12 март 2012

Супа ВИШИСОАЗ или супата с праз на французите....


Като гледах преди време как сладурите Лора и Стоян от Бон апети по Нова Тв приготвят тази супа с гръмко име ВИШИСОАЗ си рекох.. "че какво пък - супа с праз...хайде холан, това е поредната префърцунена рецепта на французите"...Обаче малката ми дъщеричка също гледаше, и понеже е голям фен на супите, не ме остави на мира, докато не я направих. И си облизахме пръстите....та вече няколко пъти!

СУПА ВИШИСОАЗ
Необходими продукти:
4 стръка праз-само бялата част, без перата
2 големи картофа
30 гр.масло
5 ч.ч. домашен пилешки бульон
1 ч.ч.готварска сметана
1ч.ч.прясно мляко
сол и черен пипер
за декорация- нарязан пресен лук, стръкче мащерка


В тенджера задушавам за около 2-3 минути нарязания на ситно праз. Прибавям бульона, който трябва да е домашно приготвен. Прибавям и картофите, нарязани на кубчета, както  и сол и черен пипер на вкус.Оставам да поври около 15-20 минути.След това пасирам, сипвам сметана и млякото, и връщам да клокне на котлона. Оставя се да изстине, което за мен беше изненада- това всъщност е студена супа...Сервира се с няколко парченца пресен лук, по рецепта - с див лук, но аз нямах такъв. Сложих клонче прясна мащерка за разкош. Няколко пъти сервирам и с малки солени постни гевречета от магазин Берьозка.


Чудесна супа, досещате се, че е малко тежичка от сметаната и не позволява да се излапат няколко купички, което си е предимство.... Пробвах, и я направих само с прясно мляко, защото не съм любител на химията, наречена готварска сметана - получи се страхотна и не толкова френско-сметанено-маслено-тежка супичка. /Ама друго си е със сметанката...../
Супа-любимка на нашата трапеза!
Да ви е сладко и на вас!

Прегледайте и други мои рецепти от  ФРЕНСКАТА КУХНЯ-ТУК


10 коментара:

  1. На няколко пъти попадам на тази супа в чуждестранни сайтове и все я отлагам, но при теб като я гледам, направо ми се Яде!:) И другите ти рецепти от Френската кухня са много вкусни, хвърлих бърз поглед:). Приятна нова седмица и много успешна!

    ОтговорИзтриване
  2. И една порция за мен, моля, в тези синички чинии ще ми е особено вкусна :Р
    Сърдечни поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, и аз отдавна чета това "гръмко" име :)
    Обичам супа с праз и това зачеркнатото със
    ситни букви за сметана си е много важно :))))
    Страхотно сервиране и идея за гевречетата!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Марийче,и аз я гледах тази супа,приготвена от сладурите на Нова...Със сигурност е вкусна и ще трябва да се пробва.И едно малко отклонение-от къде мога да си купя подправката сумак-ти говореше за нея,а и от/ черешката на тортата /пак чух за нея.
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живка, аз ти отговорих за сумака още в поста за турският ресторант, не си го видяла явно...Сумак можеш да си купиш от арабския магазин на Женският пазар, този който е до кръстовището с ул.Симеон.Там има голям асортимент на ориенталски подправки и храни, и са с добро качество.Сумак слагам на салата с домати и на тези с прясно зеле, и на червеното цвекло.Пробвай и ти!

      Изтриване
  5. Пепеляшке, убеди ме! То да си кажа честно не беше трудно, като прочетох съставките и видях снимките, но ако още веднъж завали сняг, така ще се стопля;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна супа, Мария -
    много фина и поднесена много по френски...
    Сърдечни поздрави и хубави мартенски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Досега не съм опитвала нещо от френската кухня, което да ме е разочаровало. Сигурна съм, че с тази супа ще е така. Благодаря за споделената вкусна рецепта, мария! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Айде холан....това ми хареса! :)
    И аз го употребявам този израз,хехе!
    Душицо,пак чудесна идейка при теб,много ми харесва!
    Това растителната сметана верно си е жива химия,добре че някъде са доблестни или пък страхливи от глоби,та си пишат-крем за готвене.Затова все гледам да се запася с животинска сметана от Била-имат два вида там.
    Та....дръпвам си една купичка за закуска и ти пожелавам спорен ден!

    ОтговорИзтриване