07 януари 2010

ЯБЪЛКОВ ПАЙ СНЕЖАНКА



Тази рецепта, малката ми дъщеря откри във форума на Бг-мама, водена от огромното си желание да приготви ябълков пай, подобен на този от филмчето на Walt Disney за Снежанка- там тя правеше пай за седемте джуджета.. Е, точно такъв пая не стана на вид, но пък рецептата се оказа огромно попадение- с благодарност към PINA от форума на мамите !!За пая на Снежанка нямам информация, но този беше невероятно вкусен и ароматен, така че би могъл да си съперничи дори и с приказен такъв....затова и го нарекохме на приказната героиня Снежанка.
Паят на снимката е изцяло приготвен от малката ми дъщеря Елена - тя е на 13. Всъщност у дома, сладките изкушения почти винаги са нейно дело.
А ето как се приготвя .....
За основата на пая са ви нужни:
400гр. брашно
200гр.масло
1 яйце
1 ванилия
100гр. пудра захар
омесва се меко тесто, разтила се на дъното и стените на откопчаваща се форма за сладкиш. Пече се в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор (без вентилатор около 200-220) за около 15 мин, да порозовее.

за пълнежа
Ябълки 1 кг - обелени, почистени и нарязани на резени
Кристална захар 100 гр.
Кълцани орехи 50 гр.
Стафиди 50 гр.
Масло 100 гр.
Мед 100 гр.
Обикновени бисквити 1 пакет -малък
Канела
Карамфил на върха на ножа
Настъргана кора от лимон

Нарязват се ябълките, прибавят се другите продукти, само предварително разтопеното масло с меда, охладени се прибавят накрая.
Дъщеря ми, знаейки, че не обичаме сладкишите да са натъртващо сладки- в блата не е сложила никаква захар, а в ябълките- кафява захар и мед. Паят беше достатъчно сладък за нашият вкус....

Ябълковият пълнеж се разбърква и с него се пълни получената изпечена основа . Пая се изпича на слаба фурна, около 160-180 градуса , в началото на горен и долен реотан, а после само на горен, докато се позачерви отгоре сместа. Не чакайте тя да стане на каша, тя си остава с леко хрупкави ябълчици и това още повече обогатява вкуса.По мое скромно мнение една топка сладолед или заквасена сметана, ще допълни вкусотията....
Разкошен сладкиш !
Опитайте ! И да ви е сладко!

--------------------------------------------------------------------------------
3 коментара:
Dani каза...
И изглежда страхотен!Поздравления на малката сладурана за попадението и изпълнението!

25 септември 2009 20:53
пепеляшка каза...
Мерси, Дани, как бих искала да почерпя по парченце....

25 септември 2009 21:12
Еoc каза...
Браво на детето, обожавам ябълки и този пай е просто невероятен, ще го пробвам съвсем скоро :) И аз не обичам слакишите прекалено сладки.

25 септември 2009 21:30

Няма коментари:

Публикуване на коментар