07 февруари 2012

ШОКОЛАДОВОТО СУФЛЕ с КРЕМ АНГЛЕЗ на моята Еличка..и сняг, от който вече ми писна!


Моята по-малка дъщеря Еличка е силно пристрастена към шоколадовото суфле. Освен че прави обширно проучване, дегустирайки суфлетата на много ресторанти у нас, че дори и в чужбина, тя самата от години се домогва до точната рецепта. Правила е суфлета по многобройни рецепти, комбинираше по нещо от различни рецепти, но крайниият резултат все не я задоволяваше.......Е, най-сетне се курдулиса, защото успя да направи перфектното за нейният вкус шоколадово суфле без брашно, отново като комбинира 2 рецепти от чужди сайтове - с хрупкава финна коричка отвън, а вътре като пухкав шоколадов мус. И в комбинацията с крем Англез става наистина неповторимо шоколадово удоволствие.....

Необходимите продукти за 4 порции суфле:
110 гр.натурален кувертюр
50 гр.кафява захар
5 белтъка
2 жълтъка
щипка сол
масло за намазване на купичките
захар за поръсване на купичките

Необходими продукти за крем Англез:
300 мл прясно мляко
3 жълтъка
3 суп.л.захар
1 ванилия
1 суп.л.ром или коняк
масло-колкото решите

Не съм гледала как детето прави всичко това. Но тя стриктно е записвала всяка стъпка, надявайки се, че този път ще улучи мечтаното суфле.

Фурната се загрява на 200 градуса. Купичките се намазват с масло, поръсват се със захар и се мушкат в хладилника, докато дойде ред на същинското им участие в шоколадовото шоу.
 Шоколада се разтапя на водна баня и се добавят внимателно жълтъците. В друга купа се разбиват с миксер белтъците със щипка сол. Като започнат да се оформят връхчета от белтъчната смес на бъркалката, се добавя захарта и се разбива за още 10 секунди. Една част от белтъците се добавя в шоколада, разбъркват се внимателно и получената смес се връща в купата с останалите белтъци. Сместа се разпределя в 4-те купички, като не се пълнят догоре-нали очакваме да се надигне суфлето. Пече се между 12-16 минути при непрекъснато наблюдение- трябва суфлето да се надигне, да направи отгоре коричка, а като се пипне отгоре да се позалюлее....сложна работа е суфлето ви казвам, висша кулинария!
Предварително трябва да е приготвен и нашият крем Англез - разбира се, той не е задължителен, но с него удоволствието е пълно и неповторимо. Лично на мен ми харесва, че успокоява и олекотява силният вкус на шоколад, а и аромата на ванилия и шоколад е божествен!
Как се приготвя крема? Най-напред се кипва прясното мляко. Разбиват се жълтъците и постепенно се добавя захарта, и се бърка, докато се разтвори. На тънка струя се добавя млякото към жълтъците, разбърква се хубаво и се връща на котлона. Маха се от огъня точно преди да заври. Добавя се ванилията и се охлажда в купа с лед. Добавя се масло, колкото ни е кеф, и най-накрая ром или коняк. Не трябва да е гъсто като крем за нашият случай, а по-скоро да е като сос.


Суфлето се сервира веднага, щом се извади от фурната. А кремът-сос  Англез се сервира вече  охладен, правим си дупчица в средата на суфлето, изсипваме от соса и се наслаждаваме на удоволствието! А то е неповторимо......Да ви е сладко!

 Няма как да не завърша с малко зима и сняг..... В неделя беше красиво и приказно на улицата ни......






 Но днес вече ми писна от толкоз красота и приказност!  И макар да сме с 2 високопроходими МПС-та, не успяхме да се измъкнем от улицата ни....Е, вярно че сме в Драгалевци, почти в планината,  където никога, никой, нищо не почиства....Откакто имаме къща тук, вече 10 години, такова снежно бедствие не е било....и пак кротко си вали!
А и суфлетата свършиха ........

