22 ноември 2012

ТАРТА С КРЕМ И ЯБЪЛКОВИ РОЗИ - направена от моята Еличка, по рецепта на Йоли


Както вече отдавна сте се досетили, в нашата къща малката ми дъщеря / тя вече стана на 17/  е "завеждаща " по десертите и тестените - то не са баници и содени питки, не са сладкиши от цял свят.....наскоро дори стигнахме до там, че ходихме на курс за точене и дърпане на кори за баница! Често й гостуват съученици на вечеря или чаено парти, като тя приготвя цялото, доста впечатляващо  меню. Готвенето я  разтоварвало страхотно от многото учене.....лошо няма!  Днес например, Американския колеж, чийто възпитаничка и пълна отличничка е тя, е в почивен ден, нали е Thanksgiving day...и по този повод, вечерта сме поканени с баща й  на празнична вечеря-изненада по американски тертип у дома - пуйка, сладки картофи и сос от боровинки, тиквен пай..../ досещам се за менюто, защото аз купих продуктите!/. Сигурна съм, че ще е гурме-преживяване ....
Но....аз нито смогвам, нито пък и се стремя да снимам всичките й произведения. Някои обаче, вече са ни станали любими и си ги пожелаваме непрекъснато с повод и  без повод...Един от тях е по рецепта на  Вкусната Йоли  :


ТАРТА С КРЕМ И ЯБЪЛКОВИ РОЗИ

За масления блат
1 пакетче - 125 г  масло
1 ч.л. настъргана портокалова кора
100 г  смлени бадеми
150 г пълнозърнесто или типово, може и с  бяло брашно
70 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия

За кремчето
400 мл прясно мляко
4 с.л.пълнозърнесто или типово, може и с  бяло  брашно
100 мл бяло вино
3 жълтъка
1 ванилия
1 ч.л.прясно настъргани портокалови корички
6 с.л.кафява  захар

За розите
4-6 кисели  ябълки
малко конфитюр за глазиране на розите


Маслото, леко поомекнало,  се разбърква с ванилията, захарта и портокаловите корички. Постепенно се прибавят брашното, бадемите и яйцето, и се замесва мекичко тесто. После то се разточва върху кухненска хартия и се прехвърля в тавичка за тарта.
За да се направи крема се смесват  брашното, захарта, порт.корички и ванилията, прибавят се и жълтъците и млякото.След като се получи  гъста и гладка на консистенция каша се прибавя виното.А детето ми сподели, че го е правила и без вино, но така вкуса и аромата е по-богат. Крема се вари, докато се сгъсти /както се прави домашен ванилов крем/  и после се охлажда.


Сега според мен идва много трудната част - направата на розичките....Аз само веднъж реших, че ще ми е забавно и се присламчих да помогна на детето с тях, но много бързо се отказах...а Еличка казва, че това страхотно я успокоява и кефи! Нали знаете, трън до цвят, шарен свят....Та с белачката за зеленчуци се режат ленти.После лентите внимателно се свиват на цветове на роза.По-големите ленти се оставят да задържат, обвият и стегнат цвета накрая. Е, аз си мислех, че се правят големи спирали от ябълките и много лесно се завиват розички - за жалост, не е така! Розите се правят бавно и пипкаво, но пък резултата си струва...
Крема се изсипва в тартата и отгоре се подреждат розите, които Ели глазира с течната част на конфитюра ми от сини сливи. Е, конфитюра може да е какъвто ви се намира....



Тартата се изпича в предварително нагрята до 180 градуса фурна, докато тестото и крема се изпекат, а розичките станат изкусително запечени до златисто / но не препечени кашнати/.



Тартата се сервира студена, с ароматен чай или шампанско.
Хубаво ще е, ако на всяко парче тарта има и розичка, защото възкиселичките запечени розички са прекрасни на вкус и невероятно допълват ваниловия крем и хрупкавата тартена кора.
Изумително ефектна и вкусна е!
Да ви е сладко!

-----------------------------------------------------------

PS. И специално за Candy - ето и набързо сниманата  Thanksgiving вечеря на Еличка.....:


17 коментара:

  1. Браво на Еличка ! Отличничка не само в университета ,но и в кулинарията ! Чудно красива тарта и разкошни ,романтични снимки ! Жива и здрава да ти е госпожицата ,Мари !
    Хубав четвъртък ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления и аплодисменти за Ели! Възпитала си и ученолюбиво и работливо момиче, Мария, че и способно при това! Все така приятно да ви изненадва и глези и занапред! Тортата е станала много сполучлива и красива! Браво!
    Прегръдки и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  3. Комплименти за Ели! Мария, невероятна е тартата, много красива! Крема е от вкусните. Не знам дали бих успяла да ги навия всичките тези прекрасни рози...Вълшебница е дъщеря ти, също като теб! Дали ще може малко снимков материал на днешното меню:):):) Весело празнуване и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, как ми подхвърли идеяна и аз виж, заради теб как набързо снимах криво-ляво....но пък ти благодаря, така ще остане спомен от тази вечеря!

      Изтриване
  4. Миме, комплименти за госпожицата!
    След като я разтоварва, лошо няма :)
    А и така разтоварва теб, а и те кани на гости!
    Чудесна е тартата!
    Хубава вечер с прекрасно настроение!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво на Ели! Справила се е отлично!
    Чудесна и много красива торта!
    Новият адрес на блога ми е http://rusankafood.blogspot.com
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Нямам думи, Мария! Невероятни сте! Прекрасна вечеря, вкусно приготвена храна, невероятна маса... Весел празник още веднъж!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. PS :) А дали ще може по-натам и рецептата:):):), че наистина изглежда страхотно и ми се ще тази година на Коледа да си направим пуйка...

      Изтриване
  7. Candy, у дома пуйката за Коледа/а и не само - толкова ни харесва.../ се приготвя по тази рецепта, пробвай я и няма да съжаляваш:

    http://colourmagicp.blogspot.com/2010/12/blog-post_27.html

    А иначе за тази вечер, детето просто беше изпекла месото с бяло вино и подправки.Плюс боровинков сос по горната рецепта, и мачкани сладки картофи. А тиквения пай ще питам по коя рецепта е....
    А ти си такава фурия, че съм сигурна че ще се справиш блестящо с всичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще я направя по твоята рецепта, защото много ми се иска наистина да се получи вкусно ястие, все пак е за Коледната трапеза... Но и така, както Ели я е приготвила много ми харесва, месото изглежда много сочно. Пуйката откъде я купуваш и американска ли е или друг вид, че гледах в Метро имаше? Благодаря ти, за рецептите, за пътешествията и за вдъхновението! Поздрави!

      Изтриване
  8. О, не -никога не купувай американски, канадски , френски и прочие замразени пуйки, месото им е с вкус на смляна тоалетна хартия и каквато и рецепта да ползваш, няма начин да стане вкусна. Купувам само охладени Бг пуйки или разфасовки от Била или италианско охладено пуешко от Метро.Или от едно село до Пз, направо от стопаните.Но в Метро има винаги италианско пуешко и е с превъзходен вкус-такова готви вчера Ели.Голямата ми дъщеря, която тази година е в Цюрих, още от сега си е поръчала като се прибере за празниците да я посрещнем с пуйка с кестени, нищо че ще е няколко дни преди празника, това й е любимото ядене за всеки сезон.

    ОтговорИзтриване
  9. Браво! Поздравления за младата кулинарка!
    Чудесно е да имаш до себе си такава последователка и отмяна!
    Поздрави и за двете!

    ОтговорИзтриване
  10. Ели е съкровище!!!
    А само говорят за младото поколение, как за нищо не става.
    Поздравления за таланта и отношението към семейството и храната!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Ооооо,как няма да смогваш да снимаш,мила,че то си е грехота да не увековечиш на детето грандиозния труд!Хиляди пъти браво на Еличка и да взима апарата в свои ръце,защото както виждам,ще им дишаме прахта на щерките ни,но..дай Боже всекиму,това са прекрасни неща!Великолепно меню,че и пуйка,аааа,много,ама много съм впечатлена,адмирации и аплодисменти!Тартата е божествена!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Марийче, ще снимаш, ще снимаш- това дете заслужава да бъде снимано! Голяма работа е!
    И менюто е превъзходно! Надявам се някой ден и аз така с моите момичета;)
    Браво на Еличка, за всичко, което е!

    ОтговорИзтриване
  13. Аплодисменти,добре, че дечките вземат инициативата и успяват да изненадат майките си приятно с подобно меню!

    ОтговорИзтриване
  14. Брай,как ги е навъртяла тия рози... ума ми взе това дете!Благодаря и и от мен и я целуни.Страхотен пай!

    ОтговорИзтриване