10 февруари 2010

ТОРТА ШАЛАШ - по Руслан Мъйнов


Е-е-й,отдавна не бях се сещала за тази торта, но...наскоро двете с нея бяхме главни действащи лица в един широкоекранен, цветен и вкусен....ъ-ъ, сън... Преди години си бях харесала рецептата от сайта на Бон апети, която е презентирал Руслан Мъйнов, и запретнах ръкави да я правя....голям зор видях обаче с това торто-правене ! Аз, че не съм специалист на сладкишите- не съм, ама пък чак толкоз да се изложа, си казвам. Тестото стана добре, обаче като почнах да ги правя тия рулца- мъка ви казвам, може би ако бях гледала предаването, та да имам поне някаква визуална представа...Овъртях ги долу-горе , ама бая грозни станаха...поизпекоха се,та по едно време си казвам "биваше ли толкоз зор, за едни тестени рулца,заляти със сметана, кое пък ще му е толкоз вкусното...язък за целия труд!". Подредих ги в чинията, омазах ги с крема,та да не се виждат колко са безформенни и грозновати и пак си говоря сама... "Защо не ми падне тоя ми ти Руслан Мъйнов, дето я е предложил тази сложна, скапана рецепта- ще го линчувам направо, че той до вчера правеше всичките прасета на мезета!!..кога се научи и торти да прави, та и аз да се водя по неговия акъл.... "
Но-о-о, като ги нарязах - те красиви парченца се получиха, а като отпочнахме яденето - леле, голяма вкусотия, ви казвам...Крема попива в тестото и то става едно многолистно и неустоимо вкусно, ами все пак е направено с огромно количество сметана и масло....значи комика Мъйнов не се е майтапел, назнайвал си туй-онуй човека и за торто-правенето..
После няколко пъти я правих тази тортичка с това сложно и странно име, дори малката ми дъщеря я прави с ягоди-стана много по-ароматна. но...не бях се сещала отдавна за нея, докато не ме споходи този кулинарен сън...
И запретнах отново ръкави....
А ето необходимите продукти за Торта ШАЛАШ:
за тестото:
200 г заквасена сметана Данон
150 г краве масло
1 яйце
3 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
1 ч. л. оцет

олио за намазване

за плънката:
1 кг сини сливи-аз ползвах замразени, количество на око, но в никакъв случай не бяха 1 кило.
захар на вкус

за крема:
700 г заквасена сметана Данон
1 кофичка кисело мляко
1/2-1 ч. ч. захар
1 кофичка Активия- добавям я от мен, защото крема попива като в гъба и колкото е повече, по-вкусно става...

Начин на приготвяне стъпка по стъпка:
1. Брашното се смесва с разтопеното масло, сметаната и яйцето. Добавя се малко вода.
2. Содата се гаси в оцета и се прибавя към брашното.
3. Замесва се меко тесто, което се покрива и се оставя в хладилник.



4. Сливите се нарязват на пръчици- на нещо като жулиени. Ако ползвате замразени- режете докато са замръзнали, че посме се кашкат много бързо.



5. Стегналото тесто се разточва на тънка кора, която се нарязва на широки ленти - аз направих 10 ленти.Допълнително разточих вече нарязаните ленти, колкото са по-широки, по-лесно се случва навиването.





6. Във всяка лента се слагат по няколко пръчици сливи, поръсва се със захар и се завива, така че да стане тънко и дълго руло.





7. Рулата се подреждат в намазнена тава. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна.



8. Заквасената сметана за крема, киселото мляко, Активията и захарта се разбъркват.
9. Дъното на плоска чиния се намазва с крем и отгоре се подреждат четири изпечени рула. Заливат се с крем и върху тях се слагат три рула.



10. Трите рула се поливат с крем и се покриват с още две рула. Накрая се слага отгоре последното руло- получава се нещо като колибка..Тортата се залива с останалия крем и се слага в хладилник.



Сервира се изстудена и нарязана на парчета.



Тортичката си е супер вкусна, но защо й е такова името - за мен си остава загадка....ако някой от вас знае, нека разкаже.
И да ви е сладко!

13 коментара:

  1. Марийче,
    за труда не знам, но
    така си описала, така си показала -
    че и аз сигурно ще я сънувам.
    Страхотна си, целувки, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Тази интересна торта трябва да се опита. Страхотен блог! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Шалаш означава хижа. Видът на тортата трябва да наподобява триъгълна призма, но се приготвя по друг начин. Тази тук се нарича Манастирска изба, но и двете тортички са вкуси.
    Всъщност, имената на торти, сладки и всякакви вкусотии винаги са били без значение, важно е как изглеждат и още повече - колко вкусни са.
    По-горното обяснение дадох, защото попита дали някой знае защо се нарича така тортата, макар да не се нарича така :)))
    Справила си се чудесно! Моите поздравления!
    Ина

    ОтговорИзтриване
  4. А, майка ми ме поправи - по-точният превод на шалаш е колибка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Друго нещо си е човек от време на време да сънува такива неща :) Тортата е прекрасна, количеството на сметаната е сериозна, но ние сме сериозни хора, така че...
    А и имам замразени сливи...
    Поздрави от мен и хубава вечер:))

    ОтговорИзтриване
  6. Диани, Кати, Дани, благодаря ви за добрите думи !
    Федора, че аз без да искам съм налучкала думата по вида на тортичката, като съм написала "получава се нещо като колибка.." - благодаря ти, че внесе пояснение.

    ОтговорИзтриване
  7. Аааа, още утре ще го направя :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ама как ги описваш ястията само :) Един приятел казва, че при мъжа ми трябвало да пращат анорексичките на захранване :) Е, Мария и при теб трябва да ги пращат :) На каквато и диета да е човек, като отвори блога ти и забравя :)
    Поздрави и приятна вечер!
    Зорница

    ОтговорИзтриване
  9. Мале, това нещо направо си плаче за изяждане.

    Аз съм го правила с готови кори, но ми се струва, че ако сам си ги направиш е по-добре.

    ОтговорИзтриване
  10. Мноого вкусничка изглежда, но и доста трудоемка.

    Пепеляшка, много ми харесва новата музика в блога ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Емо, ще се радвам, ако ви хареса- ама къде са расли, къде са пасли такива мъже, като теб...!?
    А и като съпруга на ЕОС ! Еос, добре че виртуално само ви захранвам, че иначе щеше да има недоволни....
    Георги и Краси, незнам как е с готови, но тия кори си струват- с толкова сметана и масло !
    myhappypond, ти беше зачезнала някъде, радвам се че се появи...а музиката как няма да не ти хареса- това е Вангелис....велик!

    ОтговорИзтриване
  12. Много интересна рецепта и страшно ентусиастки описана, както и всички други.Дано се престраша да я опитам. Поздравления за цветния и вкусен сайт!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Вярно е, че е доста пипкаво (иска се търпение и старание), но резултатът си заслужава. Разкошотия и вкусотия. А ти така хубаво си описала и илюстрирала всичко, че ми идва да си гребна с лъжичка. Браво! Руслан явно е добре запозната с руските рецепта на т.нар. Манастирска изба - както е познато това изкушение по руските сайтове.Привет!:) - cveteto3101

    ОтговорИзтриване