13 септември 2013

Едно ми е такова доматено.... или мини тарти с козе сирене и чери домати


Ееех, ако можех да обличам емоции, вкусове и аромати в красиви думи и стройни  рими, 
със сигурност щях да напиша възторжена ода за 
Негово Величество ДОМАТА.
 Не знам кой го е открил,
 не знам кой го е домъкнал в Европа, 
не знам кой е дал шанс на  разкошната доматена салата...
знам само, че ако има такъв човек, по мое скромно мнение, трябва да бъде канонизиран... .
Знам също, че сега, когато есента вече напомня за себе си с всяко пожълтяло листо....
аз още повече се пристрастявам към последните
 ужасно вкусни градински розови и чери домати на пазара. 
Така, в стремежа си, ако може да изям всичките домати на света.....
се родиха и тези  

мини тарти с козе сирене и чери домати



Небходими продукти за 4 тарти:

1 пакет замразено бутер тесто
1 яйце, разделено на жълтък и белтък
250 гр.прясносолно козе сирене /аз си го купувам от произодители от Банкя/, може и узряло, но малко да се обезсоли.
по няколко стръка магданоз и босилек
4 скилидки чесън- смлени
4 пера пресен лук
4 шепички чери домати
1 суп.л. зехтин


Най-напред бутер тестото трябва  да се размрази - най-добре цяла нощ да престои в хладилника. После си отрязвам 4 квадрата - със страни около 10 см. Нарязвам си и тесни лентички със същата дължина. Тях залепвам с разбития жълтък по страните на квадрата - да се получи нещо като квадратна тавичка от тестото.За жалост, моето тесто много се наду и поразвали формата.


Надупчвам с вилицата тартите в средата, ако има възможност може да се сложат малко в хладилник, за да стегне тестото. Или направо пека в предварително загрята фурна - трябва да се изпекат, но не да се препекат.


Докато тартите цвърчат във фурната, аз си приготвям сместа за плънка.Намачквам козето сирене с вилица, да стане на каша. Прибавям белтъка на яйцето, нарязаните на ситно зелени подправки и лук, смачкания чесън и зехтина.


Изваждам тартите и в така оформилата  се съдинка, поставям богато количество от сместа със сирене. Отгоре просто хаотично поставям чери доматите, ако са по-големи режа на половинки. Хубаво е да са в различни цветове. И връщам във фурната за още 5-8 минути, леко  да стегне сместа и да се запекат тартите  вече до златисто. Изваждам и отгоре наръсвам пак със зелени подправки и пресен лук.Да ви е сладко!


И да ви се фукна с моята "богата" реколта от домати, и то от най-разнообразни сортове, форма,  размери и цветове. Не бях садила домати много, много отдавна...Е, не че си отядохме с домати собствено производство, но пък за мен беше голяма забава и радост да ги наблюдавам как растат, връзват, зреят...как невероятно ухаят. Просто труда си заслужаваше, а вкуса им беше просто уникален - някак много хлебни и сладки, сладкиии......само на количество  не можах да ги докарам, но...догодина, до амина!




10 коментара:

  1. Чудесни са, така слънчево греят тези тарти!
    И реколтата ти си е чудесна, нали е вкусно и домашно! Поздрави, Мария! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Марийче, и на мен ми стана доматено от тази чудесна гледка :)
    Реколтата ти е чудесна!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Удоволствие е да гледаш всичко как расте и се променя. Щастливка си с такава градина, Мария, но заслугите за нея са твои, затова заслужаваш целият този разкош. Невероятно цветни и красиви доматчета, истинска есенна палитра от цветове е тук! А за вкусът да не отварям и дума, че по това време на нощта едва ли ще изглеждам нормално по нощница в градината за домати:)))) Разкошни тарти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Марийче, не само изкушаваш с чудесни пътеписи, но и сега и тези доматени тарти -
    изглеждат колоритно красиви, а и комбинацията на вкус е страхотна, реколтата ти - също!
    Сърдечни поздрави, успешни и усмихнати есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Айде, стига бе, Мария!
    Първо: любовта ни към домата е в абсолютно равенство. Мога да си изкарам цялото лято на домати. Не че не го правя, де :)
    Второ: направих си същата сиренява паста - едно към едно, но си я мазвах на препечена филийка, тънко подмазана преди това с масло и отгоре редих домати, ама на резени. А, в моята има и 2 листа калоферче!
    Трето: взимам си ДЖелязната паница, дето си отмъкнала от мойта свеки (тя не обича да й чезнат нещата), идеята за бутер тестото и оня, розовият домат, дето прави неуспешни опити да се скрие сред черитата на последната снимка. Ако ти залипсва, да знаеш, друг път да не показваш всичко ценно! ;))))
    Сега да ти похваля труда и продукцията, че си заслужаваш овациите отвсякъде! И снимките, разбира се - много вкус и колорит си събрала в една хапка! Неустоими са и аз огладнявам! :)
    Лека нощ и весела неделя! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз съм от хората обожаващи вкуса на домата-мога да ям по всяко време и по много домати...Добра реколта-догодина повече!И тартата си я бива-а бе браво за всичко,Марийче!
    Успешна нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Домати ми дай и на мен :) ....Браво за реколтата и да ви е сладко , доматено и вкусно !
    Поздрави ,Мари !

    ОтговорИзтриване
  8. Не си сама в тази си страст, Марийче! Гледай колко сме;) Аз оди няма да пиша, но с голяма охота се наслаждавам на последните розови домати наоколо. Тартите са върх!
    Чудна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Е-е, направо ти завидях благородно за реколтата! Страхотна идея ми даде - както обичам и козе сирене и домати - направо супер!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах, Мария!
    Приказна реколта и без ода, усещам вълнението ти, разбирам те, защото и аз храня същите чувства към негово величество Дон Домат. Искам да изям колкото мога повече, да го направя на всевъзможни салати, тарти, пити, сандвичи, сосове, манджички и каквото ми дойде още на ум! А за догодина искам да засея още видове, дето сега ги нямам!
    Много вкусно нещо си приготвила! Много!

    А ода има написана-от Пабло Неруда.
    На мен лично на места ми е доста брутална :)

    ОтговорИзтриване