От ФБ страничката на Luben Dilov-junior :

"По новините казаха, че дори най-старите хора не помнят такива студове. От пресцентъра на МВР пък съобщиха, че заподозрените са задържани и до няколко дни всичко ще си спомнят!"

13 коментара:

  1. Браво на детето ,справило се е великолепно !
    Офф , знам я аз тази висша кулинария ,уж рецептата изглежда лесна и аха да се втурна да я правя и като размисля се отказвам и къде ли бях чела , че и на майсторите готвачи им настръхват косите когато трябва да приготвят суфле :)!
    Та пак браво на Еличка за чудесния десерт :)!
    А пък и нас ни затисна една зима :(....страшна работа ! От 30 год. по тези места не е валял такъв сняг , а току що видях в новините ,че и лагуната във Венеция е замръзнала ! За последно е била така през 1929 год.!
    Чао от снежно Лорето и хубава ,топла вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ивана-суфлето наистина е сложна работа, затова се уповавам на усилията на детето!
      Та къде точно е Лорето, в коя област, четох в блога ти, но не се ориентирах, я чакай да извадя картата....Там където ние ходим на ски, в Ливиньо, вчера е било -31 градуса, добре че не сме там сега, щяха да ни замръзнат мераците...
      поздрави
      мария

      Изтриване
  2. И как така суфлетата свършиха ? Нали трябва да приличаме на модела Джийн Шримптън :)
    http://rutor.org/torrent/168349/my-pokorim-manhjetten_well-take-manhattan-2012-tvrip-subtitry

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е,сигурно по нейно време е нямало такива суфлета, затова я наричат "скаридата"...Ама познай на кой му е по-гот!

      Изтриване
  3. Мария,детето наистина е овладяло висшата кулинария с това суфле!
    Преди време в Черешката на тортата шеф Манчев точно за шоколадовото суфле подчерта,че не е десерт за начинаещи и си има тънкости!
    Така чееее,да не омаловажаваме труда на Еличка,баш си е за похвала и то много тържествена!
    Щях да си поискам и аз една чашка,ама...вие му видяхте сметката :).
    Номер 9А ли е вашето убежище :)?

    Сърдечни поздрави,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еликсирче, ами тя хич не е начинаеща, защото от доста години вече десертите в къщи тя ги майстори, а и що суфлета сме изяли през това време, но все ги броеше в графата с гафевете....
      А 9А не е нашето убежище...

      Изтриване
  4. Миме, много сте напред с материала :)
    Детето е чудесно и няма начин това суфле да оцелее дълго!
    И на мен ми писна от зима, но дават да я поизтърпим до 20-ти!
    Топла прегръдка от иначе леденото море!

    ОтговорИзтриване
  5. Адмирации за младата дама :) страхотно суфле!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария,
    много се забавлявам с теб;)
    И гледай как упорството се възнаграждава- имате най-чудното суфле, с безценната помощ на твоята Еличка!Може ли една купичка за мен:)?
    Снегът и на мен ми идва в повече, макар да го обичам.Но този тормоз всяка сутрин и вечер по стръмните извънградски пътиша, лека-полека ми образува бръчки;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно суфле! И даже не е спаднало! Направо ми иде да го забъркам,ама не зная дали ще го докарам като това тук:) Браво на детето!
    А сняг имаме и ние, ама добре, че пак сме ваканция:)

    ОтговорИзтриване
  8. Браво и от мен на детенце:)
    Е, сега не е за завиждане твоята, инак прекрасна градинка...И щом на тебе ти писна снега, дето си планинарка, какво да кажа аз, дето злато да ми дават да ме качат зима в планината - няма да се съглася...:(

    ОтговорИзтриване
  9. За перфектното съфле трябват качествени продукти и много любов. Виждам, че детето се е справило отлично, а рецептата задължително ще изпробвам и аз. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Приказка - и шоколадова, и бяла! Браво на дъщеря ти за старанието и търпението! Такава последователност и упоритост говори за характер!:)

    ОтговорИзтриване