни за 4 порции:
4 млади петлета
около половин бутилка хубаво бяло сухо вино
сол, черен пипер
мащерка
салвия
2 резена лимон
зехтин
1 връзка рукола
за хумуса
200 грама нахут
сол
4 с.л.сусамов тахан
1 до 3  скилидка чесън - смлени
прясно изцеден лим.сок
червен пипер
зехтин на вкус


Слагам петлетата в найлонови торби за печене, както са си две по две в опаковка, за да не им развалям компанията. Наливам виното по равно в двете торбички и рапределям пак по братски и подправките, лимона, зехтина. Защипвам и поставям да полегнат в тавичка. Пека във фурната, докато се позачервят, като от време на време обръщам торбичките, за да се запекат от всички страни и станат еднакво сочни навсякъде.Не се изпичат чак до златисто, защото може да станат сухи - все пак са младички екземпляри и нямат  натрупани мазнини, а нашата цел е да са сочни и да се топят в устата.


През това време си приготвям хумуса. Сварявам в тенджера под налягане в подсолена вода, предварително накиснатия нахут за цяла нощ. Варя около 30 минути. Изчеждам и изваждам в купа, прибавям всички други съставки и пасирам с ръчен пасатор, до получаването на гладка и хомогенна смес. Опитвам на вкус и добавям  нещо, ако е необходимо. Лимоновия сок  и чесъна   са в количество   според вкуса, аз слагам повечко чесън например.
Поставям на дъното на разлата чиния малко хумус, поставям в средата петлето, а наоколо поръсвам с руколата. В отделна купа може да се сервира още овкусена рукола и останалия хумус. Бялото вино е задължително! И да ви е сладко!


15 коментара:

  1. Малеее , как ги обичам и аз :)...разкошни са ,така изпечени ,ще се възползвам от идеята за найлоновите торбички ! Аз обикновенно развалям компанията им и ги пека на барбекюто :) !
    Хубав и усмихнат ден ,Мария !

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, каква прелест! Наскоро в Париж ядох тяхното "Кок о вин", беше фантастично. Сигурно и това ще ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  3. Е, ама ти го подкара на италиански рецепти - ще ти върви със сигурност "на Италия"!Дано, така и ние ще се разходим с теб!Прекрасни петлета!

    ОтговорИзтриване
  4. Абе, младо, младо....колко да е младо?Свършила тя младоста му вече в твоето апетитно блюдо:)

    ОтговорИзтриване
  5. Една кълка от младо петле запази и за мен,Мария,чудна гледка са четирите!Много вкусно хапване е било пак!Петел не съм яла от детските си години,когато правеше баба за нова година.(
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно изглежда порцийката, Мария! А днес реших да си направя разтоварващ режим, но сега с това апетитно предложение, ще преглъщам през цялото време... :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария, петле толкова младо не съм хапвала, но пък гледайки тези страхотни снимки, ще има често да си мечтая да опитам :) Хумуса е много вкусно нещо, наистина и го обичам, рукола също. Абе, идеално ястие и отвсякъде по мой вкус! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, петле не съм хапвала, а твоите чудесно ми намигат!
    Любител съм на хумус и ще ми харесат много!
    И хайде до Италия :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Приказна петльова фиеста!
    Много красиви снимка Мария ,отново си направила!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Мария, много изкусително си ги поднесла!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Мда, няма да отслабна никога. Само от гледане качвам по кило на ден;)
    Но изглежда наистина адски вкусно, Марийче!
    Добре, че си ти да ми отваряш очите къде-какво мога да купя, освен че ме просвещаваш къде е добре да отида и как е най-добре да го направя;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Марийче,всеки иска младо,ама нямааааа...
    Много вкусно ти се е получило.

    ОтговорИзтриване
  13. Чудни са, не съм хапвала петле от сто години, а тук и рукола и хумус, божествено!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепеляшка, впечатлени сме! Страхотно изглежда! Вие днес много ни вдъхновихте. Следващият път, когато решите да посветите времето си на някоя наша рецепта може да говорите и с Giuseppe Turla. Ще му бъде приятно да сподели, пък и с всеки следващ ден е по-добър с българския :-)))

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесни са новите ти предложения, Мария,
    моите поздравления, с пожелания за здраве,
    много нови пътешествия и кулинарни вдъхновения, Диана

    ОтговорИзтриване