23 юни 2014

ДВЕ РУИНИ СРЕД РУИНИ........Помпей



В началото на юни си направихме поредното пътуване из Италия - Рим, Помпей, Соренто, Амалфи, Атрани, Позитано, остров Капри, Рим, Тиволи и вила Д"Есте. Най-вълнуващото на пътуването  беше, че бяхме и с двете ни дъщери, а да пътуваме с двете заедно по широкия бял свят  не ни се беше случвало от петилетка....По стар семеен обичай, кацаме в Рим,  рентваме кола и .....хей Италия, здравей, здравей....!
Първа спирка - ПОМПЕЙ


Децата ни направиха чудна родителска снимка на Помпей, но..
вечерта, като я показах на благоверния, 
той вместо да възкликне от удоволствие и 
да ми направи ред четки, ред боички от комплименти...
че съм тъй красива и млада сред тез развалини, 
той погледна снимката и шеговито отсече 
" ХМ, ДВЕ РУИНИ СРЕД РУИНИ...!"
И  така се  роди спонтанно заглавието на този пост.........

част от Форума на Помпей
Помпей / на латински Pompeii , на италиански Pompei /, намиращ се в област Кампания в Италия,  е голям античен римски град. Градът днес е музей на открито.А в древността е бил град с около 20 хил. жители, радващи се на охолен живот, лукс и богатства. Огромен амфитеатър за пищни зрелища, най-малко 4 обществени бани, чудати за своето време акведукти, които захранвали над 25 градски фонтана, процъфтяващи занаяти, бурен нощен живот......В този проспериращ град е открит и идентифициран Лупинар, така са наричали публичните домове в древността.А проституцията , тази най-древна професия, тук е била в своя апогей. Намерени са и доказателства за съществуването на древни форми на порнография. Открити са множество еротични фрески и склуптори, изображения на фалоси. Открити са и такива надписи пред някои  домове на проститутки, визиращи услуги и цени,  които макар че съм плесната в устата, няма да спомена от свян........ Проститутките обаче печелели с пъти повече от всеки друг занаятчия в града. Затова често наричат Помпей -  град на греха.......И така си живеели славно Помпейците - в охолство и разврат,  до 24 август 79 година, когато изригва вулкана Везувий...... 


Вулканът се събужда внезапно, с предхождащи леки земни трусове, които жителите неправилно определили като начало на поредното земетресение / последното опустошително е било в 62 година/. Изригването започва с изхвърляне на огромни количества пепел, газове и каменни късове в атмосферата. Много от жителите загиват от задушливите газове и изсипалата се каменна градушка  със скорост 200 км/ч  в рамките на няколко часа. Малко след това обаче тръгва високотемпературната лава, която изпепелява всичко по пътя си и залива целият град. В радиус от 16 км температурата е достигала 250 градуса.


в далечината се вижда "лошият" Везувий....


Повече от 1500 години градът лежи консервиран под покривка от на места  до 25 м   пепел, пемза и лава.До 1592 год., когато при строителство на канализация Доменико Фонтана открива множество мраморни предмети и ценни монети. Започват безразборни разкопки и заграбване на ценностите от иманяри и властимащи. До 1748 год., когато започват първите официални археологически разкопки, разрешени от неаполитанския кралски двор. Най-мащабните разкопки обаче са чак през 20 век, продължават и до днес, защото все още е разкрита едва 2/3 от площа на античният град Помпей.



мозайки и фрески, илюстриращи пищността на древен Помпей




Пътищата в града - с малки каменни "мостчета" за пресичане от пешеходци при наводнения, а  камъните са подредени така, че да може да преминават и каруци ....хитро, нали!?





Амфитеатърът  на Помпей е най-стария оцелял римски театър. Тук са се случвали зрелищни и жестоки  гладиаторски спектакли.


Помпей се намира на 25 км от Неапол, на 240 км от Рим, на 26 км от Соренто. Има удобни жп връзки и с трите селища. Така че, ако сте попаднали в невероятно красивия неаполитански залив, отделете няколко часа и за Помпей.....




14 коментара:

  1. Да сте живи и здрави да пътувате, Мария, че и ние покрай вас:))

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви Пепеляшке! От сърце! Пътешествието с вас е като сбъдната мечта!

    ОтговорИзтриване
  3. Вдъхновен от ".....ред четки, ред боички" бих казал - не обръщай толкова внимание на "Две руини сред руини", а Пом......пей с настроение !

    ОтговорИзтриване
  4. Вече две места съм посетила след ваши разкази Имам усещането че това ще е третото .

    ОтговорИзтриване
  5. Катя Боева-Андреева23 юни 2014 г. в 18:29

    Много красиви кадри .
    И докато сте с още пресни впечатления, гледайте филма " Помпей" , последната версия.

    ОтговорИзтриване
  6. Очаквам с нетърпение и продължението Соренто, Амалфи, Атрани, Позитано, остров Капри, Рим, Тиволи и вила Д"Есте ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Надя Петрова23 юни 2014 г. в 19:13

    И накрая "руините" отпаднаха от публикациите? Дано и тези "руини" са така запазени след толкова години.

    ОтговорИзтриване
  8. Значи аз чакам останалите спирки с по-голям интерес. А... руина ли каза...??? Не ти отива на свежестта;)!

    ОтговорИзтриване
  9. :) Мария, развесели ми деня! Чаках тази публикация, ще чакам и следващите, уникален стил на писане имаш, екскурзиите с теб са незабравими. Надявам се, все още се надявам да една туристическа агенция от твоя страна:))) Страхотно е, че сте били всички заедно, вълнуващо преживяване е! А за руините, мила, мога само да кажа - Дай Боже на всички руини да са такива!:) Прегръдки, от мен, а аз се връщам отново да се насладя на пътеписа ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми бе интересна историята за Помпей,защото не съм се заравяла да я проуча,а и при теб винаги е сдъвкана и поднесена по начин,който не ме отегчава,а напротив,ми задържа интереса от начало до край!Благодаря ти за разходката,разбира се чакам с интерес следващата,особено за Капри,който ми е много похвален.Пожелавам ти слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Определено на руини няма да ходя :)
    Разказът ти ми стига!
    И чакам следващата спирка :)
    Усмивки, Миме!

    ОтговорИзтриване
  12. След като тази година гледах "Помпей" и адски много ми хареса, изключително ми стана интересно да прочета твоя разказ, представих си нещата точно така! Благодаря за разходката! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Наскоро разглеждах тази дестинация - много интересно и заинтригуващо представяне, Мария,
    ще се върна да чета и разглеждам отново, очаквам с нетърпение и продължението!
    Благодаря за удоволствието - страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  14. С нетърпение очаквам фото репортажа от Позитано и остров Капри. Позитано, освен че е много живописно градче е и признатия стандарт за паста в Италия! А на остров Капри има една църква със стенопис на...пода. Очакваме! И сполай ти, Пепеляшке, за чудесните пътеписи & гурме:)

    ОтговорИзтриване