25 април 2014

Френска салата с патешки воденички - конфи, зелен фасул и бадеми

Страхотно вкусна и необичайна салата, съчетала в себе си 
свежия вкус на  зелен фасул, 
топящи се в устата патешки воденички и 
хрупкави препечени бадеми......
френска засукана работа, сещате се! 
А и  не е необходимо за нея да  тичате непременно до някое село в Прованс, защото и тук вече има патешки воденички - конфи в консерви.  Изключителво лесно и бързо, нооо непредсказуемо вкусно! Опитайте!
Ако пък ви се намират бол патешки воденички, можете да си ги приготвите и сами  - просто ги оставете във фурната на 100 градуса да се готвят цяла нощ в патешка мазнина и ето ви конфи!


Нужни са ви за двама души:
1 консерва патешки воденички-конфи


300 гр. зелен фасул
1 каф.ч. белени сурови бадеми
3 суп.л. малинов оцет / или друг ароматен оцет, в краен случай, домашен ябълков оцет /
2 суп.л. зехтин от най-девствения
1 скилидка чесън
магданоз
сол и черен пипер, прясно смлени, на вкус


Сварявам почистения зелен фасул в подсолена вода за около 15 минути, да е сварен, но и  леко хрупкав. После измивам  със студена вода, за да преустановя  варенето. Подсушавам и слагам в купа за салата. Воденичките изваждам от консервата, изцеждам от мазнината и затоплям в тиган. Прибавям към фасула. Изпичам деликатно бадемите в грил-тиган и мятам и тях в купата. Правя си винегрет от оцета, зехтина, смляната скилидка чесън, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз, и овкусявам салатата.....Воала - чудна френска салата! По-вкусна е  леко топличка при сервиране..... И да ви е сладко!



7 коментара:

  1. Мария, преглътнах, така ми допада тази салатка, че ще потърся от патешките конфита, да не се окапя пред монитора...Чудно си я презентирала! Пожелавам ти слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Твоите гурме предложения сериозно оказват влияние върху небцето ми и останалите сетива:). Прекрасно е това предложение, Мария, само за ценители. Прегръдки и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са новите ти рецепти, Мария -
    колоритни и апетитни, много ефекти и определено за ценители!!!
    Поздравления, с пожелания за хубави и усмихнати празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Непременно ще опитам френската ти салатка, Мария! Комбинацията от хрупкав зелен фасул, ядки и воденички ме прави вече неин фен. Знам, че много, много ще ми хареса. А и имам домашен малинов оцет, така че ще е точно по оригинала. :) Благодаря, че я сподели, мила!
    Лека нощ и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Марийче, просто не ми остава нищо друго, освен да замоля да ме поканиш на гости;))) Шегичка- един ден да се задържа у дома за достатъчно време за кухня и ще си я направя! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, съвсем не на шега - винаги си добре дошла!

      Изтриване
  6. Вкъщи зеления фасул уважавам само аз... Но така красиво можете да го представите само Вие, Мария! Поздравления! Винаги е удоволствие да следя постовете Ви.

    ОтговорИзтриване