07 януари 2021

Меденки



 Тези меденки са единствените сладки, които моите дъщери приготвят за Коледа вече десетина година. Ако се използват други фигурки - цветя, сърчица, животинки, геометрични фигури, те могат да се направят за всеки повод, за всеки празник и делник, и във всеки дом. Невероятно ароматни, хрупкави и вкусни са, чак до пристрастяване.

Продукти за тестото:

2 яйца
1 чаена чаша захар (половината-бяла, а другата половина - кафява)
1 кафена чашка течен  мед
1 чаена чаша олио
1 бакпулвер
1 ч.л. канела  
1ч.л. джинджифил
 У дома слагаме само канела и джинджифил, но ако обичате, може да прибавите и по щипка смлян кардамом, индийско орехче, бахар....

Брашно колкото поеме, до получаването на нелепкаво тесто. Около 600 гр. отива, но си зависи и от вида брашно.


Медът и захарта се разтопяват на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато кристалчетата се разтопят. Добавя се цялото пликче с бакпулвера и подправките, и отново се разбърква до гладка консистенция. Маха се от котлона и се оставя леко да се охлади за 2-3 мин, като междувременно се разбърква, за да не се втвърди. Премества се в съд, в който ще се  прави тестото. Добавят се яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане. Накрая  се добавя и олиото. Трябва да се получи хомогенна пенеста смес. Започва добавянето на брашното на малки порции. През цялото време се разбърква и сместа постепенно се сгъстява. Когато започне да се бърка трудно, тестото се прехвърля върху много набрашнен плот. Продължаваме периодично да добавяме брашно и да месим. Целта е да се получи гладко, лъскаво тесто, което не лепне при допир. Ако се прекали с брашното, меденките ще станат по-твърди. Готовото тесто се увива във фолио и се слага в хладилника да престои. Преди разточване, тестото трябва да се извади на стайна температура и да се остави да се отпусне. Пече се на 180 гр. /на програма  горен и долен реотан/ около 15-20 мин. Времето за печене зависи както от големината на изрязаните меденки, така и от дебелината на разточване, затова ориентира е лекия загар.
Една година децата съвсем бяха "изплискали" по модния тренд за здравословни храни с въглен, че правиха и черни меденки за Коледа....хаха.


Готовите сладки могат да се съхраняват в метални кутии, задължително на студено.
рецептата е адаптирана от тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар