26 август 2015

МАТЕРА - поезия от камък, урбанистичен феномен, европейска столица на културата 2019 или сюрреалистичен пейзаж .....









МАТЕРА
 Град с най- омагьосващите камъняци, по които някога съм стъпвала..... 
 Град, ексцентрично построен извън рамките на всички архитектурни стилове и похвати.
 Град, на който еднакво му прилягат определения  като  
 урбанистичен феномен,
 архитектурна чудатост, 
сюрреалистичен лабиринт, 
библейски пейзаж,
 поезия от камъни, 
абстрактна живопис........ 
Град, в който като че ли времето е спряло 
и се озоваваш чрез една разтърсваща  разходка в причудлив античен свят.
А отскоро е и град, който през 2019 година ще е  културна столица на Европа, 
редом с нашият Пловдив..




МАТЕРА е град в Южна Италия, област Базиликата,  с население от около 61 хил.души. Мисля, че е трудно да попаднете планирано в Матера, но е удачна разходка, ако сте  на пътешествие из съседните на Базиликата области:
-от Пулия е съвсем близо, писала съм тук:
ОБЛАСТ ПУЛИЯ - МАСЛИНОВИЯТ КИЛИМ НА ИТАЛИЯ
- от Катания, за която съм писала тук:
ДВЕ РУИНИ СРЕД РУИНИ........Помпей
СОРЕНТО И ОСТРОВ КАПРИ - ПЪТЕШЕСТВИЕ С ВКУС НА ЛИМОНИ......
АМАЛФИ и АТРАНИ - цветни композиции върху синия фон на морето...



Вървиш по каменните сокаци на древния град наречен SASI di Matera /буквално камъни на Матера/  и се пренасяш  с лекота  отвъд историческата памет на човечеството, преди 9000 години, когато древните изкопават  първите жилища в пещери.



Sasi ди Матера е създаден още през палеолита на скалисто възвишение с 401 м.надм.височина над дълбока клисура, наречена Gravina Matera.



Първите жилища на праисторическите обитатели са били многобройните естествени пещери наоколо. После хората започнали да дълбаят меките варовикови туфи, напълно хаотично и в продължение на дълги години, докато се е образувал един истински многоетажен лабиринт от къщи, накачулени една връз друга. Така че покрива на долния ред къщи, може да служи за път, под или градина на горния ред къщи. Срещайки тук-там по пътя си комини, осъзнахме че ние всъщност се движим по покривите на  къщите отдолу.



Единственият аналог на Матера в света са пещерните жилища в Кападокия, Турция /където всъщност чух за сефте, че има такъв град Матера и тогава ми се струваше химера.../, но понеже съм била и там, установих огромната разлика. Тук от жилищата, много трудно различими едно от друго, се вижда фасада и вход, а самото пещерно пространство навътре в скалата няма как да се осмисли дори.  В Кападокия  всяка малка скала представлява едно отделно жилище и някак може да се придобие представа за мащабите.
 Всичките ми 9 пътеписа за Кападокия прочетете   ТУК
 Ето например едно ресторантче с една масичка само отвън, но  вътре се удивихме от усвоеното пространство, директно  в самата скала - катакомби и лабиринти от сепарета с невероятен винтидж дизайн. И  невероятно вкусни брускети с най-хрупкавия и ароматен хляб на земята....хляб ухаещ на жито, зряло под яркото слънце на юга.


Лесните за дълбаене склонове на каньона са били  добре усвоени от тукашните заселници, и по исторически данни те си живеели доста добре в древността - имали са много стаи, канализация, басейни и градини върху покривите. Имали са и невероятни цистерни за дъждовна вода, която се филтрирала и после течала по нарочно направените канали до къщите из целия град.




Саси ди Матера  се разраства много в първите векове след Христа. Появяват се и много обществени сгради, най-впечатляващи от които са църквите. Започват да се оформят фасади от камък и тухли, все по-усъвършенствани и с красиви орнаменти.




През 18-19 век обаче, когато европейските градове бележат бурно развитие, животът в праисторическия мегаполис Матера става все по-труден и дори невъзможен. Намалелите водни ресурси, несмогващата канализация, липсата на вентилация и прозорци в къщите,  вече са предпоставка за мизерен живот и стандарт на  все по-многобройното население. 
Някъде около Втората световна война  в града попада сестрата на италианския писател Карло Леви   и сравнява скалните жилища с Дантевия "Ад". Тя пише - " Никога досега не съм виждала толкова покъртителна бедност. Децата са със сбръчканите лица на възрастни хора, хлътнали от глада, с коса, гъмжаща от въшки и с пожълтели, обезобразени от маларията лица" /цитата е от тук/. Статията "пали" фитила на национален скандал. Италия е потресена.....и засрамена.
По време на предизборната си кампания през 1948 г. лидерите на компартията призовават да се срине със земята градът, посрамил Италия със своята мизерия. Взелите властта християндемократи, начело с премиера Алчиде де Гаспери, също шумят популистки по темата за унизителната нищета в Матера. Така скалното селище, което днес е гордост за страната си, което през 2019 г. ще бъде европейска столица на културата, което е мизансцен на повече от 40 филма /много от тях холивудски/, е припознато като "национален срам за Италия". След надигналото  се всеобщо недоволство, правителството  изселва принудително около 20 000  обитатели на скални къщи. Собствеността върху пещерните жилища запазват само онези, които могат да си купят сами новия дом. На всички други правителството предоставя  жилища в грозновати нови квартали из цяла Южна Италия, но придобивайки техните скални къщи. Това се случва през 1950 година.
Така това древно  обиталище остава безлюдно за повече от 40 години. До 1993 година, когато  е обявено от ЮНЕСКО за Световно архитектурно наследство. Не закъснява и отговора на италианското правителство, което започва финансиране и реставриране на това ексцентрично и въздействащо късче човешка цивилизация.




