01 февруари 2011

РАКЛЕТ по Швейцарски и броенето на овце....

Една вечер нещо не можех да заспя, а ми се случва рядко и някак си не бях теоретично подготвена как да прикоткам съня да ме споходи...та се сетих, че някои хора броят овце. Броих, броих - хем скучно, хем нищо  не се получава! Реших да броя тези неща, които изобщо не хапвам......
1. захарен памук,
2. целувки,
3. смокини
и запънах до тук. Мислих, мислих и от много мислене съм заспала....
Представяте ли си - да има 3 нещица дето не ми се нравят  на тая широка  земя. А иначе любимите ми храни са безчет.... няма да мигна цяла нощ, ако започна тях да изброявам.....
А в топ 10  е РАКЛЕТ.....


Раклет - raclette, е вид  сирене от краве мляко, което  е много подходящо за разтопяване със специален за целта уред със същото име.
Думата произлиза от френски и буквално означава "остъргвам". Половинката пита от сиренето се поставя в уреда с реотани,  и горната, запечена част се  остъргва върху сварени необелени картофи - получила се е една страхотно апетитна коричка при разтопяването..... В  Алпите, раклет е цяла кулинарна култура, сервира се   в Швейцария, Италия, Франция, Германия и е чудесен начин за прекарване на вечер с приятели край камината на чаша вино и сладки раздумки.

 
Този уред е голям и го използват в заведения и магазини, а за домашни условия се използват едни малки чинийки с грил. Има ги и у нас. Е, може да ползвате и Фондю, но тогава си става друга Алпийска храна- рецепта   ТУК
Аз обаче си направих рационализация а ла Бг беден роднина от село ..

РАКЛЕТ по швейцарски в Бг вариант

Задължително условие е навън да е снежна и студена зима,  камината е препоръчителна...а и да сте се върнали от здраво каране на ски също ще е добре......Просто тази храна е много питателна....и трябва да сте си я заслужили......Смята се, че са я измислили Швейцарските пастири, които вечер оставяли старото, изсъхнало сирене на камъните до  огъня и с почуда установили, че то ставало неустоимо апетитно и вкусно. Мълвата се разчула и....воала!
Аз  съм яла такова сирене на големите пазари за сирене в Лондон и Париж, а също и на коктейли на фирма Дар от боговете. И моето чревоугодническо сърце не ми даде мира, докато не започнах да си го правя и в домашни услровия и то без никакъв уред....и го хапваме често и без навън да е люта зима....

Необходими са ни:
сирене раклет, за всяка порция да има по около 200 грама.У нас се внася и продава  в магазините Дар от боговете.
варени картофи необелени. - по 2  картофа за порция
1 бурканче мариновани малки лукчета
1 буркан бейби стерилизирани краставички


Работата е много проста, проста и вкусна....
Сварените картофи с кожичката / хубаво се измиват и почистват, има едни френски с тънка и светла кожа/ се нарязват на големи парчета. Слагат се по 2 картофа за порция в гювече. Отгоре се нарежда нарязаното на филии сирене раклет, така че да покрие всички картофи.Дебелината на сиренето да е към 1 см, за да може отгоре да е препечено, а отдолу да се разтопи- затова ви трябва и повечко материал от сиренцето. Запичам на 250 градуса на горен грил-реотан -  да стане златисто и запечено сиренцето, колкото е по-препечено е по-вкусно....После изваждам от гювечето и гарнирам с лукчета и краставички.Всъщност може да се запече  и в тавичка, но така в гювечета е по-удобно за сервиране. Виното - червено или бяло е страхотна компания на това разтопено сиренце. А ако ви се струва много постничко - прибавете в чинийката и няколко резена Прошуто.


Ами това е....може да не сме в Алпите, ама нали и до нас стърчи планина......


И да ви е сладко!


12 коментара:

  1. Пепеляшка, яля съм такова нещо и дори не съм знаела как се казва, а иначе ми хареса. Ето пак ме ограмоти- както винаги!
    Ама изчаках си чакалото за тоя балон над Кападокия - кога ще го разкажеш? Че сме се събрали тука една банда и искаме да ходим до там, но и от всичко за което си писала да опитаме.
    поздрави Надежда

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, Надежда, имам много запитвания и на и-мейла.Явно много мераклии има за пусти балони.Ще напиша тия дни....
    Благодаря ти за интереса!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, как няма да ни е сладко :)
    И сиренцето сладко и обяснението
    още по-сладко!!!
    Усмихнати поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария, ама че си сладкодумница!
    Страхотна рецепта и още по-страхотен разказ! На броенето на храните, които не ядеш, за заспиване се смях с глас.
    А вкусното ти предложение за побългарен раклет ще трябва непременно да се пробва. Ама трябва наистина с мъжа ми да си го заслужим, че калориите ще са доста :))
    Усмивки, прегръдка и много хубаво настроение!

    P.S. Между другото, и аз чакам историята с балона :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мен пък ме разсъни твоя сладък и вкусен разказ:)
    А началото му е велико!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария, не съм пробвала от това сирене, но разтопено соренце върху картоф, няма как да не ми хареса :). Много ми харесаха и колажите ти. Поздрави и хубави февруарски дни! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ух, приказно! Снимките са разкошни, Мери!
    И се размечтах рано, рано сутрин :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Чудно вкусно, опитвала съм го по онези земи това ястие, но у дома никога не съм правила ...направо се размечтах от великолепното представяне :)
    Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
  9. Яла съм раклет в самия Грюер.С малки бейби картофчета.Изумително вкусно е.Твоят вариан е не по -малко съблазнителен.Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, Лети, Диди,Мира, fedora,DSdiva - скачайте до магазина за парче сиренце и опитайте, този скреж и сняг навън са много подходящи....
    Лети, има и по-приятни начини за изразходване на калории- така че, хапвай и не му мисли...!
    Йоли, вълшебнице, отдавна съм забелязала, че имаме доста еднакви вкусове!
    Желая ви вкусен февруарски месец!

    ОтговорИзтриване
  11. Мммммм, Мария, рецепта тъкмо като за зимни дни :) Много ми хареса въведението :)
    Поздрави и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  12. Mnogo balgodarq za informaciqta kyde moje da se nameri sirene raclette. Mnogo polezno! :)

    ОтговорИзтриване