06 януари 2010

ВИТА БАНИЦА С КЪПАНИ КОРИ



Точно тази баница от снимката замина за Лондон, по заявка на голямата ми дъщеря  и там получи голямо международно одобрение от нейните състуденти,та реших, нищо че за баница всеки си има изпитана рецепта, да споделя с вас и тази... Всъщност тази рецепта е плод на дългогодишни търсения, много направени баници от малката ми щерка Елена, и изядени с общи усилия от цялата ни сговорна дружина...това си е нейна изпитана рецепта!Абе всъщност, да си призная, и тази баница, пак тя я приготви - с много любов за каката. Изобщо у дома аз баници не правя - Еличка им е майсторката....
Последната една година по големите Софийски вериги има едни Къпани кори, те са вътре 3 и са кръгли, но са наистина много, много вкусни и баницата става пухкава и със страхотен вкус, и силно напомня и на точените бабани баници, и на къпаните баници в Турция. В някои магазини продават огромни къпани кори на бройка -  страхотни на вкус и 3 кори стигат за една баница с много богата плънка. А ако я обичате и с по-малко плънка - можете да ползвате и до 5 големи къпани кори.
Та, необходими  са
1 пакет от тези къпани кори /е, може и всякакви други, аз само ви изтъкнах предимствата на къпаните, пък и току-виж съм получила бонус някакъв за рекламката.../
5 яйца за плънката+ 1 яйце за заливката отгоре на баницата
300 гр.сирене
1/2 кофичка кисело мляко
щипка сода бикарбонат
7 суп.л.зехтин + 2 суп.л за намазване на тавата+ 3 суп.л. за заливка отгоре на баницата 
малко кубче масло- около 20 гр. / по желание и ако холестеролчето ви си кротува в ниски граници../

В купа, разбъркваме натрошеното сирене, 5 от яйцата, киселото мляко,содата и зехтин / около 7 суп-л.- аз го слагам на око, ама детенце си играе да го мери /.Намасляваме тавата с 2 с.л. зехтин. Разстиламе едната кора на плот или маса,и поръсваме отгоре със сместа равномерно по цялата кора, навиваме на руло / може да се използва отдолу кърпа и с нея да се навива, за по-сигурно / и поставяме в тавата. После следващата кора по същия начин....Те са 3 кори, но са големички и се напълва една средна, кръгла тава. Разбиваме останалото 1 яйце с 3 с.л. зехтин и заливаме отгоре баницата. Ако искате, сложете отгоре тук-там за аромат малко масълце.Печем на 200 градусова фурна до порозовяване. Като извадим от фурната , напръскваме отгоре с водичка и завиваме с месал.
Ние папкаме баницата  с кисело млекце и мед
.

Да ви е сладко !





-------------------------------------------------------------------
3 коментара:
krasi vasileva каза...
Ще изпробвам рецептата.Може и да сложа малко спанак.

06 ноември 2009 17:08
di_ani каза...
Мария,
напълно заслужено си получила
голямото одобрение.
Чудесна баница, а пък и със зехтин...
Поздрав, Диана

06 ноември 2009 17:23
Dani каза...
Много харесвам тези кори ,но понеже са големи ми остана малко сурова на места ,защото се завива доста.Къде ми е грешката/предполагам ,че не е въпрос с повишена трудност/Хубав уикенд.

07 ноември 2009 16:35

1 коментар:

  1. Не знам дали са същите, но намерих едни одрински кори, кръгли, дебели, три на брой и смятам да врътна една пепеляшина баница за Ивановден;))

    ОтговорИзтриване