06 януари 2010

Салата с рукола и халуми на грил


За пръв път опитах сирене Халуми в Кипър и оттогава все си мечтая за него. Затова, когато в Лондон го видях в супермаркета, веднага реших, че ще се купува от него сериозни количества за Бг.Както и стана...
Халумито е Кипърско сирене, приготвено от овче, краве и козе мляко и мента, която ненатрапчиво се усеща едва-едва.....То има много интересен вкус и леко скърца, докато се хапва. Поднася се ,както свежо, така и печено на грил.

Необходими продукти :
салата айсберг или зелена салата
рукола- половин връзка
2-3 стръка зелен лук
4-5 сушени доматчета
халуми
маслини

Накъсвам айсберга и руколата, нарязвам зеления лук.
Сушените доматки, предварително накиснати в зехтин, нарязвам на ситно и прибавям заедно със зехтина към салатата. Халумито, нарязано на тънко, запичам на грил-тиган. След като изстине го прибавям към салатата, пускам за разкош и няколко маслинки- предпочитам от вида стафида, и поръсвам с подправките- балсамико, зехтин и сол.
Една прекрасна салата за ледено узо.......

1 коментар:

  1. Правих халуми на скара преди няколко дни, обаче ми залепваше на решетката... Има ли някакъв трик при използването на грил-тиган напр.?

    Иначе аз бих препоръчала да не се чака да изстине - халумито е най-вкусно докато все още се разтяга и се топи в устата ! :))

    ОтговорИзтриване