28 септември 2017

САЛАТА с КЕЙЛ - "супер храната" за студените месеци




КЕЙЛ.......Това листно къдраво зеле се оказа един много примамлив, приспособим към различни добавки, вкусен  и супер здравословен зеленчук, обогатяващ есенно-зимното ни меню, което обичайно е по-бедно на витамини. Някои автори дори го наричат царят на листните зеленчуци, който обаче у нас е много малко и отскоро познат на пазара. Кейлът е  от групата на така наречените "супер храни", тоест бъка от всякакви полезнотии. Дори май вече излезе пред броколите по значимост и полезност. Кейлът  е особено богат на  витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и  огромно количество витамин К, минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. В него има и фибри, протеини, омега-3 мастни киселини, бета-каротин и фолиева киселина, серни фитохимикали като лутеин и зеаксантин, внушителен списък от поне 45 антиоксиданта, а също и противоракови хранителни вещества, наречени глюкозинолати - органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялотоТой е признат от науката и като храна с огромен потенциал в битката с онкологичните заболявания. Консумацията на зеленчука има силно детоксикиращо действие върху клетките. В последните години се възлагат големи надежди на кейла и да защитава стомашната лигавица от ускорения растеж на хеликобактер пилори, основния причинител на язва. /източник Списание8/
Не на последно място, кейлът е много устойчив на студовете, затова и се отглежда през есенно-зимния сезон и е хит при биопроизводителите у нас. Радостно е, че може да се купи вече не само на фермерските пазари в София, а и в някои от големите вериги магазини.
А откакто го открих, този къдравелко заема почетно място и на нашата трапеза. Много е вкусен на салата, прибавен към супи и яхнии, към паста и ризото. Хубавото на кейла е също, че много добре си акомпанира с най-различни добавки. 
Предлагам ви  моята вариация на тема салата от кейл. Аз прибавям към салатата 
авокадо - за плътност и вкус,
малини - за аромат,
морков и/или камба - за цвят,
ядки - за разкош.
Вариантите са много и зависят от вкуса и въображението ни.......може да се добавят поширани яйца, печено месо, сирена различни.
И всичко е обилно полято с апетитен дресинг от лимон, тахан, мед, горчица, зехтин......пак въпрос на вкус. Тънкоста е в предварителното претриване на кейла с дресинга, яко го мачкам /както всъщност правя и със салата от обикновено бяло зеле/ и то около 30 минути до час преди да го сервирам. Това научих от сайта на Надя Петрова


САЛАТА С КЕЙЛ
 кейл, 300 гр.опаковка
1 авокадо
1 малък морков
2-3 перца зелен лук
няколко стръка магданоз
1 каф.ч. малини и/или няколко резенчета червена камба, чушка
1 суп.л. шам-фъстък или други ядки

за дресинга:
1 каф.л. мед
сокът от половин лимон
1/2 каф.л. горчица
1 каф.л. тахан
1/2 каф.л. балсамов оцет
зехтин
сол на вкус


Измивам листата на кейла, накъсвам къдравата част и изхвърлям стеблото в средата. Подсушавам в центрофуга. Нарязвам с ножица или нож на тънки ленти. 
Около 45 минути преди да сервирам салатата си правя дресинга, сипвам го върху кейла и старателно и яростно го размачквам с пръсти, за да може хубаво да се овкуси и ароматизира от дресинга. Престоява така на стайна тумпература  и чак тогава добавям всички допълнителни продукти за разкошотия на салатата - авокадо, морков, подправки, малини...
Вече царят на листните зеленчуци може да бъде сервиран....
Да ви е сладко!


1 коментар:

  1. Мария,
    преди години ми донесоха семена от кейл и го бях засяла в градината.Ползвах го, без да знам истинското му име.Но честно казано не сме очаровани от вкуса му.Нашенското зеле май си е най - добро.Доста твърди са листата, наистина трябва добре да се овкусява и намачква.Салатата е чудесна, обаче с друг вид зеле или смес от различни видове зеле ще е още по - вкусна.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване