09 юли 2012

УСТИЕТО на Река ВЕЛЕКА








Едно от най-красивите / все още!/ кътчета на Южното Черноморие. Реката се вие живописно и разлива в  меандри и проломи, а околния пейзаж е с фиордоподобни брегове от вулканичен произход.


Лодкарят беше така любезен да ни разкаже  интересни подробности за pегиона. Устието на реката е защитена местност, на първо място заради жълтата лилия, която  чаровно опасва бреговете:


 И заради костенурките, които се препичаха на сухите дървета в реката:




В реката живеят над 30 вида риби, като защитени са змиорката и брианата, които се срещат само тук. Има и много защитени птици и животни, но  нас ни приветства за добре дошли само един щъркел-дългокрак:

Във водите на реката плува  и страшен зелен крокодил, макар и.....дървен. И той е единствен по тия географски ширини...и толкова безобиден, че костенурките го използват за пристан:


Направихме си чудесна разходка с канута. Оказа се едно много забавно и не чак толкова трудно занимание, наградено с динамичните и пищни гледки наоколо. Обаче гребане и фотографиране не ми се отдадоха едновременно.....




А това е плажната ивица на устието - кристални води, воден безкрай, докъдето ти стига погледа синьо море и синьо небе.........




Разбира се и тук са се рапростряли лакомите лапи на безпардонните  Бг строители, но дано кризата ги възпре и запазим това райско кътче и за децата ни......



11 коментара:

  1. Е, Мария чудно е там! Завладяващо спокойно! Това за мен е било и винаги ще бъде най-хубавото местенце на нашето море. Най-хубавите и мили спомени са ми оттам. Дано, наистина се възпре това обсебване на всяка педя земя по морето! Така ми се ходи и на мен на нашето, но не мога да се примиря именно с лудницата там.
    Слънчеви усмивки, Мария!

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не съм ходила в този край на България ! Благодаря за разходката ,Мария ! Чудно красиви места !
    Любима ми стана снимката със щъркела :) !
    С поздрав за една прохладна седмица :) !

    ОтговорИзтриване
  3. И аз бях там, на същия плаж :) Миналата година.

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни снимки на това учудващо девствено място, Мария!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни снимки, изключително изживяване, макар и само виртуално! :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Това е и нашето място за море :) До сега не го бях виждала в разгара на лятото :) Ние винаги ходим към средата на септември. Наистина е разкошно и все още запазено. Благодаря за споделените снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Ако на нашето море има рай ,то снимките ти са от там!Чудесни са ,Мария !Слънчево и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  8. Ауу, някой пак е топнал краченца в прохладата;))
    Марийче, благодаря за тази разходка. Винаги като отиваме на юг, минаваме от там за една разходка ( с лодка);)
    Прекрасно настроение ми създаваш с тези снимки!

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, прекрасни снимки, невероятно красиво място! Благодаря ти, че сподели! С интерес разгледах костенурките, сламения чадър, пирата, лодката, а от крокодила направо настръхнах!!! Отново големи благодарности!

    ОтговорИзтриване
  10. Мария, досега не съм имала случай да се разходя из този край на Бълтгария. Благодаря ти за възможността да го видя през твоите очи! Прекрасна разходка! :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни са твоите фоторазкази!

    ОтговорИзтриване