Град Матера заслужено е  "библейската сцена" на цяла плеада филми. Един от ветераните е Пиер Паоло Пазолини със своя филм "Евангелието на Матея" /1964/. Но нечувана дотогава популярност му донася разбунилият духовете филм на Мел Гибсън "Страстите Христови"/2004/. Покрай този филм се "отприщват" поклонническите пътувания до града. Но в последните години Матера се превръща все повече и в  желана и атрактивна туристическа дестинация.




Катедралата на Матера /1268-70/ се извисява на върха на хълма  Саси ди Матера.
Има и много други скални църкви и манастири /казват наброявали 150/, като някои църкви са просто малка пещера с олтар, а други представляват сложен лабиринт от пещерни мрежи.






Никнат все повече автентични пещерни хотели и заведения за прииждащите туристи. Има и музеи за бита в пещерните къщи. А също и магазинчета за сувенири и локални хранителни продукти:


А ако разходката по камъните на  безвремието ви се струва непосилна - 
можете да си наемете превоз:


А къде без прането на  Италия....?



Разхождайки се по  "панорамната улица", може да  видиш  море от камък,
може да снимаш най-ексцентричните градски пейзажи,
 може да попаднеш и на концерт, направо сред руините, 
може да хапнеш от прясната паста strozzapreti, чийто фитили  бабите на Матера все още претриват с пръсти,
да пийнеш кафе  в напълно автентична атмосфера сред древния камъняк..... 
Изобщо......да попаднеш в нещо като своеобразна машина на времето....








21 коментара:

  1. Чудесен пътепис, интересно и интригуващо, както винаги!
    Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
  2. Впечатляващо е, Мария, и градът, и историята му! Ей, такива места ме привличат и интригуват. Сякаш снимките ти ще оживеят и от всеки прозорец, зад всеки завой ще изникнат хора, весели, шумни, цветни, ще дочуя тарантела, детска глъч, камбанен звън и ... ще ми замирише на този прекрасен хляб, дето сега ще го сънувам. :)))
    Благодаря ти, че сподели!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария,
    благодаря ти,че ни представи това причудливо, скално кътче Матера.Като че ли времето е спряло на такива места и човек забравя за съвременните удобства.Пренася се в миналото.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Сред този пейзаж от камъни,една велика пътешесвеничка,пишеща прекрасни пътеписи.....

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни снимки,прекрасен пътепис!

    ОтговорИзтриване
  6. Майко,мила! Какви места има по света? Този град е наистина като мизансцена за исторически филми! Наистина много поезия и вълшебство,благодаря,че ги сподели с нас!

    ОтговорИзтриване
  7. Добро утро Мария! Нямате представа как ме зареждате с Вашите пътешествия, които винаги очаквам с голямо нетърпение! Благодаря, благодаря, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти,че не само ни разходи из това толкова нетипично и интересно място,но и ни разказа толкова интересни факти,беше ми супер занимателно.....както винаги!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Леле, Мария...не бях и чувала за този град...изумителен е...Добре че си ти - да показваш тези интересни местенца и да ме караш мислено да се пренасям и аз там...много ми хареса! А ресторантчето е просто ... романтика на квадрат!

    ОтговорИзтриване
  10. Елена Запланова29 август 2015 г. в 20:16

    Ееее, това се казва уникално място, и уникално и майсторски пресъздадено! Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  11. Иванка Данаилова29 август 2015 г. в 20:19

    Е то бива бива, ама така красиво и увлекателно разказваш, че за малко и яденето във фурната да загори, като се заплесна тук и мога цял ден да не отлепя.Благодаря за чудните места, по които пътувам с теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Много интересен град ! Но, без историческите и художествени препратки, нямаше да разберем историята на това място, да почустваме атмосферата и да придобием съответното усещане, че и ние сме били в този уникален град. Поздравления за авторката- репортер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ме вземеш ли следващия път с Вас ? Пак аз !

      Изтриване
  13. Интригуваща, както винаги! Беше ми интересно, Мария, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  14. Наистина уникално място! Беше ми много интересно да те чета и разгледам красивите ти снимки Мария!

    ОтговорИзтриване
  15. Най-обичам ти да ме разхождаш;)

    ОтговорИзтриване
  16. Няма да се умора да повтарям, че имаш дарба, Мария,
    вълнуващо, впечатляващо и интересно - само ти умееш да разхождаш така.
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и хубав уикенд .

    ОтговорИзтриване
  17. Анелия Стойновска12 септември 2015 г. в 12:03

    Ще използвам толкова ползваната напоследък дума (само дето тук си е на мястото) УНИКАЛНО! И мястото, и снимките, и асоциациите, които предизвиква пътеписът ти! Щастливка си ти, Пепеляшке!

    ОтговорИзтриване
  18. Обожавам разходките с теб, Мария!

    ОтговорИзтриване
  19. Сега сме 2019 г. тръгнах да търся инфо за Метера, тъй като е обявен за столица на културата. Попаднах на този сайт.
    Невероятни снимки и полезни коментари към тях. Благодаря Мария. Оставам тук за да изчета всичко в блога ти.

    ОтговорИзтриване