11 януари 2010

ОКСФОРД и Алиса в страната на чудесата......Изобщо не съм се объркала - любимата на всички ни Алиса наистина е "родена " в Оксфорд.Градът е най-известен, като седалище на Оксфордския университет - един от най-старите и най-реномираните университети в света.Създаден през далечната 1167 г., той вече цели осем века ревниво пази атмосферата и традициите си. Университета е съставен от 35 колежа,като всеки от тях е невероятно красива комбинация 3 в 1, съчетание от дворец, университет и църква.Защото всички колежи са построени в четириъгълна форма с вътрешен двор.....В тези четири сгради протича живота на студентите- учат,живеят,хранят се,спортуват, разполагат със собствени библиотека, църква или параклис и помещения за общи социални дейности . Умножете всичко това по 35 и ще резберете как в Оксфорд, човек попада в един лабиринт от колежи, в едно безвремие, и единствено младите хора наоколо те връщат в реалността.В почти всички колежи не се допускат посетители. В Оксфордският университет обучението е почти индивидуално за всеки студент, оттам може би идва неговата уникалност и висока успеваемост.В различните класации университетът винаги е на челно място - сред първите три в света, заедно с Харвард и Кеймбридж. Дълго трябва да се изреждат имената на всички известни личности, учили или преподавали в Оксфорд. Сред тях са 25 британски премиери, между които Тони Блеър и Маргарет Тачър, 47 носители на Нобелови награди, писатели като Луис Карол, Оскар Уайлд, Пьрси Б. Шели, Р.Толкин, Греьм Грийн, актьори като Хю Грант, Майкъл Палин, Роуън Аткинсън ......списъкът е дълъг.
Повечето от колежите са затворени за посетители , затова и надниквам тук- там.....

Заради кулите на църквите и колежите,съставящи Оксфордският университет, Оксфорд е наричан още "градът на спящите кули".Стигаме до колежа Christ Church, най-големият колеж на Оксфордския университет, основан през 1525 г.И точно тук, английския математик и преподавател в колежа Чарлс Доджсън, по-известен като детския писател Луис Карол /1832-1898/ е написал невероятно забавните си истории за приключенията на Алиса, вдъхновен от най-малката дъщеря на декана на колежа по онова време.Всичко започва в един мъглив ден, при една от поредните разходки в градините на колежа покрай Темза, когато 10-годишната дъщеричка на декана Алиса моли разсеяният математик с възгласа " Разкажи ни приказка и нека да има повече глупости..." . И така се ражда Алиса, която пропада под земята през заешка дупка и.......
В сградите на този колеж са снимани и филмите, в които се развихря магьосника Хари Потър.

В колежа Merton, основан през 1264 г., във вътрешния четириъгълен двор Моб, се намира Бодлианската библиотека /The Bodleian Library/ - най-старата библиотека в Англия. Тя се помещава в 4 сгради и е основана през 1602 година от сър Томас Бодли, който й е дарил своята безценна колекция от книги. Разполагаща с копие от всяка книга, отпечатана в Англия, библиотеката е една от най-големите в света. Тя е все още действаща и е главната библиотека на Оксфордския университет.
В този колеж Merton, Роналд Толкин е написал приключенията на Фродо и компания.Красивата сграда на Шелдънският театър в Оксфорд (1664–1669) - дело на бележития архитект Кристофър Рен.Оксфорд е стар университетски град, но с млад, колежански дух и невероятна атмосфера.Картината на този град не се изчерпва само с великолепните сгради на колежите - тук гъмжи и от многобройни литературни кафенета, шикозни магазини, модни кина, театри, интересни музеи, пъбове и дискотеки.
И сигурно по улиците на града сме срещнали някой бъдещ министър-председател или литературен гений.....

---------------------------------------------------------------------------
5 коментара:
Емо каза...
Хъм, не знаех, че Merton е мястото където Толкин е написал книгата.

17 ноември 2009 08:22
di_ani каза...
Мария,
обичам да чета,
написаното от теб.
А в съчетание с чудесните снимки -
ми доставяш страхотно удоволствие.
Какво още ме очаква?...
Поздрав и хубав ден, Диана

17 ноември 2009 12:00
пепеляшка каза...
Емо, и аз не знаех, но го прочетох там в една от многобройните брошури за туристи.
Диани, спирам до тук с Англия....че иначе рискувам да ви досадя.

17 ноември 2009 12:18
Dimitrana S. каза...
Хей... Мария! Браво за снимките - чудесни са! Много добре заснемаш сгради - с удоволствие разглеждах и четях :-) Благодаря ти!

Сърдечен поздрав и :-)

17 ноември 2009 18:08
hel каза...
И тук беше хубаво!
Благодаря, Мария!

23 ноември 2009 01:16

1 коментар:

 1. Здравей Пепеляшке :)
  Благодаря ти за чудесните публикации!
  Обожавам да те чета! Страхотна си! Не спирах да пишеш за Англия... всичко през твоят поглед е невероятно!
  Бъди здрава и щастлива!
  Поздрави,
  Боби

  ОтговорИзтриване